Slutt på kabelrotet

Bluetooth er kodenavnet på en ny trådløs teknologi som kan erstatte mange av de kablene som forbinder en PC eller en mobiltelefon med hverandre eller med annet utstyr. Intel, Ericsson, IBM, Nokia og Toshiba har gått sammen om denne radiobaserte overføringsstandarden som vil gjøre livet lettere for folk på farten.

Vi forventer at de første Bluetooth-produktene blir lansert høsten 1999. Etterhvert vil de bygges inn i de fleste stasjonære og portable enheter som har et kommunikasjonsbehov. Disse enhetene vil kunne kommunisere seg imellom og overføre data, lyd og bilde.

Nettverk

Alle Bluetooth-enheter innen rekkevidde vil automatisk kunne koble seg opp i et såkalt "piconett". Dette nettverket støtter opp til åtte enheter og en av dem vil automatisk fungere som master. Flere av disse piconettene kan kobles sammen for enda flere enheter i et "scatternett". To piconett kan også fungere uavhengig av hverandre. Hvis du står i en innsjekkingskø på flyplassen med din bærbare PC, mobiltelefon, trådløse hodetelefon, trådløse skriver og digitale kamera, hadde det vært upraktisk om kommunikasjonen hadde brutt sammen hvis du støter på likesinnede i køen.

Mange av dagens digitale enheter vil kobles sammen med Bluetooth. Vis mer
To piconett kan kobles sammen til et scatternett. Vis mer
Radiomodulen er allerede liten, men vil bli enda mer integrert i fremtiden. Vis mer

E-post på flyet

Vi kan enkelt tenke oss et scenario hvor du sitter på et fly og skriver e-post. Før flyet skal lande lukker du igjen PCen og putter den ned kofferten. Så snart du kommer ut av flyet og slår på mobiltelefonen, får PCen din, som fortsatt ligger i kofferten, kontakt og sender e-posten umiddelbart.

Siden Bluetooth benytter en kortdistanseradio, er det ingen grunn til at det skal forbys i fremtidige fly. Kanskje vil flyet ha sine egne Bluetooth-eneheter med et bredt utvalg av tjenester. Du kan følge med på flyets GPS og kartsystemer og til enhver tid vite hvor du er, eller kanskje se en film på din egen PC (som du selvfølgelig spiller inn på din portable DVD-RAM-enhet). I tillegg kan flyselskapet tilby telefoni og Internett-tilgang.

Bluetooth hjemme

Når mobiltelefonen din først har fått støtte for Bluetooth, kan den benyttes som en vanlig trådløs telefon når du er hjemme eller på jobben. Kun en telefon til all slags bruk. Derfor er det grunn til å tro at Bluetooth kan erstatte DECT (dagens digitale trådløse standard) på sikt.

Selvfølgelig kan du bruke dette til å styre alarmen på bilen, åpne og lukke garasjeporten og slå av og på lyset inne og ute.

Forskjellig utstyr med Bluetooth

Her er det ingen begrensninger. Bluetooth kan benyttes av PCer, mobiltelefoner, digitale kamera, trådløse overvåkningskamera, trådløse handsfree-sett til mobiltelefonen enten i bilen eller når du er ute og går. Vi vil få trådløse skrivere, nettverk, tastaturer og mus. Fjernkontroller til stereoanlegget, TVen og videoen som virker igjennom veggen vil også komme.

Teknikken som ligger bak

Bluetooth benytter en kortdistanse radiosender og mottager i 2,4 GHz båndet. Rekkevidden er fra 10 cm og opp til 10 meter. Denne rekkevidden kan utvides til 100 meter med en sterkere sender. Overføringskapasiteten er 1 Mbit pr. sekund. Denne kapasiteten tidsdeles mellom alle enheter innenfor det samme piconettet.

Radiosenderen bruker "spread-spectrum"-teknikk og gjør stadige frekvenshopp mellom 79 frekvenser med 1 MHz mellomrom. Frekvensbåndet er fra 2,402 til 2,480 GHz og den gjør opp til 1600 hopp pr. sekund. Alle enheter lytter etter meldinger hvert 1,28 sekund og våkner til liv hvis meldingen blir gjenkjent.

Trafikken sikres med opp til 64-bit kryptering. Dette er helt nødvendig, siden ingen ønsker at en medpassasjer på bussen skal få muligheten til å ringe ut på din mobiltelefon med sin trådløse hodetelefon.

Hele konseptet med Bluetooth er en glimrende ide. Med den markedskraften som utgjøres av de selskapene som ligger bak, er det stor grunn til å tro at Bluetooth vil få stor utbredelse.