Ingen kunne forutse hvilken rolle SMS-en ville få i måten folk kommuniserer på. Denne mobilen fotograferte vi i 2009, som også var toppåret for antall sendte SMS. Foto: Synne Hellum Marschhäuser
Ingen kunne forutse hvilken rolle SMS-en ville få i måten folk kommuniserer på. Denne mobilen fotograferte vi i 2009, som også var toppåret for antall sendte SMS. Foto: Synne Hellum Marschhäuser Vis mer

SMS-en er 20 år

Short Message Service - 160 tegn som forandret alt.

Publisert
Sist oppdatert

Husker du din første tekstmelding på mobilen? Selv husker jeg den godt. Det var i 1995, og gutta i kameratgjengen hadde akkurat fått hver sin mobil, av merker Siemens, Bosch, Nokia og Ericsson. Dypt inne i menyene på min Bosch-telefon fantes det en godt skjult mulighet for å sende tekst fra én telefon til en annen, og tjenesten kostet fem kroner hver gang den ble brukt, mener jeg å huske. Min første melding lød "Får du denne teksten" og ble sendt til en kompis over bordet.

SMS-eventyret startet imidlertid noen år tidligere, 3. desember 1992 for å være nøyaktig. Den første kommersielle SMS-en ble sendt fra britiske Neil Papworth's PC til Richard Jarvis' Orbitel 901 mobiltelefon, og lød "Merry Christmas", ifølge Wikipedia.

Ekstrafunksjonen som ble viktigst for mange

Muligheten ble først og fremst sett på som en morsom tilleggsfunksjon, og ingen var i stand til å se hvilken betydning SMS ville få for kommunikasjonen mellom mennesker i årene som fulgte. Men det tok faktisk litt tid før det tok av. Året jeg sendte min første SMS ble det i snitt bare sendt 0,4 meldinger i måneden fra hver telefon som var tilknyttet mobilnettet.

Snart eksploderte imidlertid bruken, og SMS er i dag en langt viktigere mobilfunksjon enn tale for svært mange brukere. Ikke bare for rask kommunikasjon mellom mennesker; en rekke tjeneste som er basert på SMS har også dukket opp i årenes løp - alt fra varsler om scoringer på tippekupongen til konkurranser og betaling av bussbilletter og kioskvarer. Dette markedet er fortsatt under stadig utvikling.

Les også: Slik stopper du uønsket SMS-reklame

Så kom bildene

Senere kom også MMS - Multimedia Messaging Service, som ikke bare kunne inneholde tekst, men også bilder, video og lyd. MMS har imidlertid aldri oppnådd samme popularitet som den enkle SMS-tjenesten.

Har du en god SMS-historie? Del den med andre lesere i debatten under!

Samleside: SMS

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer