Snart kommer nyheter fra Google og Apple

Gigantenes utviklerkonferanser nærmer seg, og ryktebørsen flommer over.

<strong>GOOGLE VS APPLE:</strong> De neste par ukene kommer nyheter både fra Googles Sundar Pichai (til venstre) og Apples Tim Cook (til høyre) når utviklerkonferansene Google I/O og Apple WWDC går av stabelen. Foto: SCANPIX
GOOGLE VS APPLE: De neste par ukene kommer nyheter både fra Googles Sundar Pichai (til venstre) og Apples Tim Cook (til høyre) når utviklerkonferansene Google I/O og Apple WWDC går av stabelen. Foto: SCANPIXVis mer

De neste par ukene blir det ekstra spennende å være teknologiinteressert.

28. mai åpner Google I/O; selskapets utviklerkonferanse, der det tradisjonelt blir presentert en god del nyheter på det første keynote-foredraget.

Og 8. juni går Apple-sjef Tim Cook på scenen for å presentere sine nyheter denne sommeren.

For en snau måned siden hadde Microsoft sitt tilsvarende arrangement, Build, der de blant annet presenterte den nye nettleseren Edge, muligheten til å bruke mobiltelefonen som en PC og mer til.

Men hva kan vi forvente oss fra Google og Apple?

Som vanlig er ryktebørsen i full sving i forkant av disse arrangementenene.

Google: Android M

Android M

Hva tror du M står for denne gangen? (Avsluttet)
Marshmallow(30%)
Milkshake(21%)
Muffin(14%)
Noe annet(11%)
Macaroon(7%)
Marmalade(6%)
M&M(6%)
Marzipan(5%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Selv om bare rundt ti prosent av Android-brukerbasen kjører Lollipop, den foreløpig siste versjonen av Android, ser det ut til at neste variant vil bli avslørt den 28. mai.

I én av sesjonene under konferansen ble Android M nevnt, selv om den nå er fjernet fra programmet, ifølge The Verge.

Hva M vil stå for vites ikke, men siden Google har for tradisjon å oppkalle Android-versjoner etter desserter og godsaker, kan det bli et ord som Marshmallow, M&M, Marzipan, Marmalade, Muffin, Macaroon, Milkshake eller lignende.

Blant nyhetene kan det se ut til at Android vil bli mer egnet å bruke i jobbsammenheng (muligens med skille mellom jobb og fritid), et forbedret varslingssystem (en av sesjonene heter «Notifications, Interruptions and Volumes: Coming Attractions») og enda mer funksjonalitet knyttet til stemmegjenkjenning.

Google: Android TV/Auto/Wear/Home

Vi ser også av programmet at det er flere sesjoner som handler om Android TV. Forleden dag testet vi det første Android TV-produktet, Nexus Player, og Google ser ut til å ville ha med seg flere på laget med tanke på å utvikle apper og spill til TV-utgaven av Android.

TV-ANDROID: Nexus Player kjører Android TV, som blant annet kan by på spill, nedlasting av apper og en presis stemmesøkefunksjon. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TV-ANDROID: Nexus Player kjører Android TV, som blant annet kan by på spill, nedlasting av apper og en presis stemmesøkefunksjon. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Det er også flere sesjoner som omhandler Google Cast; teknologien som gjør at man kan sende medieinnhold fra mobiltelefoner, nettbrett og PC trådløst.

LES OGSÅ: Ti kjekke Chromecast-tips

Flere TV-produsenter har begynt å selge TV-er med Android TV som innebygd operativsystem, blant annet Sony og Philips.

Også Google Auto vil være gjenstand for diskusjon i et par sesjoner på Google I/O; Android-versjonen som kan brukes i biler.

PEN: Mange synes Huawei Watch er den peneste Android-klokka til nå, men den er ennå ikke å få kjøpt. Foto: HUAWEI
PEN: Mange synes Huawei Watch er den peneste Android-klokka til nå, men den er ennå ikke å få kjøpt. Foto: HUAWEI Vis mer


Vi blir heller ikke overrasket om det kommer nyheter relatert til Android Wear. Apple har nå sluppet sin smartklokke, Apple Watch, som både vi og andre mener er den beste smartklokka til nå. Muligens får vi også se neste utgave av Motorolas lekre smartklokke, Moto 360.

På programmet finner vi også foredrag om den smarte termostaten Nest, som Google kjøpte tidlig i 2014 for tre milliarder dollar. Derfor kan det fort komme nyheter relatert til Android Home, som er laget for å koble sammen enhetene du har hjemme slik at hele hjemmet blir smartere.

Google: Ny bildetjeneste

Googles sosiale nettverk, Google+, har aldri blitt en stor suksess, selv om mange av de som bruker tjenesten er svært godt fornøyde med den.

En av tingene som gjør Google+ ekstra bra, er den innbakte bildefunksjonen Photos. I følge Bloomberg vil dette nå bli en selvstendig bildetjeneste, som brått kan konkurrere med tjenester som Flickr – som nylig fikk en stor oppgradering.

SUPEREFFEKTER: Googles bildetjenste lager automatisk supereffekter på noen av bildene du tar uten at du trenger å løfte en finger. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SUPEREFFEKTER: Googles bildetjenste lager automatisk supereffekter på noen av bildene du tar uten at du trenger å løfte en finger. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Googles bildetjeneste har mye innbakt «magi». For det første kan den automatisk ta sikkerhetskopi av alle bildene du tar, og den lager automatisk supereffekter, album fra turer du har vært på og mer til uten at du trenger å løfte en finger.

Google: Project Tango

Og kanskje får vi se hva denne gjengen har brukt det siste året på:

Apple: Ny musikktjeneste

BEATS: Beats' musikktjeneste har blant annet en artig funksjon for å lage en setning og deretter få musikk som passer.
BEATS: Beats' musikktjeneste har blant annet en artig funksjon for å lage en setning og deretter få musikk som passer. Vis mer


For ett år siden brukte Apple tre milliarder dollar på å kjøpe Beats, og nå er det duket for en relansering av Beats-strømmetjenesten.

Hvorvidt navnet beholdes eller byttes ut til fordel for Apple Music gjenstår å se, men det er liten tvil om at Apple nå bretter opp ermene for å gjenerobre musikkmarkedet mot aktører som Spotify, Tidal, Rdio og de andre, som de siste årene har tatt over mer og mer av det digitale musikksalget.

Spotify, med over 60 millioner brukere (hvorav cirka 15 millioner betalende) skjelver nok litt i buksene i disse dager.

For – med en database på bortimot én millard kredittkortnumre som alle vil være et knappetrykk unna å starte et strømmeabonnement hos Apple, kan dette markedet erobres svært raskt.

Særlig siden enkelte rykter skal ha det til at Apple har klart å forhandle seg frem til en lavere månedspris enn konkurrentene.

LES OGSÅ: Spotify med video og joggemusikk

Apple: Ny Apple TV

Apple TV har hele tiden vært ansett som et «hobbyprosjekt» fra Apples side, men når Android TV nå er i ferd med å gjøre sitt inntog i stua, er det på tide å trykke inn gasspedalen.

BLIR DEN SLIK? Designer  Martin Hajek har laget mange spennende konseptmodeller for neste generasjons Apple TV. Foto: MARTIN HAJEK
BLIR DEN SLIK? Designer Martin Hajek har laget mange spennende konseptmodeller for neste generasjons Apple TV. Foto: MARTIN HAJEK Vis mer


I følge MacRumours er det snakk om en gigantisk oppgradering, med stor økning av lagringsplassen (nå: 8GB), innbakt støtte for både Siri og App Store, samt muligheten til å styre resten av hjemmet via Apples HomeKit-løsning, som kan sammenlignes med Android Home omtalt over.

Apple skal også ha alliert seg med en rekke amerikanske TV-kanaler, som ABC, CBS, Fox og ESPN, for å tilby en komplett nettbasert TV-pakke for alle Apple-enheter mot en fast månedlig sum. Dette er nok i så fall noe som først og fremst vil være aktuelt for de med bostedsadresse i USA.

LES OGSÅ: Ti tips til deg med Apple TV

Apple: iOS 9 / OS X

Apples utviklerkonferanse har tradisjonelt vist frem de neste versjonene av iOS og OS X, og det gjøres neppe noen unntak der i år.

Akkurat hva nyhetene vil bli i disse operativsystemene er det ikke så mye rykter om, men for oss nordmenn forvententer vi at stemmestyringsfunksjonen Siri også forstår norsk i neste runde, siden den allerede forstår svensk og dansk.

KOMMER I ÅR: I følge Apples nettsider vil nordmenn få mulighet til å kjøpe Apple Watch i løpet av året. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
KOMMER I ÅR: I følge Apples nettsider vil nordmenn få mulighet til å kjøpe Apple Watch i løpet av året. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Og det betyr at alt bør være duket for at Apple Watch også kan lanseres i Norge til høsten, som tradisjonelt er tidspunktet for lansering av nye iOS-versjoner. På Apples nettsider er det i hvert fall slått fast at klokka kommer til Norge i løpet av 2015.

Vi forventer imidlertid ikke lansering av noen ny iPhone på WWDC; det gjøres som regel på en egen lansering over sommeren. Det har imidlertid hendt at ny maskinvare har blitt vist frem – i 2013 fikk vi for eksempel en smakebit på den sylinderformede Mac Pro, samt nye Macbook Air-maskiner.

Visstnok jobbes det med en større utgave av iPad (12"), så kanskje vi får en liten sniktitt på den.

Vi i Dinside skal selvsagt sørge for å holde deg oppdatert på nyhetene fra både Google, Apple og andre i ukene som kommer.

Apple vs Google

Hvilket selskap tror du kommer med de mest spennende nyhetene de neste ukene? (Avsluttet)
Apple(51%)
Google(49%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.