<strong>OPPDATERTE:</strong> Apple-sjef Tim Cook på scenen da selskapet oppdaterte publikum på hva de holder på med. Skjermdump: Apple
OPPDATERTE: Apple-sjef Tim Cook på scenen da selskapet oppdaterte publikum på hva de holder på med. Skjermdump: Apple Vis mer

Apple WWDC 2017

Sniklanserte smart Siri-høyttaler, ny iPad Pro og super-iMac

Det ble ingen sniktitt på iPhone 8, men Apple hadde likevel noen nye produkter å vise fram.

Publisert
Sist oppdatert

Klokka 19 mandag kveld gikk Tim Cook på scenen for å vise utviklerne i publikum og andre som så på, hva selskapet holder på med for tiden.

I forkant hadde vi samlet litt rykter om hva Apple kunne komme til å presentere, og de kan du lese mer om i denne saken. Noen av dem viste seg heldigvis også å stemme.

Vi fulgte presentasjonen. Se nederst i saken for en gjennomgang av det som skjedde minutt for minutt.

<strong>SYLINDER:</strong> Slik ser Apples nye smarthøyttaler ut. Skjermdump: Apple
SYLINDER: Slik ser Apples nye smarthøyttaler ut. Skjermdump: Apple Vis mer

Tar opp kampen mot Alexa

Vi begynner med ryktet det var knyttet mest forventninger til, nemlig Siri Speaker. Dette viste seg å holde vann, men høyttaleren de lanserte, eller rettere sagt ga oss en sniktitt på, har fått navnet HomePod.

Det er altså en hjemmesentral med assistent, som Google Home med sin Assistant, eller Amazon Echo med sin Alexa. I Apples HomePod vil det naturligvis være Siri som er hjernen.

Vi fikk ikke vite alt for mye om den, dette var som nevnt en sniktitt, men Apple ga tydelig uttrykk for at HomePod ikke skulle være kun en boks med en hjemmeassistent i. Da de snakket om lyd nevnte de konkurrenter som Sonos, så vi har allerede litt forventninger til lydkvaliteten.

Da de snakket om iOS 11 dukket også en ny funksjon opp, nemlig multiromslyd. Da er det jo særdeles praktisk at de litt senere på kvelden lanserte en høyttaler. Vi tipper med andre ord den vil ha multiromsfunksjon.

Høyttaleren kommer til USA, Australia og Storbritannia i desember, mens flere land vil få den «i løpet av neste år». Prisen i USA vil bli 349 dollar, så om Norge skulle være på listen over land som får høyttaleren skulle det tilsi en pris på rundt 3.500 norske kroner.

<strong>SORT:</strong> Super-iMac-en er sort, og inni skjuler det seg potensielt mye maskinkraft. Foto: Apple
SORT: Super-iMac-en er sort, og inni skjuler det seg potensielt mye maskinkraft. Foto: Apple Vis mer

Rådyr super-iMac

Litt tidligere på kvelden gikk Apple gjennom en rekke oppgraderinger av innmaten i både iMac og selskapets bærbare varianter.

Prosessoroppgraderinger, forbedringer av skjerm og grafikk, samt økte lagringsmuligheter var blant oppdateringene de forskjellige modellene kunne vente seg.

Men vi fikk også en sniktitt på en ny versjon av iMac, nemlig iMac Pro. Maskinen skiller seg umiddelbart fra vanlige iMac med at den kommer i Space Grey. Men de største forskjellene ligger på innsiden.

Noen nøkkelord er 8-kjerners Xeon-prosessor (opptil 18-kjerners), Radeon Vega-grafikk, opptil 128 GB ECC-minne, opptil 4TB harddisk og 10 gigabit ethernet.

Den dyreste konfigurasjonen vil utvilsomt ligge på en pris som tilsvarer en ganske OK andrepremie i Vikinglotto. Men selv den enkleste konfigurasjonen vil gi lommeboken din dype flenger.

5.000 dollar skal Apple ha for herligheten, noe som erfaringsmessig tilsvarer rundt 50.000 norske kroner når den kommer til Norge.

iPad Pro med mer skjerm

Da er kanskje en oppgradert iPad Pro en investering som krever litt mindre av bankkontoen.

Den minste av de to, modellen som inntil i kveld har hatt en skjerm på 9,7 tommer, får nå en skjerm på 10,5 tommer. Den har en nesten 40 prosent smalere ramme, ifølge Apple, og til tross for å ha fått større skjerm ser den ut til å holde seg på omtrent de samme fysiske målene som forgjengeren.

Mye av det Apple viste under demonstrasjonen var funksjoner som ikke vil være tilgjengelig før iOS 11 kommer til høsten.

De viste en ny Dock (app-rekken nederst på skjermen) med plass til masse apper, pluss et område til høyre som velger ut apper du ofte bruker. I tillegg kommer dra-og-slipp-funksjonen til iPad. Som om ikke det var nok kommer en ny app: Filer. Full oversikt over filene du har lagret på nettbrettet, men også på eksterne tjenester som Dropbox.

Skjermen på nye iPad Pro får også en oppgradering fra 60 til 120Hz. Det vil i praksis si at den kan oppdatere det som skjer på skjermen dobbelt så ofte som tidligere, noe som vil gi en glattere flyt i videomateriale eller ved scrolling. Dette vil vi se nærmere på når vi får den inn til test.

Priser og informasjon ligger allerede ute på Apples hjemmesider.

<strong>MER VARIASJON:</strong> Med nye watchOS 4 som kommer til høsten vil du få flere klokkefronter å velge blant. Skjermdump: Apple
MER VARIASJON: Med nye watchOS 4 som kommer til høsten vil du få flere klokkefronter å velge blant. Skjermdump: Apple Vis mer

«Det vanlige»

Dette var WWDC, altså Apples konferanse for utviklere, og derfor var det også mye som dreide seg om software og programmeringsverktøy. De forskjellige operativsystemene ble viet en del tid som vanlig, men det virket som de hadde det litt travlere i dag.

De rakk å nevne kjapt at Amazon Prime-app kommer til Apple TV, og gå raskt gjennom litt av det watchOS 4 har å by på.

En av klokke-nyhetene er at Apple Watch med watchOS 4 skal kunne kommunisere med treningsutstyr på treningssentre. Dette skal bli tilgjengelig i løpet av høsten, og vil med andre ord si at den vil ta pulsen din og gjøre målinger basert på hva som skjer på tredemølla eller ergometersykkelen.

Det var også en rekke endringer i macOS, som har fått navnet High Sierra. Den viktigste nyheten her, er kanskje VR-mulighetene. Apples nye maskiner vil kunne drive VR-programmer og -spill, så med det har Apple kastet seg på VR-toget.

De brukte også tid på AR (Augmented Reality) og vi fikk se en utrolig stilig demonstrasjon av hvordan stuebordet ditt kan bli en actionfylt landsby, bare ved å se på bordet gjennom iPad-ens kamera.

Under kan du se hvordan presentasjonen var minutt for minutt. Det er listet opp i omvendt rekkefølge, så du må rulle helt til bunns for å lese oppdateringene fra starten.

---

21.26: Og med det er kvelden over. Tim Cook avslutter med å si at Michelle Obama kommer på WWDC. Vi kommer tilbake med mer om kveldens nyheter.

21.24: Så hva blir prisen? 349 dollar, som trolig vil bety rundt 3.500 norske kroner. Den kommer ikke til Norge med det første, men i løpet av 2018. USA og Storbritannia får den i desember. Ser ut til å komme i hvitt og sort.

21.20: Apple har altså lansert en konkurrent til Google Home og Amazon Echo, kanskje bedre kjent som Alexa. Siri er tilgjengelig som en hjemmeassistent, men i motsetning til konkurrentene er altså HomePod en fullverdig høyttaler. Ifølge Apple, selvfølgelig.

21.11: Nytt Sneak Peek: HomePod. En hjemmehøyttaler som skal spille musikk og være smart. Dette er nok Siri-høyttaleren det har gått rykter om.

21.09: «One last thing»

21.07: Tilbake til Tim Cook igjen.

21.04: Også en del andre nye funksjoner. Mest interessant er kanskje det at systemet gjenkjenner håndskrift, og indekserer det slik at det blir søkbart på iPad.

20.55: Ny Dock med plass til masse apper, pluss et område til høyre som velger ut apper du ofte bruker. I tillegg kommer dra-og-slipp-funksjonen til iPad. Som om ikke det var nok kommer en ny app: Filer. Full oversikt over filene du har lagret på nettbrette, men også på eksterne tjenester som Dropbox.

20.54: Craig Federighi er tilbake. En skikkelig stafett dette, for iOS 11 har litt ekstrafunksjoner relatert til iPad.

20.53: Ikke så mye å si her. Generelle forbedringer av maskinvare og laveste lagringskapasitet blir 64 gigabyte.

20.44: iPad Pro-ryktet viste seg å stemme. Større skjerm i omtrent samme størrelse. Skal også kunne spille av HDR. Skjermen går også opp fra 60Hz til 120Hz.

20.41: Tim Cook er tilbake på scenen, og han snakker om iPad. Med iOS unnagjort må det vel være snakk om en ny enhet?

20.39: Stuebordet er gjort om til en liten landsby som blir bombet sønder og sammen. Dette ser unektelig utrolig kult ut.

20.37: Ok, nå henter Federighi opp Wingnut på scenen. Dette er altså (deler av) gjengen som lagde Ringenes Herre-filmene. Vi snakker altså Ringenes Herre OG Star Wars i samme presentasjon.

20.21: Craig Federighi er tilbake og snakker om maskinlæring. App-utviklerne skal få tilgang til å bruke Apples API-er for maskinlæring. Han tar også opp AR, eller Augmented Reality. Apple skal tilby en utviklerpakke, ARKit, som gir utviklerne tilgang til funksjoner som kan gjøre spill som Pokemon Go enda bedre.

20.24: Phil Schiller, Apples markedssjef, snakker om App Store. Den store nyheten er visst en designendring av den digitale butikken. Viktig å huske at dette er en utviklerkonferanse, så for publikum i salen er det en viktig nyhet.

20.19: Det kommer høyttaler-nyheter, nemlig multiromsfunksjon ved lydavspilling. Med iOS 11 skal du kunne sende musikk til både kjøkken og stue, for eksempel, noe som kan styres via Apple TV.

20.18: Nå er vi over på HomeKit. Dette hadde vært en fin anledning til å lansere Siri Speaker.

20.15: Craig Federighi går gjennom en hel del apper og funksjoner i iOS 11.

20.09: Redesign av kontrollsenteret. Nå kommer alt på én side i et slags flise-system. Kan bruke 3D Touch for å få flere valgmuligheter. Ser ryddig og smart ut.

20.06: Siri skal bruke det som skjer på telefonen til å finne ut hvordan hun kan hjelpe deg. Altså skal hun forholde seg til kontekst, som Googles Assistant. Siri blir altså smartere.

20.04: Siri høres mindre maskin ut og kan oversette mellom språk. Norsk er, hold pusten, ikke inkludert fra starten av.

20.02: Vi er over på iOS 11 nå. Apple Pay-nyheter, som for så vidt er spennende, bare foreløpig ikke for nordmenn. Betaling direkte over Meldinger.

19.59: 5.000 dollar for standardversjonen ja. Rundt 50.000 norske kroner. Tilgjengelig i desember.

19.53: Sneak Peek: iMac Pro. Den er svart (eller Space Grey). Ifølge Apple er det den kraftigste Mac de har laget. Kommer ikke før på slutten av året. Nøkkelord: 8-kjerners Xeon-prosessor (opptil 18-kjerners), Radeon Vega-grafikk, opptil 128 GB ECC-minne, opptil 4TB harddisk, 10 gigabit ethernet. Denne kommer til å bli dyr om du skal kjøre heftigste variant ...

19.51: Også Apples bærbare blir oppgradert. Macbook Air ble ikke viet noe tid, annet enn at de «får litt mer Megahertz».

(...) Da har Apple også kastet seg på VR.

19.47: For å vise VR-funksjonen har de fått inn Industrial Light and Magic, et selskap alle Star Wars-fans kjenner godt. VR med Darth Vader?! Apple kjenner utviklerpublikummet sitt godt ...

19.42: Nå er vi over på litt hardware. Nye iMac-er med kraftigere prosessorer, bedre grafikk og bedre skjerm. Fusion Drive (kombinert SSD og «vanlig» harddisk) blir standard på iMac.

19.40: Federighi sa VR. Apple snakker nå om VR. «Og dere får kanskje se litt mer om dette litt senere», sier Federighi. Interessant.

19.36: Det nye filsystemet som ble implementert i iOS-enheter nylig kommer nå også til macOS. Raskt oppsummert: Operasjoner som bruker harddisken skal gå raskere.

Skjermdump: Apple
Skjermdump: Apple Vis mer

19.34: Den nye versjonen skal forresten hete macOS High Sierra.

19.31: Craig Federighi er på scenen og snakker om macOS. Safari skal sørge for at videoer som spilles av automatisk, skal gjøre dette uten lyd.

(...) De kjører ganske kjapt gjennom operativsystemene. Betyr det at vi får se noen faktiske produkter?

19.28: Klokkeoppdatering ferdig. Oppdatering kommer til høsten. Nå skal Cook snakke om macOS.

Skjermdump: Apple
Skjermdump: Apple Vis mer

19.23: Litt småoppdateringer på grafiske elementer og i treningsappen. Nå skal også Apple Watch kommunisere med treningsutstyr på treningssentre. Dette skal bli tilgjengelig i løpet av høsten. Det vil med andre ord si at den vil ta pulsen din og gjøre målinger basert på hva som skjer på tredemølla eller ergometersykkelen.

19.18: Nå går de gjennom watchOS. Siri kommer som en klokkeskjerm, hvor hun «vet» hva hun bør vise deg. Blir Siri smartere? Hmm ... Kommer også noen Toy Story-klokkefronter.

19.16: Amazon Prime kommer til tvOS. Og det var det Cook ville si om tvOS i kveld, visstnok.

19.15: Å nei, det skal vi ikke. «Vi har mye å snakke om. MYE, understreker Apple-sjef Tim Cook».

19.10: Vi er igang, noe forsinket. Først er det trolig den sedvanlige gjennomgangen av antall apper i app-store og andre tall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer