Snart kommer de nye Lumia-modellene

Frister med supre kameraer, kjapp lading og Continuum.

<strong>LITEN BOKS:</strong> Med denne koblet til en av de nye Lumia-telefonene, blir den plutselig forvandlet til en PC. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
LITEN BOKS: Med denne koblet til en av de nye Lumia-telefonene, blir den plutselig forvandlet til en PC. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På et pressearrangement i Oslo har vi nå fått anledning til å se litt nærmere på de nye Lumia-modellene Microsoft slipper før jul.

Windows 10 i fokus

Dette blir altså de første telefonene som selges med Windows 10 innabords.

Microsofts tanke er at Windows 10 vil bli det siste operativsystemet de lager, og at dette er et operativsystem for alle enheter – alt fra lille Raspberry Pi, via mobiltelefoner, nettbrett, bærbare PC-er og Xbox til Surface Hub; en gedigen 84-tommers skjerm vi også fikk anledning til å tafse litt på, selv om den koster 200.000 kroner og er myntet på konferanserom.

Apropos Xbox – denne blir oppdatert til Windows 10 den 12. november, altså i neste uke.

TEMA: Windows 10

FØLGER MED: Kjøper du en 950 eller 950 XL innen utgangen av januar får du med Display dock på kjøpet.
FØLGER MED: Kjøper du en 950 eller 950 XL innen utgangen av januar får du med Display dock på kjøpet. Vis mer

Telefonen som en PC

En spesielt fiffig funksjon i Windows 10 på mobiltelefoner er funksjonen Microsoft har kalt Continuum. Ved å koble telefonen til en liten boks (Display dock), kan den så kobles videre til PC-skjerm, TV eller hva det måtte være.

Samtidig kan du bruke både mus og tastatur (enten kablet eller via Bluetooth), og dermed oppfører telefonen seg som om du hadde brukt en vanlig Windows 10-PC – i hvert fall praktisk talt.

Og en gledelig nyhet: Alle som kjøper 950 eller 950 XL innen utgangen av januar 2016 får med en slik klump tilsendt – kostnadsfritt.

BRETT UT: Microsofts lille tastatur har batteritid på et halvt år og kan brukes både med Windows, iOS og Android.
BRETT UT: Microsofts lille tastatur har batteritid på et halvt år og kan brukes både med Windows, iOS og Android. Vis mer

Merk dog at ikke alle Windows 10-telefoner støtter denne funksjonen. For det første kreves det at telefonen har en USB-C-inngang for å sikre god nok hastighet, og så må maskinvaren være kraftig nok – typisk Snapdragon 808 eller raskere. Med andre ord vil Lumia 550, som også slippes før jul, ikke være kompatibel (micro USB og for svak prosessor); ei heller noen av de eksisterende Windows Phone-modellene, siden ingen av dem har USB-C. 550 får for øvrig en prislapp på 1299 kroner veiledende.

Se hvordan Continuum fungerer

Under kan du se en video av hvordan Continuum fungerer i praksis. Merk at du fint kan bruke telefonen som vanlig mens den er koblet til en større skjerm.

 

Tastaturet som brukes i videoen er for øvrig et nytt Bluetooth-tastatur fra Microsoft. Det er svært tynt og kan brettes i to, og fungerer også med Android- og iOS-enheter. Veiledende pris er 599 kroner 999 kroner, og lader du det fullt (via en micro USB-inngang) skal det holde til seks måneders normal bruk.

STOREBROR: 950 XL måler 5,7 tommer diagonalt og kommer med et tilsynelatende heftig kamera.
STOREBROR: 950 XL måler 5,7 tommer diagonalt og kommer med et tilsynelatende heftig kamera. Vis mer

Kameraet ser veldig bra ut

Modellene vi fikk sett på var prototyper som ikke hadde ferdigstilt programvare, men fra det vi kunne se ved å inspisere bildene på skjermen så det meget bra ut i den relativt dunkle belysningen der presentasjonen fant sted.

Også blitsbildene virket å være bedre enn normalt – de nye telefonene har nemlig en RGB-blits som kan lyse i alle farger. Dermed vil blitslyset følge fargene i omgivelsene, slik at man slipper kritthvite ansikter selv om man bruker blits.

950 og 950 XL har for øvrig optisk bildestsabilisator og kameraoppløsning på 20 megapiksler. Dette gleder vi oss spesielt til å kikke nærmere på når vi får våre testeksemplarer.

LES OGSÅ: Sjekk kameraet på de nye Microsoft-telefonene!

 Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Windows Hello

En annen ting Microsoft introduserer med Windows 10 er Windows Hello, som gjør at du heller kan bruke biometriske data for å logge på enheten fremfor passord og PIN-koder. Lumia-telefonene gjør dette i form av en øye-scanning med infrarødt lys, som skal være svært pålitelig.

Selv om det virket som en kjekk funksjon, må vi innrømme at hastigheten ikke kunne måle seg med de nyeste fingeravtrykkssensorene (som f.eks. på iPhone 6s og Huawei Mate S), men det kan selvsagt også bli forbedret i forkant av lanseringen.

TRIANGELET: 950, 950 XL og Surface Hub er enhetene som skal få Microsoft på rett spor igjen, etter at Windows Phone aldri klarte å oppnå så veldig store markedsandeler. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TRIANGELET: 950, 950 XL og Surface Hub er enhetene som skal få Microsoft på rett spor igjen, etter at Windows Phone aldri klarte å oppnå så veldig store markedsandeler. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Kommer i månedsskiftet

950 og 950 XL er allerede lagt ut for forhåndssalg til priser på 5999 og 6999. Foruten at størrelsen er forskjellig (5,2 og 5,7 tommer med QHD-oppløsning) har størstemann også en Snapdragon 810-prosessor (åtte kjerner), mens den vanlige utgaven har Snapdragon 808 (seks kjerner), altså tilsvarende henholdsvis Sony Xperia Z5 og LG G4.

For øvrig skal telefonene også ha svært hurtig lading – i følge representanten vi pratet med går 0-100 prosent på en time blank. Lagringsplassen er 32GB, arbeidsminnet 3GB og begge telefoner støtter minnekort. Batterikapasiteten er henholdsvis 3.000mAh og 3.340mAh for 950 og 950 XL.

Vi kommer selvsagt tilbake med en test så snart vi får testmodeller i hende.

PS! Surface Pro 4 kommer i butikkene 19. november. Den skal vi selvsagt også teste så snart vi får mulighet.