Sony Ericsson Xperia Ray

En slags folkemobil med Android, uten Grandiosa-smak.

SLANKIS: Sony Ericsson Xperia Ray er ganske beskjeden med sin 3.3 tommer store skjerm, men likevel ikke så beskjeden at den synes det er pinlig å vises fram i dagslys - kanskje med unntak av vår modell i gull. Heldigvis kommer den også i andre farger. Foto: Øivind Idsø
SLANKIS: Sony Ericsson Xperia Ray er ganske beskjeden med sin 3.3 tommer store skjerm, men likevel ikke så beskjeden at den synes det er pinlig å vises fram i dagslys - kanskje med unntak av vår modell i gull. Heldigvis kommer den også i andre farger. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sony Ericssons smartmobilserie Xperia er allerede i ferd med å vokse seg uoversiktelig stor. Vi talte fjorten modeller på den japansksvenske mobilprodusentens hjemmesider, og selv om første versjon hadde gamle Windows Mobile på innsiden, går det nå bare i Android.

Xperia Ray er et av de tre siste bidragene til porteføljen (Xperia Active og Xperia Pro er de to andre ferskingene), og av disse nykommerne utvilsomt den som retter seg mest bevisst inn mot den berømte gruppa nordmenn vi liker å kalle folket.

Fin pris og flott skjerm

Det skyldes først og fremst det elegant designet, den ganske elegante prisen (rundt 2.600 kroner på det billigste), og at den har en skjerm som er akkurat passe stor (3.3 tommer) for mange av oss.

Sony Xperia Ray

 • Android 2.3
 • 111 x 53 x 9.4 mm
 • 100 gram
 • Oppløsning 480 x 854
 • 3.3 tommer stor skjerm
 • 512MB RAM
 • 1GB internminne (300MB til brukeren)
 • micro-SD-kortplass (opp til 32GB)
 • 8-megapiksel-kamera
 • Videoopptak i 720p
 • 1GHz Scorpion-prosessor
 • 440 timer standby (3G)
 • 7 timer taletid (3G)
 • 36 timer musikkavspilling
 • Ok, hvis vi først skal kritisere designet innrømmer vi at gulldekselet på akkurat vår testmodell er like fristende som en gullbarre på foten fra to meters høyde, men heldigvis finnes Xperia Ray også i sort og i hvitt. Og i rosa.

  Skjermen er utmerket, har en oppløsning på 854×480, og et utmerket sortnivå. Det skyldes muligens BRAVIA-teknologien som er hentet fra Sonys TV-divisjon, men det er forsåvidt ikke så viktig, det viktigste er at det ser mer enn bra nok ut til både film, spill og surfing. Pussig nok har den ikke automatisk justering av lysstyrken.

  Her skiller Sony Ericsson seg ut

  Xperia Ray kjører siste versjon av Android, men som seg hør og bør har Sony Ericsson gjort noen vrier underveis.

  De har blant annet modifisert epost-klienten, der de har lagt inn en forhåndsvisningsrute. Det betyr simpelthen at skjermen deles i to, hvor den nederste delen inneholder lista med epost, mens den øverste delen forhåndsviser innholdet i eposten. På en såpass liten skjerm er ikke det et ubetinget vellykket grep, til det blir det for liten plass til både forhåndsvisningen og epostoversikten. Det er naturligvis mulig å skru av todelingen, noe vi valgte å gjøre.

  TIMESCAPE: En av Sony Ericssons spesialfunksjoner er Timescape, som gir deg en fancy, pen oversikt over alt fra tekstmeldinger til meldinger fra sosiale applikasjoner (Twitter og Facebook). Men det fungerer bare sånn passe. Foto: Øivind Idsø
  TIMESCAPE: En av Sony Ericssons spesialfunksjoner er Timescape, som gir deg en fancy, pen oversikt over alt fra tekstmeldinger til meldinger fra sosiale applikasjoner (Twitter og Facebook). Men det fungerer bare sånn passe. Foto: Øivind Idsø Vis mer

  Fortsatt finner du også den såkalte "timescape"-programsnutten (eller "widget" om du vil), der du på en ganske stilig måte kan bla deg gjennom en tredimensjonal fremstilling av anropsloggen, tekstmeldinger, og facebook- eller twitterhendelser. Du kan lage en programsnutt på hver av disse, eller du kan samle alle programsnuttene i én tidslinje. Som sagt, det er ganske tøft, men ikke spesielt nyttig - først og fremst fordi oversikten blir så dårlig. En ser bare én og én melding om gangen, og dermed mister en skumlesefordelen som er så nyttig med lister der flere meldinger er synlig samtidig.

  For dyrt - for dårlig

  En tredje unik Sony Ericsson-tjeneste som er verdt å nevne er PlayNow, men det er ikke fordi den er spesielt bra - tvertimot. Dette er en samling av spill, apper, ringetoner og bakgrunner, som både er treg og altfor dyr. Finnes det fortsatt folk der ute som betaler 25(!) kroner for en bevegelig bakgrunn, pluss eventuelle nedlastingskostnader? Eller 15 kroner for en meldingslyd, som du ikke kan forhåndslytte på før du bestiller? Hvis de finnes har de altså sjansen til å få svidd ganske mange kroner i denne sjappa.

  Mobilbrukere med store fingre bør være oppmerksom på at fulltastaturet ("qwerty") er noe av det minste vi har sett, takket være den smale skjermen. Det er naturligvis mulig å bytte til et godt, gammeldags T9-tastatur for de som synes det blir vel trangt.

  Men den er rask!

  En av de umiddelbart merkbare positive aspektene ved Xperia Ray er navigeringshastighetene. Den er rask og så å si uten forsinkelser mens en blar seg gjennom menyer, starter apper, skriver meldinger og så videre.

  Nettleseren, som naturligvis støtter Flash, er også meget rask med å hente inn nettsidene, men en merker markant forskjell til Android-monsteret Samsung Galaxy S II når en for eksempel skal bla seg opp og ned VGs overlessede fullversjonutgave. Da lugger det endel, men det er likevel ikke ille for en mobil som så vidt passerer 2.500-kronersgrensa.

  Også kameraet nyter godt av hastigheten, og det tar kort tid fra du starter kamera-appen til du kan ta det første bildet.

  Greit kamera

  Ingen forventer lenger mirakler fra et mobilkamera, men en forventer at de tar greie bilder utendørs, og akseptablet bilder innendørs uten at de drukner i støy.

  Xperia Ray tilfredsstiller i så måte kravene, i tillegg til å tilby den sedvanlige mengden justeringsmuligheter som Android-mobiler er så flinke på. Mobilen mangler derimot fysisk utløserknapp, men du kan trykke et hvilket som helst sted på skjermen for å ta bildet. Kameraet har autofokus, som dessuten er relativt rask til mobilkamera å være.

  (Artikkelen fortsetter under bildespesialen)

  Alle slenger en "HD"-logo i nærheten av kameralinsa i disse dager, men det betyr ikke at du får gnistrende, sylskarpe HD-videoer fra Xperia Ray. Alt "HD" forteller oss er at enheten oppfyller minstekravet til oppløsning (i dette tilfellet 720p), den sier ingenting om hvor mye videoen blir komprimert, eller hvor bra optikken er.

  Det mest skjemmende med Xperia Ray-videoer er at komprimeringen av den ferdige filen ikke akkurat er usynlig i bildet, og at videoene derfor blir noe uskarpe. Lysbalansen er derimot utmerket (det gjelder også stillbilder), og noe av det absolutt bedre vi har sett på det området.

  Du kan se bilder tatt med kameraet i full oppløsning her: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
  Du kan se video tatt med kameraet i HD (720p) her: video.

  ELEGANT: Xperia Ray har svært pene linjer, og føles solid i hånda. Vi liker ikke så godt den fysiske hjem-knappen - den føles ørlite skranglete -, men den gjør jobben. Foto: Øivind Idsø
  ELEGANT: Xperia Ray har svært pene linjer, og føles solid i hånda. Vi liker ikke så godt den fysiske hjem-knappen - den føles ørlite skranglete -, men den gjør jobben. Foto: Øivind Idsø Vis mer

  Og før vi glemmer det

  Batteritida på Sony Ericssons folkesmartmobil er bra, som i praksis betyr at du med aktiv bruk må forvente å lade mobilen cirka en gang per halvannet døgn.

  Samtalekvaliteten er veldig bra, men det som derimot ikke er så bra er Mac-støtten. Det vil si, hvis du ønsker å oppdatere mobilen til en nyere versjon av operativsystemet, noe som skjer rett som det er med blant annet Android, må du ha tilgang til PC.

  Overføring av filer og liknende fungerer på den annen side greit.

  BRA NETTLESER: Rask og med Flash-støtte, det holder for oss. Nettleseren er riktignok ørlite treg på tunge nettsider (hei, VG Nett), men det tåler vi. Foto: Øivind Idsø
  BRA NETTLESER: Rask og med Flash-støtte, det holder for oss. Nettleseren er riktignok ørlite treg på tunge nettsider (hei, VG Nett), men det tåler vi. Foto: Øivind Idsø Vis mer

  Videostøtten er som forventet helt på det jevne. Xperia Ray klarte ikke å spille av noen 1080p-filer, mens den klarte seg bra på endel 720p-filer. Når det er sagt er så høy oppløsning på en såpass beskjeden skjerm langt i overkant av hva som er nødvendig, og er du smart konverterer du uansett HD-filene du måtte ha liggende til et mindre krevende format. Det vil ikke minst minnekortet ditt bli glad for.

  Konklusjon

  Tro det eller ei: Ikke alle mobilbrukere ønsker kjempeskjermer på smartmobilen sin. Det vet Sony Ericsson, og derfor sniker de seg pent inn i segmentet som til og med synes iPhone er ørlite for stor.

  Ved å gjøre Xperia Ray så smal som den er, er den både diskret og lett (100 gram), samtidig som den ligger godt i hånda. Den kjører full Android, har null problemer med å utføre litt tyngre oppgaver som å spille Flash-innhold, mens den presterer over gjennomsnittet både på samtalekvalitet, batteritid, design, og generell følelse av kvalitet.

  Navigeringshastigheten er dessuten særs bra, og apper tar overraskende kort tid å starte.

  I det hele tatt er dette en solid pakke fra en mobilprodusent som mange trodde forlengst hadde spilt seg selv utover sidelinja, og til en pris på drøye 2.600 kroner finner vi lite å klage over.

  Testresultat

  Sony Ericsson Xperia Ray

  Rimelig, veldig bra skjerm, rask, hendig format, greit nok kamera, siste versjon av Android

  Skjermen er kanskje ørlite for smal for noen, noe smalt tastatur, sliter litt med de aller tyngste nettsidene


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer