Går fra Apple til Android

– Snakkes Apple, kanskje sees vi aldri igjen

Etter snart ni år med Apple er det på tide å prøve noe nytt. Men er gresset grønnere på den andre siden?

DEN ANDRE SIDEN: Journalisten skal legge bort Apple-produktene i seks måneder og prøve produkter fra andre produsenter i stedet. Men kommer han til å vende tilbake til Apple-produktene når prosjektet er over? Foto: Gaute Beckett Holmslet
DEN ANDRE SIDEN: Journalisten skal legge bort Apple-produktene i seks måneder og prøve produkter fra andre produsenter i stedet. Men kommer han til å vende tilbake til Apple-produktene når prosjektet er over? Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For om lag fire år siden hadde jeg et prosjekt sammen med kollega Pål Joakim, hvor vi gikk over til Windows Phone 8 – Pål Joakim låste bort Android-telefonen, mens jeg måtte klare meg uten iPhone. Prosjektet kalte vi #WP8Exp.

Vi gikk over til hver vår Lumia 925 i én måned, for å gi (daværende) Nokia en skikkelig sjanse. Vi var ikke overbevist ved endt prosjekt, og siden den gang har ikke akkurat Microsoft tatt noen kjempestore jafs av markedet heller.

Denne gangen skal jeg over til det største operativsystemet: Android. I tillegg går jeg (nesten) «all in», og skal holde meg til Android i seks måneder.

Hele økosystemet

Jeg har vært Apple-kunde siden iPhone 3G kom i 2008, og siden den gang har jeg sakte, men sikkert krøpet dypere og dypere inn i Apple-universet. Først med en Macbook (senere byttet ut med en Macbook Air), så Apple TV (senere byttet ut med nyeste versjon), deretter iPad Air og til slutt fikk jeg meg også en Apple Watch.

Jeg er med andre ord ganske bundet til økosystemet. Jeg har hundrevis av apper som jeg har lastet ned siden 2008 – noen av dem har jeg betalt for, og andre var gratis.

Jeg har blitt vant til Apples måte å gjøre ting på, deres måte å løse problemer på og deres menysystemer.

Så hvorfor i alle dager vil jeg nå hoppe av?

Skummelt å bytte

Årsaken er todelt. For det første så kjenner jeg at jeg er klar for å prøve noe nytt. Kanskje permanent, og kanskje ikke, men jeg må i alle fall gi det en sjanse. En av grunnene til at jeg har holdt meg til iPhone, for eksempel, er at jeg har foretrukket den enkle brukervennligheten i iOS fremfor tilpasningsmulighetene i Android. Nå synes jeg imidlertid flere produsenter av Android-telefoner har klart å oppnå mye av den samme enkelheten.

Designet har også holdt meg litt igjen hos Apple – de har rett og slett laget penere telefoner, etter min mening. Men Samsung S8 og Huawei P10 er eksempler på at det skjer ting også på denne fronten. Så da er det kanskje på tide å prøve noe nytt.

For det andre tror jeg det kan være opplysende å gå over til «den andre siden». Trolig vil jeg som Apple-bruker se med friske øyne på Android-verdenen som møter meg, og samtidig få sett Apple litt utenifra. Det tror jeg er sunt.

I tillegg så er det å bytte økosystem skummelt. Dritskummelt. Hva skjer med bildene? Og hva med folk som prøver å nå meg på iMessage? Må jeg kjøpe masse apper? Er de i det hele tatt tilgjengelige på Android? Blir hverdagen min annerledes på grunn av dette?

Jeg tror dette er bekymringer som kan stoppe forbrukere fra å ta et slikt valg, og forhåpentligvis kan dette prosjektet fungere som en liten veileder til dem som sitter på gjerdet – enten det er på den ene eller den andre siden.

FØRST UT: Samsungs nye telefon, Galaxy S8, blir også journalistens nye telefon. I tillegg skal Apple-klokka byttes ut med en Gear S3, og iPaden må vike for Tab S3. Foto: Gaute Beckett Holmslet
FØRST UT: Samsungs nye telefon, Galaxy S8, blir også journalistens nye telefon. I tillegg skal Apple-klokka byttes ut med en Gear S3, og iPaden må vike for Tab S3. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Hva byttes ut?

For å gjøre dette skikkelig, skal alt Apple-utstyr være utilgjengelig for meg de neste seks månedene. Bort med Apple TV, Watch, iPad, Macbook Air og iPhone 7. Det er mulig jeg må beholde iPaden i hus, slik at jeg kan sjekke den nevnte iMessage-problematikken, men den skal ikke brukes.

For TV-titting hjemme i stua skal jeg bruke den innebygde Chromecast-muligheten på TVen, og jobbdataen (HP Elitebook) blir også hjemme-PC.

De mobile enhetene blir først byttet ut med Samsung-produkter, og deretter Huawei-produkter. Disse to er Apples største konkurrenter, og tilbyr produkter som kan erstatte enhet for enhet i mitt nåværende mobile økosystem.

Jeg skal altså nå gå over til å bruke en Samsung Galaxy S8 mobiltelefon, en Samsung Galaxy S3 Classic smartklokke og Tab S3 nettbrett. Sistnevnte er litt uvisst hvor mye jeg vil bruke, ettersom jeg så å si aldri bruker iPad lenger, men jeg holder muligheten åpen.

Deretter er det over til Huaweis produkter, som foreløpig ikke er helt spikra. I teknologibransjen kommer det nye produkter omtrent hver andre måned, så vi må se hva som er flaggskipene deres i juli.

Hva som skjer etter at de seks månedene er over er usikkert. Kommer jeg til å gå tilbake til det jeg hadde før? Bytter jeg ut noen av Apple-produktene, men beholder andre? Selv er jeg spent på hva som blir utfallet, men inntil da:

Vi snakkes, Apple! Kanskje sees vi aldri igjen. Tårefjes-emoji.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!