Smartere surfing med Alexa

Alexa Internet er et gratisprogram som kan hjelpe deg å finne nye spennende nettsteder. Det skiller seg klart fra søkemotorer og emnekataloger, og er på mange måter en forsmak på fremtidens internett-teknologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at du har installert Alexa Internet, vil programmet automatisk dukke opp som en ekstra knapperad nederst i nettleseren din. Etter hvert som du åpner nye nettsider, vil Alexa foreslå sider med lignende innhold. Programmet kan også gi informasjon om når nettstedet ble etablert, hvem som står bak og diverse opplysninger om besøk osv. I tillegg er det direkte koblinger til diverse oppslagsverk på nettet som synonymordbok og leksika.

Programmet dukker opp som en ekstra knapperad nederst i netteleseren din. I dette tilfellet har vi åpnet Dagbladet, og Alexa foreslår en rekke andre aviser på nett i Norge.
Programmet dukker opp som en ekstra knapperad nederst i netteleseren din. I dette tilfellet har vi åpnet Dagbladet, og Alexa foreslår en rekke andre aviser på nett i Norge. Vis mer


Vi har testet programmet over en periode, og vi er imponert over treffsikkerheten. Selv på norske nettsteder kommer Alexa ofte med nyttige forslag til videre surfing.

Kunstig intelligens

Alexas mål er å lage et navigasjonprogram som over tid lærer og forbedrer seg selv ved hjelp av de som bruker programmet. Dette kan jo høres ut som den reneste science fiction, men utviklerne i Alexa har funnet løsningen.

For hver gang du åpner en ny nettside, registrerer Alexa adressen og logger hvor lenge du er der og hvor du går etterpå. Disse opplysningene sendes helt anonymt, og du identifiseres med et unikt ID-nummer som ligger lagret på harddisken din.

Når et tilstrekkelig antall surfere er logget over en viss tid, vil programvaren på Alexa-serveren kunne analysere de innsamlede dataene, og foreslå et annet nettsted som kan være av interesse for nye brukere som åpner et nettsted.

I tillegg til denne loggingen av typisk atferd på nettet, lagrer også serverne til Alexa et enormt antall sider som er hentet maskinelt fra Internett. Til nå er mer enn 500 000 komplette nettsteder lagret. Databasen består av ufattelige 10 terabyte (millioner gigabyte) med data. Analyse av disse nettstedene er også en viktig del av datagrunnlaget når Alexa foreslår nye nettsteder.

Databasen over nettsteder kan også benyttes til å hente sider som er forsvunnet fra det egentlige nettstedet. Hvis du får en melding av typen 404-Not found, kan du klikke på en knapp og hente siden fra Alexas bibliotek (hvis Alexa har lagret nettopp dette nettstedet).

Både komisk og nyttig

Programmet er ikke alltid like flink til å finne gode forslag til videre surfing. Et besøk på siden med datanyheter hos Nettvik, førte til at Alexa blant annet foreslo en link til Oslo Kystskipperskole (!) Dette har sammenheng med at uansett hvor intelligent koblingene mellom sidene er, så er det likevel en maskin som har analysert seg frem til resultatet. I dette tilfellet foreslo også Alexa nettavisen Digi, og det er jo midt i blinken i forhold til utgangspunktet.

Alexa kommer faktisk ofte med nyttige forslag. Et oppslag på Dagbladet på nett vil f.eks. fører til at Alexa blant annet foreslår Dag og Tid, Bergensavisen, Finansavisen og Aftenposten. Da vi slo opp på emnekatalogen Yahoo, foreslår Alexa blant annet søkemotorene Lycos, Altavista og Planetsearch pluss "Guide to search engines" som er en utmerket oversikt over hvordan søkemotorene virker.

Opplysninger om nettstedet

Alexa Internet kan også gi mer detaljerte opplysninger om nettstedets adresse, antall besøkende, typisk hastighet og hvor ofte det oppdateres. Dette er svært nyttig hvis du lurer på hvor du egentlig er havnet, eller hvis du ønsker å ta kontakt med et nettsted som har glemt å oppgi epost-adressen.

Du kan også stemme på om du liker nettstedet eller ikke og se hva andre mener om nettstedet.

Reklamefinansiert

Som så mange andre prosjekter på Internett, er Alexa finansiert av reklame. Nederst til høyre i knapperaden er det en liten reklameplass, og det er også reklameplass hvis du benytter et ekstra informasjonsfelt til venstre på skjermen.

Vår erfaring er at denne reklamen hverken er sjenerende eller påtrengende. For å være helt ærlig har vi ikke lagt merke til reklamen i det hele tatt før vi begynte å lete etter en forklaring på at programmet er helt gratis.

Slik får du tak i Alexa Internet

I Netscape 4.5 som slippes i slutten av juli, vil Alexa Internet være integrert direkte i programmet. Men det er ingenting i veien for å bruke programmet selv om du bruker Internet Explorer eller en tidligere versjon av Netscape. Programmet kan lastes ned gratis fra www.alexa.com