Snapchat – en dårlig spøk

Det er like dumt å tro på midlertidige bilder som å tro på spøkelser.

EN SPØK: Spøkelsesikonet til Snapchat byr på "midlertidige bilder", som gjør mange løse i snippen på tjenesten som med rette kan kalles "snopp-chat". Foto: SNAPCHAT
EN SPØK: Spøkelsesikonet til Snapchat byr på "midlertidige bilder", som gjør mange løse i snippen på tjenesten som med rette kan kalles "snopp-chat". Foto: SNAPCHAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snapchat lar deg sende private bilder som automatisk slettes fra mottakers telefon. På den måten kan du sende langt mer pikante bilder enn vanlig. Alt er midlertidig, alt er trygt.

Det tror tusenvis av nordmenn, og millioner av mennesker over hele verden.

Men Snapchat er en dårlig spøk, basert på tomme løfter og alvorlige misforståelser, som kan bli ditt verste mareritt.

Les også: Derfor gir "dårligere" personvern på Facebook bedre personvern

Hva folk tror Snapchat er

PENT OG PYNTELIG: Snapchat reklamerer for seg selv med søte jenter som holder kosedyr. Men appen brukes ofte til helt andre ting. Foto: SNAPCHAT / HTC / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PENT OG PYNTELIG: Snapchat reklamerer for seg selv med søte jenter som holder kosedyr. Men appen brukes ofte til helt andre ting. Foto: SNAPCHAT / HTC / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Appen Snapchat fungerer slik:

 1. Du tar et bilde ("en snap") og sender det til en eller flere av dine Snapchat-venner ("å snappe").
 2. Snapchat-vennen mottar bildet, og kan se på det i appen i maks ti sekunder før det forsvinner fra skjermen.

Dette konseptet har ført til en fundamental misforståelse: At alt bare er midlertidig og helt ufarlig. At Snapchat-bilder umulig kan lagres, deles og misbrukes. Dette har igjen ført til Snapchat-bruk som går langt utover hva vanlige mennesker ville gjort på noen annen tjeneste, som å sende fylle-, tulle- og nakenbilder.

"Snoppchat", har appen blitt kalt i redaksjonen. Kanskje ikke med god humor, men med god grunn.

For det er ingen tvil om at nettopp denne ufarliggjøringen har gjort Snapchat enormt populært. Det er vanskelig å tenke seg så mange andre grunner til at man på død og liv ønsker bildene man sender slettet umiddelbart. Det finnes tross alt tusenvis av andre, ofte bedre, måter å sende bilder på. Og at bildene du både mottar og sender plutselig forsvinner, har aldri tidligere blitt sett på som noe fantastisk.

Hva Snapchat faktisk er

Snapchat lar deg sende bilder til andre Snapchat-brukere. Punktum.

Det er hva Snapchat alltid har vært, er og noen sinne kan håpe på å være.

Tanken om "midlertidige bilder", som den ikoniske spøkelsesmaskoten til Snapchat byr på, er absurd. Det er i praksis umulig å sende digital informasjon som garantert forsvinner i løse luften. Det finnes alltid måter å kopiere, lagre og dele data på. Inkludert, og spesielt, bilder på Snapchat.

Slik fjerner du "private" meldinger fra Facebook-tidslinjen din

Slik lagres Snapchat-bilder

Å lagre bilder du mottar på Snapchat, som sender tror slettes, må kunne kalles misbruk av tjenesten. Men det stanser ikke folk fra å gjøre det.

POPULÆR HACK: På listen over de mest populære "sosiale" appene på Android, ligger flere apper som kan lagre Snapchat-bilder på telefonen høyt.
POPULÆR HACK: På listen over de mest populære "sosiale" appene på Android, ligger flere apper som kan lagre Snapchat-bilder på telefonen høyt. Vis mer

For det er raskt, enkelt og helt gratis:

 • På Android-telefoner kan du helt lovlig laste ned svært enkle apper som lagrer Snapchat-bildene lokalt på telefonen. Du kan da se dem når du vil, så lenge du vil, så mange ganger du vil, hvor du vil og dele dem med absolutt hvem du vil. Det finnes ingen måter å oppdage at folk bruker disse appene, og de er populære - blant de mest kjøpte på Android-butikken akkurat nå.

 • Alle kan enkelt ta en skjermdump, altså lagre en kopi av hva du ser på mobilen, for eksempel en snap. Snapchat skal da advare senderen, men under våre tester fungerte dette bare sporadisk. Og i beste fall blir beskjeden uansett bare "Beklager, men nakenbildet du nettopp sendte er nå lagret for evig tid og kan spres over alle vinder".
 • For å garantert ikke bli oppdaget, og uten å laste ned noe som helst, kan du bare dra frem for eksempel nettbrettet og rett og slett knipse et foto av mobilen, med Snapchat-bildet åpent. Raskt, enkelt, gratis og hundre prosent risikofritt.
Les mer: – Snapchat burde forhindre at folk kan lagre bilder på denne måten, sier skaper av app som lagrer Snapchat-bilder

Hvorfor barn ikke bør snappe

Som Snapchat-bruker må du innse at bildene du sender potensielt aldri forsvinner. Det finnes derfor ingen grunn til å sende noe på Snapchat som du ikke ville sendt i en e-post, en Facebook-melding, på MMS eller hva som helst annet.

Med mindre du snapper med en du er helt sikker på aldri ville finne på å gjøre noe ugagn, da. Men den eneste vi kan komme på, døde dessverre for 2.000 år siden.

Bruker du Snapchat?

(Avsluttet)
Ja(62%) 1616
Nei(29%) 743
Ja, mine barn også(6%) 152
Nei, men mine barn(3%) 91
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Som foresatt til en Snapchat-bruker må du få barnet ditt til å innse det samme. Og tro ikke ett minutt på påstander fra din unge datter som "Åh, pappa, du skjønner ingenting: Snapchat er helt trygt!". Er det noen som har interesse av å lagre og spre pikante bilder, er det unge gutter. I vinter ble ti ungdommer i alderen 13 til 15 år arrestert for barneporno i Canada, etter å ha lagret og spredd nakenbilder de mottok via Snapchat.

Derfor bør barn og unge heller bruker tjenester som ikke hevder å slette noe som helst. På den måten unngår man Snapchat-misforståelsen, og det blir helt naturlig å holde kameraet over dyna og tunga rett i munnen når man må se sine egne bildemeldinger i øynene. For jada: Også meldingene brukerne sender fjernes fra Snapchat-appen, og dermed også noe av ansvarsfølelsen for hva man finner på.

Slik får du de søte kattene til å dukke opp i Facebook-meldinger

Snapchat, sikkerhet og personvern

Snapchat drives av den 23 år gamle karen Evan Spiegel. Sikkerhetsbloggen Naked Security er blant dem som mener han har store problemer med å forholde seg til sikkerhet og personvern. Litt dumt, når hele tjenesten gir inntrykk av å være tuftet på nettopp disse to tingene.

OH, SNAP: På nettet finner du nå databaser som beviser at hackere har klart å hente ut millioner av telefonnumre fra Snapchat. Hva blir det neste de klarer?
OH, SNAP: På nettet finner du nå databaser som beviser at hackere har klart å hente ut millioner av telefonnumre fra Snapchat. Hva blir det neste de klarer? Vis mer

Bare hør på dette:

 • Snapchat Spiegel avfeide en advarsel om at tjenesten kunne brukes til å stjele millioner av telefonnumre som "teoretisk". Det skulle vise seg å ikke være en underdrivelse av dimensjoner, da hackere nylig brukte sikkerhetshullet til å sikre seg telefonnummeret til 4,6 millioner amerikanske Snapchat-brukere. Folkene bak sikkerhetsavsløringen hevder å ikke få kontakt med Snapchat for å hjelpe til med å stenge hullet, og Snapchat kritiseres for å ikke beklage blemmen. Først torsdag denne uken lot de brukerne fjerne telefonnummeret sitt fra appen, og ordet "sorry" ble brukt for første gang.

 • Det ble avslørt at Snapchat lagret alle bildene lokalt på telefonen, og kunne hentes ut med litt datakunnskap etter at de ifølge tjenesten hadde "blitt slettet".
 • Beskrivelsen av Snapchat i appbutikkene har endret seg de siste årene. Tidligere skrev Snapchat at bildene "forsvant for alltid", med mindre de tok en skjermdump, da. Nå skrives det at bildene "forsvinner fra skjermen", som i beste fall er noe mer korrekt.
 • En overraskende oppdatering i jula lar brukere nå spille av én snap hver dag etter at den er åpnet, og derfor også antatt "slettet". Her går altså Snapchat selv mot selve konseptet.
 • Og sånn på tampen, i disse overvåkningstider: Snapchat innrømmer å overlevere bilder til myndighetene.
Norsk "superhacker" viser hvorfor norske nettbank-apper ikke er trygge nok

Ole Petter Baugerød Stokke er journalist på DinSide. Foto: PER ERVLAND
Ole Petter Baugerød Stokke er journalist på DinSide. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Farligere enn alt annet

Snapchat, i seg selv, lar deg sende bildemeldinger som forsvinner fra appen. Høres det artig ut, så kjør på. Men Snapchat har brukere. En hel haug. Det er derfor folk bruker Snapchat. Og brukerne gjør "midlertidige bildemeldinger" til en umulig drøm, som kan ende i ditt personlige mareritt.

Det er nettopp derfor Snapchat blir langt farligere enn andre tjenester: Når folk tror alt de sender slettes, får de seg til å sende alt mulig rart. Og når mottaker viser seg å ikke være en helgen likevel, kan alt mulig rart raskt ende i feil hender.

Snapchats lovnader om "midlertidige bilder" er i beste fall en utopi, i verste fall en løgn eller dårlig spøk. Selv hadde vi hatt større sans for tjenesten om bildene ikke hadde forsvunnet fra appen i det hele tatt.

Først da hadde folk forstått hva digitale bilder egentlig er: Noe med potensielt evig liv. Noe som kan hjemsøke deg og skremme deg. Noe usynlig som kan bevege seg gjennom vegger og tak, usett, uhørt, sporløst. Som et spøkelse.

Hvordan forholder du deg til Snapchat? Bør barn bruke tjenesten? Og forstår voksne hvordan den bør brukes? Hør fra deg under artikkelen!