Coronaviruset

Smittestopp-appen er ute

FHIs smittestopp-app er tilgjengelig for nedlasting.

KLAR: Folkehelseinstituttets nye app smittestopp for smittesporing. Appen skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KLAR: Folkehelseinstituttets nye app smittestopp for smittesporing. Appen skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Regjeringen har varslet at smittestopp-appen lanseres under en pressekonferanse torsdag klokken 16.

Appen skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukeren om at han eller hun har vært i nærheten av noen som er smittet av koronaviruset.

De som har lastet ned appen, vil bli varslet hvis man har oppholdt seg nærmere enn 2 meter i mer enn 15 minutter med en som er smittet.

Ryddet opp i svakheter

I begynnelsen av april ble det nedsatt en ekspertgruppe for å vurdere appen og se på risiko- og sårbarhetsaspekter. Gruppen leverte sin rapport noen dager senere med flere innsigelser.

Utviklerselskapet Simula og FHI sier flere av tiltakene som ble anbefalt, nå er innført. Dermed er det forsvarlig å lansere appen, sa fungerende assisterende direktør Gun Peggy Knudsen Knudsen til NTB tidligere i uka.

Simula har tatt hensyn til tekniske innspill og sier de fleste og viktigste svakhetene som ble påpekt, er endret i versjonen som skal rulles ut.

– Senere sikkerhetsoppdateringer vil på sedvanlig vis rette opp ytterligere svakheter etter hvert som de blir påpekt, sa Knudsen.

Mangler kryptering på telefonen

Flere IT-selskaper har bistått med å teste om det er mulig å bryte seg inn i datasystemene (hacking). Det er gjort forbedringer for å styrke løsninger og sørge for at data er mest mulig nedlåst.

Det pågår også et arbeid for å bestemme hvilke regler som skal gjelde for sikkerhet og kapasitet i løsningen. Disse er basert på reelle trusselscenarioer, som for eksempel innsidetrusler.

Et hovedfunn hos ekspertutvalget var at det manglet kryptering på den enkelte brukers mobiltelefon, noe som ville gjøre det mulig å manipulere data.

Folkehelseinstituttet har som mål at appen bør lastes ned av 60 prosent av norske mobiltelefonbrukere.

– Jo flere som laster ned, desto bedre er det, sa Knudsen, men legger til at appen vil gi myndighetene nyttig informasjon selv om man ikke når dette målet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!