Denne prototypen har en styrepenn som også er en mikrofon. Kanskje det er en god idé? Foto: tk
Denne prototypen har en styrepenn som også er en mikrofon. Kanskje det er en god idé? Foto: tkVis mer

Snart kan du snakke med lomme-PCen

Både IBM og belgiske Lernout & Hauspie planlegger PDAer med stemmegjenkjenning. Sistenevnte samarbeider med Nordisk Språkteknologi på Voss, så kanskje du snart kan spørre PDAen om neste flyavgang til Ålesund på norsk og få svar på norsk?

Både IBM og Lernout & Hauspie har bygget prototyper på PDAer med stemmegjenkjenning som kan bli tilgjengelig på markedet allerede neste år. Nå er det selvsagt lite sannsynlig at en norsk utgave vil komme i første omgang, men siden Nordisk Språkteknologi på Voss jobber med norsk stemmegjenkjenning, så kan vi jo håpe...

Drømmen

Drømmen er at vi en gang i fremtiden skal kunne spørre PDAen på godt norsk om flyavganger og togtider. PDAen skal da koble seg opp og finne informasjonen for så å melde tilbake til oss med en diskret og behagelig stemme.

Dette er nok litt frem i tid, men i mellomtiden kan det være svært så praktisk å sjekke og opprette avtaler og telefonnumre uten å måtte starte programmer og skrive med penn på skjermen.

Penn med ører

Lernout & Hauspie har utviklet en protype med en Intel 206-MHz StrongARM prosessor, 64MB RAM og en styrepenn som også er en mikrofon. Enheten skal, i følge L&H kunne kjenne igjen 25.000 ord, og det skal gjøre deg i stand til å diktere epost og navigere programmene i enheten.

Lernout & Hauspie forhandler med flere produsenter av PDAer, slik at stemmegjenkjenningen også kan brukes i andre enheter enn L&Hs egne.

IBM nesten klar

IBM har laget et etui med ekstra prosessor og minne som omslutter WorkPad.
IBM har laget et etui med ekstra prosessor og minne som omslutter WorkPad. Vis mer

IBM har utviklet et etui som passer til sine egne WorkPad-enheter. Dette etuiet omslutter PDAen og kobles til serieporten. Den har en ekstra prosessor og mer minne, slik at den blir i stand til å håndtere stemmegjenkjenning. Etuiet har også mikrofon og høyttaler. Når du kommuniserer med enheten, brukes IBMs eget system ViaVoice.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prototypen kan lagre 30 minutter tale på 4 MB minne. Det kan du f.eks. bruke til å ta notater som så automatisk konverteres til vanlig tekst når du plugger PDAen til PCen etterpå. Du kan også selvsagt navigere hele PDAen med stemmegjenkjenningen.

(Kilde: PC World USA)