Snart kommer Android L

Google med flere nyheter under åpningen av utviklerkonferansen.

<strong>L FOR ?</strong> Googles Sundar Pichai ser nå til å kutte ut dessert-navnene på Android. Foto: GOOGLE
L FOR ? Googles Sundar Pichai ser nå til å kutte ut dessert-navnene på Android. Foto: GOOGLE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld norsk tid ble Googles årlige utviklerkonferanse, Google I/O, åpnet.

Tradisjonen tro åpner slike konferanser med en såkalt keynote, der flere i Google-ledelsen presenterer de største nyhetene.

Ny Android-versjon

Og det skulle handle mye om Android denne gangen. Android L blir den neste Android-versjonen – Google har tilsynelatende droppet å navngi Android-versjoner etter godsaker, der de tre siste versjonene har hatt navnene KitKat, Jelly Bean og Ice Cream Sandwich. Eller kanskje de bare venter til lanseringen nærmer seg.

Det kanskje viktigste i Android L er at dette operativsystemet er laget for alle typer skjermer; det være seg mobiltelefoner, nettbrett, smartklokker, TV-er, skjermer i bil og lignende.

Disse vil også interagere med hverandre på nye måter. Eksempelvis kan du slippe å angi PIN-kode på telefonen dersom den er i kontakt med smartklokka di, og varslingene fra telefonen dukker også opp på smartklokka. Velger du å fjerne dem på klokka, forsvinner de også på telefonen.

Videoen under gir et godt inntrykk av hvordan Android-verdenen kan fortone seg senere i år:

Ny design

Google lanserer også en ny designfilosofi med den nye Android-utgaven, som de har kalt «Material Design»; et minimalistisk, luftig og fargerikt design.

Dette er noe de håper at mange utviklere vil ta i bruk, slik at grensesnittet i Android blir mer konsistent på tvers av apper.

Blant annet finnes funksjoner som enkelt lar utviklere få elementer til å ligge «høyere» på skjermen ved at skygge tegnes på automatisk, eller som automatisk trekker ut farger fra for eksempel bilder, slik at brukergrensesnittet kan tilpasses fargene.

Brukergrensesnittet er også blitt rikere på animasjoner og får blant annet støtte for dynamiske forminskninger av elementer på siden slik at andre apper kan dra nytte av det. Videoen under gir deg en smakebit på hvorden den neste Android-versjonen blir i bruk:

Digresjon: Musikken er fra norske Datarock

Enklere å bytte

Funksjonen som lar deg bytte mellom åpne apper blir også forbedret; blant annet ved å inkludere enkeltvinduer fra hver app; eksempelvis Chrome-faner. Disse ligger nå som en slags kortstokk, og vi ser også for oss at andre apper kan dra nytte av dette, slik at du for eksempel kan bytte mellom ulike Facebook-samtaler på samme måte.

Interaksjonen mellom nettinnhold og installerte apper blir også bedre. Eksempelvis kan du søke etter en artist på Google og deretter spille direkte i Spotify, eller trykke på en restaurant og komme direkte inn i en app som OpenTable.

Bedre varsling

MINNER OM IOS: Varslene i den nye Android-utgaven blir nå å finne på låsskjermen.
MINNER OM IOS: Varslene i den nye Android-utgaven blir nå å finne på låsskjermen. Vis mer


I Android L vil varslene også synes på låseskjermen, slik de gjør på iOS. Dermed kan du sveipe over et varsel for å fjerne det, eller dobbeltklikke på dem for å åpne den aktuelle appen.

Google har også lånt litt fra iOS hva gjelder varsling mens du bruker telefonen. Mens dette tidligere kun var synlig på statuslinja helt øverst, kommer det nå et litt større «kort» på toppen som du enten kan trykke på for å utføre en handling eller sveipe vekk.

Raskere, sikrere og mer strømgjerrig

For brukerne vil en av de største nyhetene i Android L være at den såkalte Dalvik-motoren byttes ut. Svært enkelt forklart er dette programvaren i Android som kjører app-koden, og denne byttes nå ut med ART, som i følge Google er rundt dobbelt så rask. Hovedsakelig er dette fordi Dalvik bruker såkalt JIT-kompilering (Just In Time), som kjører app-kode i det den trengs.

ART, derimot, støtter også AOT-kompilering (Ahead of time) som kjører kode før den trengs, slik at det blir mindre venting.

For utviklere (som denne konferansen tross alt er myntet på) skal ikke dette byttet innbære at man trenger å gjøre noen endringer på koden, så dette vil fungere med en gang – uten app-oppdateringer.

Kill switch og mer batteritid

Samsung har bistått Google med Knox-teknologien de bruker i flere Galaxy-enheter. Dette er spesielt myntet på bedriftskunder og isolerer bedriftssapper fra resten av telefonen slik at disse krypteres og ikke lar seg affisere av det brukeren installerer på telefonen ellers.

I tillegg innføres en «Kill switch», som gjør at du kan deaktivere telefonen din hvis den blir stjålet; også dersom den er nullstilt av den nye «eieren».

Altså på samme måte som iOS' «Activation lock» som ble introdusert i iOS7, og som har gjort at det nå stjeles færre iPhone enn før.

Android L vil også ha strømsparefunksjoner som gjør at telefonene holder cirka 90 minutter lengre på én ladning.

Og dette var visst bare en liten del av hva Android har å by på i neste versjon.

Endelig Android-apper på Chromebook

Til høsten vil også de første Android-appene bli å finne på Chromebook; blant annet Flipboard, Vine og Evernote, og det er derfor naturlig å anta at man i fremtiden vil kunne kjøre langt flere.

Android-apper på Chromebook: Kun en håndfull til å begynne med.
Android-apper på Chromebook: Kun en håndfull til å begynne med. Vis mer


Dette ser ikke ut til å være rett frem, siden antallet apper vil være begrenset i starten, men Google har satt opp en side der de ber om tilbakemeldinger om hvilke apper folk vil ha på Chromebook.

Chromebook-eiere vil også kunne få varslene fra Android-telefonen direkte på PC-skjermen og låse opp maskinen direkte dersom telefonen er i nærheten.

TV og Chromecast

PÅ TV: Android TV gjør at TV-en din får utvidet smart-tv-funksjonalitet; deriblant stemmestyring.
PÅ TV: Android TV gjør at TV-en din får utvidet smart-tv-funksjonalitet; deriblant stemmestyring. Vis mer


I den neste versjonen av Android vil det også bli mulig å speile hele telefonbildet til en Chromecast, slik Apple tillater på Apple TV. Det blir også mulig å sende innhold til Chromecast uten at telefonen din er koblet til det samme trådløse nettverket – altså kan du vise mor og far bilder på TV-en mens du er på ferie.

Enda mer spennende er Android TV. Den nye Android-versjonen er som sagt laget for alle typer skjermer og kan derfor leveres som smart-tv-løsning direkte fra TV-produsentene, eller via bokser du kobler til.

Android støtter blant annet TV-tunere, og så vidt vi kan forstå betyr det at du også kan kjøre apper sammen med TV-bildet; for eksempel ved å vise VM-tweets i margen mens du ser finalen.

Løsningen støtter selvsagt også vanlige Android-apper og har innbakt Chromecast-støtte slik at du kan sende innhold fra telefonen. Du kan også bruke stemmen for å søke; for eksempel ved å be om Oscar-vinnerne fra 1998 eller filmer med Ryan Gosling og dermed få opp oversikt over de aktuelle filmene direkte.

Android TV kan også brukes til spill, der du eksempelvis kan bruke mobiltelefonen som spillkontroller, men se bildet på TV. Dette er også mulig på enkelte iOS-spill i dag.

Les mer på Pressfire.no: Nå skal Google på konsoll-markedet

Nye smartklokker

Det var ikke så mange nye produkter som så dagens lys på gårsdagens keynote, men to nye smartklokker fra LG og Motorola blir å finne i den amerikanske Google Play-butikken (ikke tilgjengelig i den norske utgaven ennå).

RUND: Moto 360 har sirkulær skjerm.
RUND: Moto 360 har sirkulær skjerm. Vis mer


LGs smartklokke har vi skrevet om tidligere og er i salg i USA fra og med i dag, mens man må vente litt lenger på Motorolas smartklokke, Moto 360, som er rund.

Google viste også frem Android Wear-konseptet; skreddersydd for smartklokker. De får alle det samme brukergrensesnittet uansett om de er firkantede eller runde, og app-utviklere kan bake inn støtte for slike enheter slik at varsler og lignende vises på klokkeskjermen.

I tillegg viste Google frem Google Fit-konseptet, mye likt Apples helsekonsept som kommer i iOS8 og Google Auto, som lar deg knytte telefonen din til en skjerm i bilen slik at en «bilvennlig» utgave vises på bilskjermen.

Dette vil støttes av 25 bilprodusenter mot slutten av året.