Søketillegg fra AltaVista

AltaVista Discovery er et tillegg til nettleseren din, som gjør søkemuligheter tilgjengelig hele tiden. Det er også noen flere funksjoner, som for eksempel mulighet for å søke i egne filer på harddisken og i gamle epost-meldinger.

AltaVista Discovery er tilgjengelig for nedlasting, og koster ingen verdens ting – bortsett fra tålmodighet. For filen du må laste ned, er på 10,7 MB..

AltaVista Discovery legger seg som en ekstra linje over nettleseren, og forblir der til du lukker den. Deretter legger den seg som arbeidslinjen i Windows 95, bare øverst på skjermen.

Den ekstra arbeidslinjen inneholder et rullegardinfelt, et søkefelt og noen knapper. I rullegardinfeltet kan du velge hvor du vil søke, om du vil søke på Internett, blant dokumentene dine eller for eksempel blant epost-meldinger. Knappene har forskjellige funksjoner som vi kommer tilbake til.

Noen smarte finesser

I søkefeltet taster du inn teksten som i et vanlig søk. Resultatet kommer opp i nettleseren, og vises som på vanlig AltaVista-måte. Reklamen får du også med, selv om du bare søker gjennom egne filer. Det betyr at AltaVista Discovery går innom sin egen server i USA for å vise hvilke filer den har funnet, og dette kan ta litt tid.

Søking gjort enklere med AltaVista Discovery.
Søking gjort enklere med AltaVista Discovery. Vis mer

Dette er ikke spesielt imponerende. Søke på denne måten har man kunnet gjøre før, og det har ikke vært noen stor belastning å måtte gå til en søkemotor. De som bruker Internet Explorer 4.0 har også mulighet til å ha flere søkemotorer i en egen ramme på venstre side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som gjør søkingen lettere med AltaVista Discovery, er likevel meget smart: Når du kikker på resultatene av søket ditt, er alle ordene du søkte på merket i teksten med gul bakgrunn. Dette gjør at det blir mye enklere å finne ut om du fått et relevant treff, eller om resultatet bare er svada...

En annen smart finesser er at du med fire knapper raskt kan søke etter nettsteder som har lignende temaer. Denne funksjonen kan gjøre det betydelig enklere å finne relevant informasjon. Dette er en type funksjonalitet som nå er lagt inn som en del av Netscape Navigator 4.5, og som også finnes i programmet Alexa Internet.

En annen knapp gir deg en oppsummering av teksten på den siden du er på. AltaVista Discovery søker gjennom teksten på siden, og presenterer den stykkevis og delt, men fortsatt forståelig. Den gir nok informasjon til å kunne ta grov filtrering for å se om det er noe her for deg.

Lenker i alle retninger

Det er også to andre funksjoner som tidvis kan være nyttige: Ved et museklikk kan du få opp en liste over alle nettsteder som har lenker til den siden du er på akkurat nå. Dette kan også være en måte å finne til andre nyttige steder, med lignende temaer, men er kanskje aller mest spennende for de som vil sjekke om andre lenker til sitt eget nettsted.

Du kan også sjekke lenker den andre veien. Med denne funksjonen finner du hvilke lenker som går ut fra siden. Ved bruk av begge funksjonenene er det viktig å få med seg at AltaVista Discovery bare søker ut fra domene-navnet, og ikke underliggende katalogstrukturer. Hvis du vil søke på hele URLen må du skrive inn dette selv.

AltaVista Discovery har som sagt ikke kommet med mye nytt, men den har fortsatt en viss nytteverdi. Det gjelder både de som er nye på Internett og trenger et enkelt verktøy å søke med og de mer erfarne brukerne. Så får du vurdere selv om du synes det er bryet verdt å laste ned over 10 MB.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.