Sommerens kuleste mobiler

TIPS: Ute etter ny mobiltelefon til sommeren? Ta en titt på våre kjøpetips og sjekk hvilke modeller som er mest spennende!

De siste månedene har det vært mange lanseringer av spennende, nye mobiltelefoner. Som de siste årene, fortsetter trenden i retning multimedia- og kameramuligheter, telefoner får bedre design og flere funksjoner.

3G-revolusjonen kommer sakte, men sikkert i gang i Norge også, selv om det fremdeles bare er Telenor som har et fullt tilgjengelig UMTS-nett her til lands. Det er ikke spesielt mange terminaler tilgjengelig foreløpig, men flere og flere er på vei.

Kameramulighetene er fortsatt en gullgruve, og den nyeste barrieren som er blitt brutt er to megapiksler. Kvaliteten på bildene er fremdeles mye dårligere enn et skikkelig digitalkamera, men det blir likevel stadig bedre. Bildene tatt med mobilen kan nå brukes til mer enn bare symbolske MMS-vedlegg, de kan fint overføres til PCen og lagres for fremtiden som fullverdige fotografier.

Sommerens kuleste mobiler
Sommerens kuleste mobiler


Og for slike hobbyfotografer er det uten tvil Sony Ericssons K750i som er førstevalget per i dag. Det er en liten, stilig og hendig telefon med to megapiksels oppløsning på bildene. Kvaliteten er meget bra til å være mobiltelefon, og i tillegg gjør K750i omtrent alt man skulle forvente. Det er plass til minnekort, FM-radio, nydelig skjerm, støtte for omtrent alle standarder vi behøver - og prisen er samtidig svært hyggelig. Det eneste vi savner er støtte for EDGE (en standard for dataoverføring som er en god del raskere enn GPRS). EDGE hadde gjort denne mobilen svært komplett.

Her kan du lese vår test av SE K750i

.

For deg som har lyst å bruke 3G-nettet, som altså lar deg laste ned data med betydelig høyere hastighet enn GPRS eller EDGE, og samtidig åpner for funksjoner som videotelefoni, er det Nokia 6680 som er det mest komplette valget.

6680 er en såkalt smarttelefon, altså utstyrt med et fleksibelt operativsystem som lar deg installere tilleggsprogrammer og utvide mobilens funksjonalitet. Den har to kameraer, det ene tar fine bilder i 1.3 megapiksels oppløsning, og det andre brukes til videosamtaler. Utover dette støtter også denne telefonen omtrent alt av funksjoner - her er det minnekortplass, EDGE-støtte hvis du er utenfor 3G-dekning, avspilling av all slags media og støtte for lesning av Office-dokumenter. Telefonen er et stilig og praktisk mobilt kontor.

Her kan du lese vår test av Nokia 6680

.

Sommerens kuleste mobiler


Hvis du ikke er så opptatt av de heftigste funksjonene, men ønsker heller noe stilig og lite som passer til sommerantrekket, anbefaler vi Samsung E720. Denne klappmobilen er blant de fineste på markedet akkurat nå, rent designmessig. Funksjonaliteten er kanskje ikke denne telefonens sterkeste side, da den mangler muligheter som minnekort, EDGE eller skikkelig høyoppløseslig kamera. Bildene telefonen tar har 1 megapiksel-oppløsning, og de kan sendes til andre via MMS, Bluetooth eller e-post. E720 fokuserer også på MP3-avspilling, og har dedikerte knapper for dette på utsiden, og hodetelefoner følger med.

Er du opptatt av design, vil ha en flott skjerm og høy grad av brukervennlighet, er denne telefonen imidlertid et godt valg.

Her kan du lese vår test av Samsung E720

.

Sommerens kuleste mobiler


En noe undervurdert businessløsning for de som virkelig har behov for et mobilt kontor og skikkelige e-postmuligheter (det kan jo være nyttig i ferien, det også!), er PalmOne Treo 650. Denne smarttelefonen er basert på Palms operativsystem, noe som gir deg tilgang til et kjempeutvalg av programvare og applikasjoner. Operativsystemet er også forbløffende enkelt å bruke. Treo 650 har et fullt QWERTY-tastatur, som gjør det ekstremt lett å skrive meldinger, notater og e-post. Det er e-post-mulighetene som er fokuset her, og et medfølgende program gjør det utrolig enkelt å sette opp og håndtere konti. Videre lar Treo 650 deg jobbe med office-dokumenter, og støtter EDGE for rask dataoverføring. Det er også plass til minnekort, Bluetooth og MMS. Kameramulighetene er dessverre litt begrenset, da Treo kun klarer VGA-oppløsning. Alt i alt er det likevel vårt førstevalg når det gjelder en profftelefon med tastatur.

Her kan du lese vår test av PalmOne Treo 650

.