Sony Ericssons store overraskelse

Som lyn fra klar himmel kom Sony Ericsson med den litt merkelige e-postmobilen M600i. Vi har tilbrakt litt tid med den og kan rapportere tilbake om en liten råtass.

Vi må innrømme at vi har vært litt skeptiske til denne mobiltelefonen. Riktignok skulle den ha både trykksensitiv skjerm og et skikkelig operativsystem (Symbian OS v9.1 - UIQ 3), men designet har fått oss til å rynke litt på nesen. Men det var før vi fikk tid til å leke litt med den selv.

Tynt fra SE

Da viste nemlig Sony Ericsson M600i seg frem i all sin prakt. Selv designet vi til da hadde vært så misfornøyd med endte opp med å bli relativt kult. Mye på grunn av tykkelsen (eller tynnelsen :-). For M600i er ikke mer enn 15 mm tykk, noe som er kun en millimeter tykkere enn referansepunktet for tynne mobiler, nemlig Motorola Razr V3. Den virker heller ikke på langt nær så firkantet og kjedelig i virkeligheten som den har til vane å virke på bilder.

Foto: Per Ervland Vis mer


Allikevel var det funksjonaliteten som imponerte mest. Kanskje fordi vi har vært sulteforet på en avansert Sony Ericsson-mobiltelefon i lang tid. Nå er det faktisk halvannet år siden forrige Symbian-mobil fra selskapet, P910i, ble sluppet. M600i har alt det vi elsket med siste modell i P-serien, pluss en lang liste med ekstrafunksjonalitet.

Den store trykksensitive skjermen har fått en beskjeden oppgradering av oppløsningen (fra 208 x 320 til 240 x 320) i forhold til P910i, men resultatet ser allikevel langt bedre ut. Om dette har med skjermen eller grafisk forbedring av OS-et skal være usagt, men bra er det. I tillegg har den en ny løsning på tastaturet, med både Qwerty-tastatur og nummertastatur i ett, noe som fungerte meget bra.

Nå fikk vi beklageligvis ikke prøvd ut hvordan det virket med e-post i denne mobilen, men nettleseren (Opera) fungerte akkurat like bra som vi trodde. Oversiktsmenyen med meldinger, oppgaver og annen relevant info var også meget nyttig. Med det åpne operativsystemet vil denne telefonen også tilfredstille de aller fleste businessbrukerne. For en rekke gode ekstraprogrammer gjør kontormulighetene langt bedre enn det vi har vært vant til fra Sony Ericsson.

Foto: Per Ervland Vis mer


Ekstrem golf

Men selv om denne telefonen er en såkalt avansert businessmobil kan den også underholde. Med på den modellen vi testet var golfspillet Vijay Singh Pro Golf 2005, som var langt bedre enn de aller fleste spill vi har sett på mobiltelefoner hittil. 3D-grafikken og hastigheten var virkelig helt suveren. Kanskje er det noen spill på Nokia N-Gage som kommer opp på samme nivå, men i det store og hele var dette spillet en glimrende forsmak på hvordan spillfremtiden på mobilen vil bli.

M600i har også god musikkstøtte, med minnekort (Memory Stick Micro M2) og bra lyd. På lange flyturer kan derfor denne mobilen gjøre nytten for seg. Men har du lyst til å ta bilder er Sony Ericsson M600i verdiløs. Den har hverken kamera foran (selv om den er utstyrt med 3G) eller bak. Grunnen til dette er at en rekke store selskaper Sony Ericsson vil selge mobilen til ikke aksepterer kameramobiler i lokalene, av frykt for industrispionasje. Det er i hvert fall unnskyldningen vi har hørt.

Vi gleder oss

Etter halvannet års dvale viser det seg nå at Sony Ericsson endelig drar businessmobilene frem fra glemselen. M600i er første modell ut i butikkene, og forsmaken vi har fått gjør at vi gleder oss enormt til litt senere i sommer, da toppmodellen P990i kommer. For denne vil også gi oss de småtingene som vi savner på M600i.

Vi savner som sagt et kamera, noe P990i vil ha (to megapiksler), men dette er jo riktignok en bevisst handling for å øke sikkerheten. Det vi derimot virkelig savner er støtte for trådløst nett. Skal man bruke M600i som en virkelig businessmobil, med full e-postfunksjonalitet bør man nemlig kunne kreve dette.

Foto: Per Ervland Vis mer


Allikevel er vi enormt positive til denne mobilen og regner med at den kan gjøre Sony Ericsson til et populært merke blant flere enn ungdommen. Prisen på rundt 4 000 kroner ligger jo også relativt lavt for en såpass avansert mobil, noe som også trekker en del opp.

Nå gleder vi oss bare til det ferdige eksemplaret dumper ned på pulten, klar til testing. Følg med i ukene som kommer, siden den skal være på vei ut i butikkene i disse dager.

Se også: Sony Ericssons store sommerslipp