Foto: BEL
Foto: BELVis mer

Snart er du på .NET

Microsoft mener at deres .NET-satsning vil snu opp ned på våre tradisjonelle oppfatning av PCer og Internett. Hva ligger bak .NET og hva vil egentlig denne strategien bety for deg og meg?

Det var i juni i år at Bill Gates for første gang løftet på .NET-sløret og fortalte om sine vyer om utvidet Internett-tankegang. Nettet skulle ikke lenger være forbeholdt datamaskiner og mennesker, men bli et nettverk for alle slags apparater og innretninger.

Alt skjer på Internett

Kort fortalt er meningen at du på sikt skal kunne få all den informasjonen du ønsker, utføre transaksjoner, styre enheter, samhandle og kommunisere med andre – uansett hvor du befinner deg.

Prosjektet fikk navnet .NET, og Bill Gates fortalte at Microsoft vil bruke så mye ressurser på satsningen, at det på sikt vil bety et være eller ikke være for selskapet.

Åtte nye produkter i første omgang

Tidligere i høst lanserte Microsoft de åtte første programpakkene som inngår i den nye .NET-strategien. Dette ble faktisk den største lanseringen i Microsofts historie. Deretter la Microsoft ut på europaturné, og den 8. november lanseres produktene i Norge.

Tradisjonelt sett har Internett vært en tjeneste som kan nås fra operativsystemet i datamaskiner, og i den senere tid også fra mobiltelefoner. Microsoft ønsker nå at Internett skal være selve utgangspunktet når fremtidige versjoner av operativsystemer og applikasjoner utvikles.

XML står sentralt i prosjektet. Dette skal være det universelle språket som gjør at PCer og elektriske apparater skal snakke sammen på nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Microsoft vil bake inn .NET tankegang i alle sine kommende produkter. I første omgang er det programvare for tjenere som lanseres. Til sammen skal dette utgjøre et totalkonsept for digital forretningsvirksomhet og samhandling i og mellom bedrifter. Alt foregår selvsagt på Internett.

Bilen din på nett

Men dette er bare første steget inn i det som Microsoft karakteriserer som 3. generasjons Internett. Etter hvert vil vi se nye enheter, operativsystemer og programmer som er skreddersydd til Microsofts .NET-tankegang. Målsetningen er at en gang i fremtiden vil alt og alle være på nett til enhver tid.

Blant annet har Microsoft nettopp lagt frem planer om et sett med standarder for å få bilen din på Internett, kalt Car.NET. Ved å koble bilen til .NET vil du for eksempel være i stand til å kommunisere med hjem og kontor, i tillegg til en rekke tenkelige og utenkelige tjenester i forbindelse med trafikk og kjøring.

Markedet for slike tjenester forventes å eksplodere. I følge CNET er det anslått at nærmere 50% av alle nye biler i 2006 vil ha en eller annen form for Internett-tilknytning.

Mange skeptikere

Svært mange ser på prosjektet som enda et skritt nærmere ”verdensherredømme” for Microsoft. Skeptikerne mener at .NET bare vil kunne nås fra Microsofts egne, proprietære klienter, og at selskapet vil bruke all sin makt for å stenge ute andre aktører.

Vi vil følge nøye med i utviklingen av .NET i tiden som kommer.