Med Songza slipper du å finne musikken selv. Alt du trenger å gjøre er å plukke en spilleliste ut fra humøret.
Med Songza slipper du å finne musikken selv. Alt du trenger å gjøre er å plukke en spilleliste ut fra humøret.Vis mer

Songza – amerikanernes nye musikkfavoritt

Rett og slett en briljant musikkapp med håndplukkede spillelister til enhver situasjon.

Det begynner å nærme seg fem år siden vi først skrev om Songza. Tjenesten ble etter hvert kopiert av ganske mange og baserte seg på at du kunne søke etter musikk og høre direkte i nettleseren, men der lyden egentlig kom fra YouTube-videoer.

Til platebransjens store irritasjon, antakeligvis.

Med tiden har tjenesten utviklet seg til å bli et lovlig radio-alternativ a la Pandora, men er (i likhet med nevnte tjeneste) kun tilgjengelig for amerikanere. Eller, med andre ord, de med amerikansk IP-adresse.

Forleden dag lanserte Songza også en egen app for iOS, og den har blitt gledelig mottatt. Etter bare ti dager i App store hadde over én million amerikanere lastet ned musikkappen, og etter å ha prøvd den skjønner vi godt hvorfor.

Ni nettjenester vi misunner amerikanerne

Songza – amerikanernes nye musikkfavoritt


Spiller musikk ut fra humør

Høydepunktet er uten tvil den nye concierge-funskjonen som gir deg musikken du vil høre på. Avhengig av ukedag og tid på døgnet får du forslag til tema for musikken som spillelisten, f.eks. musikk for å roe deg ned etter en hard dag på jobb eller for å komme i godstemning en fredag kveld.

Dernest kan du filtrere musikken ytterligere. Eksempelvis valgte vi energetic music og kan deretter velge om vi vil høre pop, rap, rock, dansemusikk eller klassiske hits. På den tredje siden får man så opp forslag til spillelister og setter i gang musikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Songza – amerikanernes nye musikkfavoritt


Underveis kan du både pause og hoppe til neste sang, men som på Pandora er det begrenset hvor ofte du får lov til å skifte musikk, for at løsningen skal kunne klassifiseres som radio. Du kan også gi tomler opp og ned slik at Songza trenes ytterligere, samt dele sangen på Twitter, Facebook eller epost. Det finnes også lenker som tar deg rett til iTunes-butikken for å kjøpe sanger, og det er nok først og fremst via denne funksjonen Songza tjener penger – appen er gratis i App store og spiller ingen reklame.

Flere innfallsvinkler

Som seg hør og bør kan du merke spillelister som favoritter slik at du raskt finner dem tilbake, se de mest populære spillelistene, søke i spillelister etc. Er Songza siste stoppested før du legger deg for kvelden, kan du også sette på en timerfunksjon slik at den f.eks. spiller en halvtime før den slår seg av.

I en verden der vi har "all" musikk tilgjengelig via strømmetjenester som Spotify og Wimp, er Songza et forfriskende alternativ.

Dessverre er Songza foreløpig kun tilgjengelig i den amerikanske versjonen av App store (kan brukes selv med norsk IP-adresse), men det går jo an å krysse fingrene for at den på sikt kan lanseres i resten av verden; for eksempel ved å utnytte Spotify slik SpotOn gjør.

Les også:
Slik får du amerikansk iTunes-konto
Spotify med radio på mobiltelefonen