Snoker Facebook på hvem du snakker mest med?

Leser kontaktlisten når du har sendt SMS, epost eller hatt en samtale.

<strong>SJEKKER JEVNLIG:</strong> Hver gang du sender SMS, epost eller ringer, sjekker Facebook-appene kontaktlisten. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SJEKKER JEVNLIG: Hver gang du sender SMS, epost eller ringer, sjekker Facebook-appene kontaktlisten. Foto: PÅL JOAKIM OLSENVis mer

Forleden dag testet vi den kinesiske toppmodellen Oppo Find 7. Denne telefonen bruker en helt egen Android-variant døpt ColorOS, som også inneholder funksjoner andre Android-telefoner ikke har.

En av dem er tilgangsstyringen, som gjør du kan slå av og på rettighetene til ulike apper, for eksempel fjerne tilgangen til å lese SMS-meldinger eller til å bruke kameraet.

Rigide Facebook-rettigheter

Når du installerer den offisielle Facebook-appen på Android-telefonen, ber den om en rekke rettigheter.

Mange har reagert på disse rettighetene; spesielt hva angår at appen kan lese SMS-meldinger.

TILGANG TIL «ALT»: &#8230;og listen er enda lenger.
TILGANG TIL «ALT»: …og listen er enda lenger. Vis mer


I følge Facebooks egen informasjonstjeneste brukes dette for å verifisere telefonnummeret du har oppgitt på kontoen din. Da sender Facebook en SMS som kan leses av Facebook-appen, slik at tjenesten får en bekreftelse på at du har oppgitt ditt eget telefonnummer uten at du selv trenger å fiske den frem fra innboksen og taste den inn.

Les også: Sjekk rettighetene til Android-programmene

Vi tok bort rettighetene

Via ColorOS' tilgangsstyring-funksjon fjernet vi nært sagt alle rettighetene til Facebook og Facebook Messenger; chatklienten du nå må bruke for å sende meldinger til andre. Vi lot selvsagt tilgang til internett og den slags være aktivert, siden vi anser det som nødvendige rettigheter for at Facebook-appen skal fungere som den burde.

I løpet av en drøy uke har vi ikke opplevd at Facebook-appen har spurt om tilgang til SMS/MMS på telefonen. Dermed anser vi Facebooks forklaring her som legitim – at den kun brukes for å verifisere telefonnummeret.

Leser kontaktlisten hele tiden

NEI TAKK: Selv om vi har valgt ikke å synkronisere kontakter med Facebook, ber appene til stadighet om å få lese kontaktlisten.
NEI TAKK: Selv om vi har valgt ikke å synkronisere kontakter med Facebook, ber appene til stadighet om å få lese kontaktlisten. Vis mer


Verre er det imidlertid med tilgang til kontaktlisten. Her oppgir Facebook følgende grunn til at appene ber om denne rettigheten:

Lese/skrive kontaktene dine: Disse tillatelsene lar deg importere telefonkontaktene dine til Facebook og synkronisere Facebook-kontaktene dine med telefonen din.

Vi har imidlertid takket nei til å synkronisere kontakter med Facebook, både på Facebook-appen og Facebook Messenger-appen.

Allikevel vil Facebook lese kontaktlisten hver gang vi har sendt en SMS, en epost eller snakket i telefonen.

Det vitner om at Facebook-appen sannsynligvis overvåker hvilke kontakter du interagerer med også utenfor Facebooks vegger.

En kollega ytrer også følgende:

«Du, jeg stusset over noe lignende. I "noen du kanskje kjenner-feltet" har det plutselig dukket opp folk jeg ikke fatter at FB vet jeg kjenner. Plutselig mener FB jeg kjenner han som bygde huset vårt i sin tid (har sendt mail og ringt) selv om vi ikke har noen felles facebook-venner, arbeidskolleger eller bosted. Det samme med en far fra barnehagen vi brukte en gang, og som jeg kun har ringt/SMS-et til for lenge siden.»

Les også: Facebook-knappen kan spionere på deg

Google tok bort funksjonen

BLE BORTE: Googles App Ops-funksjon kom med versjon 4.3, men forsvant i en senere oppdatering.
BLE BORTE: Googles App Ops-funksjon kom med versjon 4.3, men forsvant i en senere oppdatering. Vis mer


Faktisk bakte Google inn funksjonen «App ops» i Android 4.3, som lot brukeren styre hvilke apper som hadde tilgang til hva, men den ble senere fjernet i 4.4.2-oppdateringen.

Hvorfor vites ikke, men én mulighet er at mange apper ikke fungerer som de burde uten de nødvendige rettighetene og at dette derfor også kunne ødelegge brukeropplevelsen dersom man slo av rettigheter ukritisk.

For de med en rootet telefon er det mulig å installere apper som lar deg regulere andre appers rettigheter. Å roote telefonen kan sammenlignes med å få administratorrettigheter på telefonen, slik at du for eksempel kan avinstallere apper som fulgte med, som du ellers ikke får avinstallert, eller bruke en helt annen Android-utgave. Tilsvarende å «jailbreake» en iPhone, altså.

Ulempen med å roote telefonen er imidlertid at dette anses for å være tukling og derfor bryter garantien. Er du uheldig kan du ende opp med en ikke-fungerende telefon som du ikke får byttet.

Les også: Roote Android-telefonen?

Bruk mobil-nettsidene

Vil du unngå denne overvåkingen (og fortsatt ha garantien i orden) er du med andre ord nødt til å bruke Facebook via nettleseren på telefonen (eller via en app som Tinfoil), men da går du for eksempel glipp av push-varsler.

Det kan du imidlertid få til dersom du bruker denne ifttt-oppskriften og følger instruksjonene.

Les også: 10 kjekke ifttt-oppskrifter | Dette er IFTTT

Dinside har forsøkt å kontakte Facebooks pressekontakt i flere dager uten å få svar.