FOR DEN AKTIVE: Sony Ericsson Xperia Active tåler en tur på stranden. Nå som vinteren er rundt hjørnet er skiløypa mer aktuelt, og det faktum at den tåler vann kan gjøre den til kongen også der.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FOR DEN AKTIVE: Sony Ericsson Xperia Active tåler en tur på stranden. Nå som vinteren er rundt hjørnet er skiløypa mer aktuelt, og det faktum at den tåler vann kan gjøre den til kongen også der. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Sony Ericsson Xperia Active

Vanntette Xperia Active er den perfekte mobilen for både trening og sofa.

DinSide kåret tidligere i år Android-telefonen Motorola Defy til "årets strandmobil".

LES OGSÅ:

Les vår test av Motorola Defy her

Men nå som strandsesongen tragisk nok er over, kommer Sony Ericsson med sitt motsvar: Xperia Active, også den med Android.

Vi tok telefonen med til Mallorca for å sjekke om Motorola må overgi tronen til Sony Ericsson.

Er det Xperia Active som er den virkelige kongen av Mallorca? Eventuelt kongen av høstregnet og skiløypa?

Aller først - slik ser telefonen ut:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Liten, solid og vanntett

Active markedsføres, ikke overraskende, som en telefon for den aktive. Dermed har Sony Ericsson fokusert på tre ting: Den skal være liten, vanskelig å miste og tåle det meste.

Liten er den. Active er kun 9,2 centimeter høy og 5,5 centimeter bred, men tar igjen det tapte i tykkelsen. Telefonen er 1,7 centimeter tykk, noe som må anses som en sykelig overvekt i dagens marked med nærmest anorektiske telefoner med hoftemål på under centimeteren. Men Active ligger fortsatt godt i lommen, og gir inntrykk av å være en solid klump av en telefon, heller enn et skjørt stykke høyteknologi. Selve designet er ikke akkurat vakkert, og vårt eksemplar leveres i noen heller grelle farger, men den ser ikke så aller verst ut, og leveres dessuten med to forskjellige bakdeksler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TÅLER VANN: Sony Ericssons Xperia Active selges som vannsikker, men ikke vanntett. Likevel dypper man telefonen i vann i reklamer, og her får telefonen seg en svømmetur som han overlevde med glans.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TÅLER VANN: Sony Ericssons Xperia Active selges som vannsikker, men ikke vanntett. Likevel dypper man telefonen i vann i reklamer, og her får telefonen seg en svømmetur som han overlevde med glans. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Samsung Galaxy SII er en av de tynneste mobilene - vi har testet den her!

Vanskelig å miste er den også. Det følger med gummistropp for dem som for eksempel har tenkt seg ut på surfetur og fortsatt vil være tilgjengelig om mor skulle ringe, samt et futeral du kan feste på armen. Å bruke en trykkfølsom skjerm gjennom et tykt stykke gummi er ikke lett, men om du setter på spillelisten du vil lytte på før du legger den inn i futuralet fungerer det greit for dem som ikke synes det er flaut å jogge rundt med en stor, sort klump på overarmen.

Xperia Active tåler også en støyt. Vi tok den med på stranden under vår Mallorca-tur, og ga den bad i både sand og vann. Skjermen fungerer greit når den er våt, men blir den skikkelig våt begynner Active å trykke på ting av seg selv, slik også Defy gjorde. Dessuten smatt både sand og vann inn i den solide kroppen, men ikke inn i de vitale delene av telefonen. Active har nemlig to lag med beskyttelse før batterier og mikrobrikker åpenbarer seg. Telefonen avsluttet derfor stranddagene med fatt mot. Litt blåsing og tørking etter de verste strabasene hjalp nok også. Regntunge høstdager, og snart fuktige skiløyper, er mer nærliggende enn strender i disse dager. Men også her kan man også trenge en telefon som tåler fukt, vann og støt.

PASS PÅ: Etter noen sandfylte bølger så plutselig Xperia Active slik ut. Dette er under det første dekselet, og heldigvis er det enda et deksel under dette, hvor det var nærmest vann- og sandfritt.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PASS PÅ: Etter noen sandfylte bølger så plutselig Xperia Active slik ut. Dette er under det første dekselet, og heldigvis er det enda et deksel under dette, hvor det var nærmest vann- og sandfritt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Active skal også ha en ripefri skjerm. Men etter en ukes tid med strand- og byliv sitter vi igjen med flere små riper. Hvordan dette blir etter månedsvis med tøff bruk er vanskelig å si. Men at skjermen er ripefri er uansett langt fra sannheten.

Alt i alt er det ingen tvil om at Xperia Active er en solid telefon, som absolutt tåler en aktiv livsstil. Men merk deg at selv om Sony Ericsson viser reklamefilmer med surfere og telefoner som dyppes i vannglass, leveres en noe ironisk lapp med telefonen. Her står det at telefonen ikke bør utsettes for nettopp det telefonen visstnok skal tåle: Vann, fukt og støv. Og de er naturlig nok påpasselige med å aldri bruke ordet "water resistant" (vanntett), men "water proof" (vannsikker). Garantien beskytter ikke mot misbruk, står det, og som DinSide tidligere har fortalt kan vannskader på "vanntette" mobiler bli en paradoksal affære.

Motorola mener det er din feil om Defy får fuktskader - uansett

BRA: Xperia Active leveres med mange fine widgets, blant annet for å holde batteri- og pengebruk på et minimum.
BRA: Xperia Active leveres med mange fine widgets, blant annet for å holde batteri- og pengebruk på et minimum. Vis mer

Pen og rask Android

Active er en liten muskelbunt av en telefon, som ikke koster særlig mer enn 2.500 kroner. Men dette er ikke en billig kar med høy muskelmasse og fraværende hjernemasse.

Active er faktisk imponerende kraftig også på innsiden. Rent spesifikasjonsmessig er ikke dette noe beist, men ting flyter befriende lett i Sony Ericsson sin lekre versjon av Android 2.3.4. På hjemskjermene er det ikke engang antydning til hakking. Det er det heller ikke i appene som følger med, og som er langt penere enn mye annet Android-telefoner disker opp med.

Du får en femdelt hjemskjerm å boltre deg på, og her kan du blant annet legge til en rekke fine widgets som følger med. Skjermstørrelsen tillater ikke mye stæsj på hver hjemskjerm, og dessuten tar widgets-ene til Active mer plass enn det de strengt tatt hadde trengt. Men du får plass til det meste. Ting Android mangler fra før har Sony Ericsson tatt i egne hender, som for eksempel et nedtellingsur, en skikkelig kalender-widget, datateller og muligheten til å bruke kameralampen som lommelykt. Skjermen hvor alle appene dine ligger har fått en mer iPhone-aktig tilnærming, men er nok ikke et sted hvor du kommer til å tilbringe mye tid.

KRAFTIG: Xperia Active har ingen problemer med 3D-spill som Minecraft Pocket Edition.
KRAFTIG: Xperia Active har ingen problemer med 3D-spill som Minecraft Pocket Edition. Vis mer

God på apper og spill

Med en såpass liten skjerm er ikke dette den store surfemobilen. Om du da ikke mener surfing som i faktisk surfing. Men sofasurfe kan den også, i aller høyeste grad. Nettleseren oppfører seg eksemplarisk, og takler til og med Flash helt greit i både høy og lav oppløsning.

Apper fra Market trives også godt på Active, og vi har ikke hatt noen problemer med å få skviset inn det som trengs på den lille skjermen. Kjente og kjære apper som TweetDeck, Spotify og Springpad kjører så det suser.

Det samme gjør spill. Spesielt imponerende er det at også 3D-spill som Minecraft Pocket Edition og JetCarStunts storkoser seg i Actives indre, og gir deg glatte og pene spillopplevelser.

Det er derfor synd at du kun får 320 megabyte internminne til å installere apper og spill, noe som slett ikke er nok om du først får smaken. Mye kan flyttes til minnekort, men langt fra alt.

Les mer: Nok internminne på Android-telefonen?

Her er noen skjermdumper fra Xperia Active sitt grensesnitt, og noen apper:

BRA: Xperia Active leveres med mange fine widgets, blant annet for å holde batteri- og pengebruk på et minimum.
KRAFTIG: Xperia Active har ingen problemer med 3D-spill som Minecraft Pocket Edition.
OLDSCHOOL: Med T9-tastatur går skriving raskt selv på den lille skjermen. Spesielt om du er vant til skrivemetoden fra "gamle dager".

Telefon og meldinger med T9-tastatur

Xperia Active kan også være et godt valg for dem som til nå har vært skeptiske til skjøre og store smarttelefoner som fremtrer mer som PC-er enn mobiler.

For Active fungerer også godt som telefon. Samtalekvaliteten er det på det normale, så lenge man holder den riktig inntil øret. Høyttaleren er liten, så du skal ikke langt unna ørekanalen før lyden forsvinner. Men dette er en vanesak.

OLDSCHOOL: Med T9-tastatur går skriving raskt selv på den lille skjermen. Spesielt om du er vant til skrivemetoden fra "gamle dager".
OLDSCHOOL: Med T9-tastatur går skriving raskt selv på den lille skjermen. Spesielt om du er vant til skrivemetoden fra "gamle dager". Vis mer

Det som også kan være gledelig for dem med bakgrunn fra "vanlige" telefoner er Active sitt T9-tastatur. Du kan selv velge om du vil skrive med et fullverdig tastatur eller T9-tastaturet, og selv har vi faktisk foretrukket T9, ettersom skjermstørrelsen er såpass liten. T9, for dem som ikke husker det, er et system som slår sammen alle bokstavene på ni taster, og dermed gjetter seg frem til hvilket ord du vil skrive. Dette fungerer bra på Active, og selv skriver vi tilnærmet like raskt på dette som med et fullt telefontastatur.

Meldingsappen som følger med er også god, og du får dessuten muligheten til å vise frem alle meldingene dine på en TimeScape-widget på hjemskjermen din. Denne glir, som alt annet på Active, glatt og pent.

Fine bilder og glatt video

Active leveres med et kamera på fem megapiksler som tar fine bilder. Linsen virker lyssterk nok til å takle det meste, og skulle du trenge blitz er også denne lyssterk. Litt for sterk til tider, da fjes ofte blir likbleke og nærmest skremmende. Bildene har litt kjedelige farger, og mangler mye detaljer. Men detaljnivået synes først når man går tett innpå bildene.

Her er er noen eksempler fra sommervarme Mallorca:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Active har heller ikke problemer med video. Med 720p-oppløsning og nok av bilder i sekundet blir resultatet en glatt og fin video.

Vi liker godt telefoner med egen kameraknapp, men Active sin utløser er ikke blant de beste. Knappen er hard å trykke ned, og det er dermed fort gjort å få uskarpe bilder rett og slett fordi du ikke klarer å trykke ned knappen og holde telefonen stødig samtidig.

Her er en video tatt med Active på et dyremarked på Mallorca:

Knappene, som alle Android-telefoner har, er barbert ned til tre. Søk-knappen er vekk, men savnet er ikke stort for vår del. Knappene som er igjen er trykkfølsomme, altså ikke fysiske knapper men felt man bare berører. Dette kan fungere bra, men i Active sitt tilfelle har Sony Ericsson gjort en tabbe. Om man sveiper fingeren fra skjermen og ut til en av knappene registrer telefonen dette som et trykk. Dermed vil du ofte oppleve å for eksempel trykke deg til hjemskjermen om du spiller et spill. Andre telefoner har taklet denne utfordringen, så dette virker unødvendig.

Skjermen er klar og har varme farger, og batterilevetiden er på det jevne. Med nattlige oppladninger får den deg gjennom dagen uten problemer.

For surfere og sofasurfere

Xperia Active er ikke en telefon som oser kvalitet ved første øyekast. Men den er et godt eksempel på at skinnet kan bedra.

Nokia N9 så ut som Guds gave til menneskeheten da den ankom, men dette hjalp lite da programvaren var langt fra god nok.

Derfor ga vi Nokia N9 terningkast tre i testen

Active ser på sin side noe spesiell ut, og mange vil rynke på nesen. Men når den første vannspruten kommer, første gang du mister den i bakken, når menyene og skjermene flyter avgårde som på en dobbelt så dyr telefon, kan du heve den samme nesen høyt i sky.

Og bare så det er sagt: Du trenger ikke være surfer, jogger eller ivrig twin-tip-ski-kjører (eller hva det nå heter) for å velge Active. Du trenger bare å ønske deg en liten, billig og kraftig Android-telefon, som ikke ødelegger julegave-budsjettet.

Gratulerer, Sony Ericsson. Denne gangen har dere virkelig klart det.

Testresultat

Sony Ericsson Xperia Active

Liten, robust, rask, god Android-versjon, mye ekstrautstyr, rimelig

Frustrende knapper nederst, kunne vært penere, får riper i skjermen, lite lagringsplass

Se alle våre tester