Sony Xperia Z1 byr på en rekke forbedringer i forhold til Xperia Z. Foto: Sony
Sony Xperia Z1 byr på en rekke forbedringer i forhold til Xperia Z. Foto: SonyVis mer

Sony klare med Xperia Z1

Nytt mobilflaggskip med gode kameraegenskaper.

Stadig flere av oss lar kameraet ligge igjen hjemme når vi drar på ferie eller i bestefars 80-årsdag, og bruker heller mobilen når minner skal foreviges. Og selv om bildekvaliteten som regel ikke er helt på høyde med hva som er mulig å få til med et "ekte" kamera, blir den av mange regnet som god nok.

Men det er fortsatt en del forhold der mobilkameraet sliter, ikke minst innendørs. Bildebrikke og optikk er så smått at det ofte blir uskarpe bilder med mye støy dersom lysforholdene ikke er optimale.

– Like bra som vanlig kamera

Dette hevder Sony er i ferd med å bli historie, med lanseringen av deres nye mobilflaggskip Xperia Z1. Denne mobilen bygger videre på Xperia Z, men har blitt vesentlig oppgradert på flere punkter, først og fremst på kameraegenskapene.

For det første har mobilen fått en ny 1/2,3-tommer bildebrikke. Denne er like stor som på et vanlig kompaktkamera, og skal kunne sette sammen bilder med en oppløsning på 20,7 megapiksler. Dessuten har den fått et nytt "G Lens" objektiv, med blenderåpning på F2.0 og 27 mm vidvinkel.

Resultatet skal ifølge Sony være at du skal kunne ta bilder i dunkel belysning, for eksempel innendørs og ute om kvelden, og få like gode resultater som fra et dedikert fotografiapparat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enda mer vanntett og 45% bedre batteritid er også blant forbedringene. Foto: Sony
Enda mer vanntett og 45% bedre batteritid er også blant forbedringene. Foto: Sony Vis mer


Mobilen har også fått en egen utløserknapp for bilder, slik at du slipper å trykke på skjermen. Den leveres også med en rekke kamera-apper til forskjellige behov, blant annet skal det være mulig å overføre live video til Facebook-profilen din. Flere apper skal være på vei i forbindelse med lanseringen.

Les også: Denne mobilen kan filme i 4K

Andre viktige forbedringer

Designmessig ligner den Xperia Z, men har fått litt mer avrundede kanter. Den skal også være enda mer vanntett enn forgjengeren, og batteritiden skal være forbedret med hele 45 prosent.

Skjermen er fortsatt 5" og har full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler). På innsiden sitter en Qualcomm Snapdragon 800 Quad-core prosessor på 2,2 GHz, og mobilen forøvrig er meget oppdatert på teknologisiden, blant anent med støtte for LTE (4G), NFC og Bluetooth 4.0.

Mobilen er på vei ut i markedet i skrivende stund, og vi kommer tilbake med mer informasjon så snart vi får testet den. Priser er foreløpig ikke kjent.

Les også: Vår test av Xperia Z: Terningkast 5

Flere ferske IFA-saker