Snart kommer de nye toppmodellene

Her er telefonene vi regner med å få se på Mobile World Congress i februar.

<strong>NY TOPPMODELL:</strong> Samsung forventes å lansere Galaxy S7-telefoner på mobilmessen i Barcelona. Her fra tilsvarende arrangement i 2013. Foto: ALBERT GEA / REUTERS/ NTB SCANPIX
NY TOPPMODELL: Samsung forventes å lansere Galaxy S7-telefoner på mobilmessen i Barcelona. Her fra tilsvarende arrangement i 2013. Foto: ALBERT GEA / REUTERS/ NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22. til 25. februar går det årlige Mobile World Congress-arrangementet av stabelen i Barcelona, og Dinside vil være til stede under arrangementet for å gi deg de siste nyhetene fra mobilbransjen.

Men som seg hør og bør, har ryktene allerede begynt å svirre i forkant av verdens største mobilmesse.

Her er telefonene vi forventer å få se i Barcelona om en måneds tid:

Samsung Galaxy S7

Samsung skal ha pressekonferanse søndag 21. februar der alle solemerker tyder på at vi får se den neste generasjonen S-telefoner. Telefoner i flertall, fordi det ryktes om at Samsung ikke bare vil lansere én, men faktisk fire telefoner.

Skal vi tro ryktebørsen handler det nemlig om Galaxy S7, S7 Edge, S7 Plus og S7 Edge Plus, altså med én ekstra modell i forhold til den nåværende S6-serien; to flate og to med buede skjermkanter i størrelsesorden 5,1/5,2 og 5,5/5,7 tommer. Designmessig skal de imidlertid skille seg lite fra nåværende S6-modeller.

S6 og S6 EDGE: Samsungs toppmodeller ser ut til å få sine erstattere om en måneds tid. Foto: KIRSTI ØSTVANG
S6 og S6 EDGE: Samsungs toppmodeller ser ut til å få sine erstattere om en måneds tid. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Hvorvidt Samsung kommer til å gå «all in» med 4K-skjermer på plus-modellene er noe usikkert – som vi så på Xperia Z5 Premium er det begrenset nytte med så høy oppløsning på en liten telefonskjerm, men samtidig har tilbyr Samsung VR-brillen Gear VR, som fint kunne ha dratt nytte av enda høyere oppløsning på kompatible telefoner.

Ny Snapdragon-prosessor
På innsiden er det forventet at Samsung går for den splitter nye Snapdragon 820-prosessoren, som vi nok også vil se i flere andre flaggskip-telefoner dette året. Denne skal være dobbelt så raskt og bruke halvparten så mye strøm som den gjeldende toppmodellen, Snapdragon 810. Nå skal det imidlertid sies at Samsung har hatt for tradisjon å bruke sin egenutviklede Exynos-prosessor i noen markeder og at det derfor godt kan hende at telefonene blir solgt med den i stedet.

TRYKK HARDT: Vi blir ikke overrasket om Samsungs nye toppmodeller også får støtte for å trykke hardere, på samme måte som 3D Touch på iPhone (avbildet). Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TRYKK HARDT: Vi blir ikke overrasket om Samsungs nye toppmodeller også får støtte for å trykke hardere, på samme måte som 3D Touch på iPhone (avbildet). Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Det ryktes også at S7-telefonene også vil ha vannkjøling, slik vi finner i Microsoft Lumia 950 og 950 XL-telefoner. Man tror også at telefonene vil ha støtte for Synaptics' ClearForce, altså der telefonen også registrerer hvor hardt man trykker, på samme måte som 3D Touch på de nye iPhone-modellene. Dette har blitt såpass «hot» etter at både Apple og Huawei viste det frem i høst at Samsung neppe venter enda et år før det er på plass i de mestselgende modellene.

Lyssterkt kamera?
Kameraet ser også ut til å få en oppgradering, og her er det mye rykter. Oppløsningen kan gå ned fra 16 til 12 megapiksler, men med en større bildesensor (1/2") og lysstyrke på f/1,7. På papiret ser i hvert fall det ut til å kunne være en svært god oppskrift på et godt mobilkamera.

Ellers ser det også ut til at USB-C-port, samt støtte for minnekort nå kommer tilbake; noe som ikke var å finne på S6-modellene.

LG G5

Da vi oppsummerte fjoråret, kåret vi LG G4 til årets smarteste mobilkjøp. På mobilmessen i Barcelona kan det være at LG vil vise frem oppfølgeren, LG G5, og det til tross for at selskapet nettopp har lansert V10, som vi akkurat har fått inn til test. Dog skal det sies at forgjengeren, G4, ikke ble lansert på Barcelona-messen i fjor, så hundre prosent sikre er vi ikke.

Her viser lekkede skisser at LG har forandret designet fra tidligere G-telefoner, og at det nå blir en unibody aluminiumskonstruksjon, der tykkelsen er tatt med betraktelig fra forgjengerens 9,8mm – ned til 8,2mm:

BLIR DEN SLIK? Disse skissetegningene skal angivelig være av LGs kommende toppmodell. Foto: walla.co.il
BLIR DEN SLIK? Disse skissetegningene skal angivelig være av LGs kommende toppmodell. Foto: walla.co.il Vis mer


Skal vi tro skissene, som angivelig stammer fra «en pålitelig kilde i Kina», ser det også ut til at LG har flyttet volumknappene på siden av telefonen. Disse har vært å finne på baksiden på de tre siste G-telefonene. Sannsynligvis vil av og på-knappen (på baksiden) også være en fingeravtrykksleser, slik den er på nevnte V10; for øvrig selskapets første telefon med denne funksjonen.

Ekstra skjerm?
Det kan også være at vi vil se en ekstra liten skjerm på toppen, slik V10 har. Denne brukes for å vise varsler uten å dekke til det vanlige skjermbildet, samt snarveier til kontakter og apper og den slags. Viderefører selskapet mer fra V10, kan G5 også ende opp med å få to kameraer i front; ett av dem med bredere vidvinkel, til gruppeselfies, eller «groufies» på populærspråket.

Også her forventes det at LG vil gå for Snapdragon 820 på innsiden. Selskapet valgte Snapdragon 808 i LG G4 (og V10); en prosessor som ikke helt er på høyde med 810, men som samtidig ikke hadde det samme varmeproblemet som 810-prosessoren var befengt med.

image: Snart kommer de nye toppmodellene


«Play begins» lyder invitasjonen som er sendt ut til pressearrangementet, og akkurat hva LG sikter til her er det knyttet spenning til. Flere skal ha det til at dette handler om en egen port («magic slot»), som lar deg koble annet utstyr til telefonen, som et 360-graderskamera, et fysisk tastatur eller en ekstern høyttaler.

LG G5 vil muligens også få en iris-skanner, slik vi finner på de nye 950-telefonene fra Microsoft, men her skal det i så fall være mulig å bruke denne funksjonen på større avstand (50cm), slik at man ikke trenger å holde telefonen så nær ansiktet for å låse den opp.

En skisse fra CNet Korea, som skal være basert på uttalelser fra øyenvitner, viser også at bunnen av telefonen kan dras ut slik at batteriet kan byttes:

DRA UT? Bilder fra CNet Korea vitner om at LG G5 vil få utskiftbart batteri, om enn med en noe utradisjonell løsning. Foto: CNEt Korea
DRA UT? Bilder fra CNet Korea vitner om at LG G5 vil få utskiftbart batteri, om enn med en noe utradisjonell løsning. Foto: CNEt Korea Vis mer


Huawei P9 (?)

ENDA EN NY? Selv om Mate 8 (bildet) ble lansert på CES-messen tidligere denne måneden, kan Huawei-lokomotivet komme med nok en toppmodell i februar. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
ENDA EN NY? Selv om Mate 8 (bildet) ble lansert på CES-messen tidligere denne måneden, kan Huawei-lokomotivet komme med nok en toppmodell i februar. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Huawei kommer også til å ha pressekonferanse 21. februar, altså dagen før messa åpner. I fjor lanserte de dog ingen telefon på tilsvarende arrangement; der viste selskapet frem smartklokka Huawei Watch og to nye Talkband-modeller (aktivitetsmåler/handsfree).

I år kan det imidlertid være P9 som står på programmet, som da vil være oppfølgeren til P8, som ble lansert i mai i fjor.

Hvis den telefonen kommer, forventes det at det vil være med to kameraer på baksiden (slik at man for eksempel kan sette fokuspunktet i etterkant). Sannsynligvis vil den ha den nye Kirin 950-prosessoren som i nylig annonserte Mate 8 og det ville heller ikke være noen stor overraskelse om den kom med Force Touch, som er tilgjengelig på den dyreste utgaven av Mate S (selges ikke her til lands).

Flere kan komme

Sony har også kalt inn til pressekonferanse mandag morgen (når messen starter), men vi har våre tvil om at selskapet vil vise frem nye Z6-telefoner.

De gjeldende modellene, Z5, Z5 Compact og Z5 Premium, ble lansert i høst, og selv om Sony tidligere hadde halvårslanseringer, gikk det ett år mellom Z3-serien til Z5-serien.

Derfor kan det nok heller være aktuelt med en middelklassetelefon og eventuelt et nettbrett, slik selskapet lanserte i fjor. Ryktene tilsier en Xperia C6 med nærmest kantløs design, og da eventuelt et nytt nettbrett i 8-tommersklassen (Z5 eller Z6 Tablet Compact).

HTC lanserte One M9 på messa i fjor og kan finne på å lansere M10. I følge International Business Times kan det i så fall dreie seg om en 5-tommerstelefon med gode spesifikasjoner og fingeravtrykksleser, som i tillegg vil ha et stort batteri på 3.500mAh. Det blir i så fall også spennende å se om HTC beveger seg bort fra designen som har preget de siste årenes toppmodeller.

Microsoft kommer neppe med noe nytt flaggskip siden 950 og 950 XL nettopp har kommet i butikkene, men det ser ut til at det vil komme mindre kraftigere telefoner med Windows 10 innabords, i Lumia 750 og Lumia 850.

Det blir også spennende å se hva kinesiske mobilprodusenter som ZTE drar opp av hatten. I fjor fikk vi for eksempel se ZTE Grand S III, som etter det vi kan huske var først ute med iris-skanning som sikkerhetsmekanisme.

For ordens skyld: Om du venter på en ny iPhone, dukker den neppe opp i Barcelona. Apple har tradisjonelt holdt seg unna slike messer og lanserer alltid sine produkter i ensom majestet.

Vi reiser som sagt ned den siste uka i februar og kommer tilbake med mer når det blir offisielt.

Kilder: Slashgear, Trusted Reviews, Digital trends, Pocket-lint