Sliter du med Xperia Z-batteriet?

Her er oppskriften som gjør det bra igjen.

<strong>PROBLEMOPPDATERING:</strong> Mange Xperia Z-eiere klager over dårlig batteritid etter den siste Android-oppdateringen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
PROBLEMOPPDATERING: Mange Xperia Z-eiere klager over dårlig batteritid etter den siste Android-oppdateringen. Foto: PÅL JOAKIM OLSENVis mer

Den siste uka har vi mottatt eposter fra flere lesere som klager over den siste programvareoppdateringen til Sony Xperia Z; en telefon som høstet en femmer på terningen da vi testet den for et drøyt år siden, men som senere har blitt erstattet både av toppmodellene Z1 og Z2.

TEST: Sony Xperia Z2 – terningkast 6

Oppdateringen til siste Android-versjon, som nylig ble rullet ut, har ført til at mange Xperia Z-eiere nå opplever at batteritiden blir dramatisk redusert, der telefonen må lades flere ganger om dagen, og der ladingen i tillegg går tregt fordi telefonen bruker mye strøm.

Her er noen utdrag fra e-poster vi har fått den siste uka:

«Jeg har vært heldig, jeg har jo batterilevetid på 10 timer i standby, andre har det verre enn meg.»
«Diskusjonsforumer over "hele verden" er fulle av forespørsler og mer eller mindre gode råd.»
«Sony Xperia Z er omtrent ubrukelig etter siste oppdatering (&#8230;) Må lades flere ganger om dagen.»


STRØMTYV: Etter bare en drøy halvannen time har 20 prosent av batterikapasiteten forsvunnet. Som det fremgår av bildet er det Google Play-tjenester som er tyven.
STRØMTYV: Etter bare en drøy halvannen time har 20 prosent av batterikapasiteten forsvunnet. Som det fremgår av bildet er det Google Play-tjenester som er tyven. Vis mer


Fra skjermbilder vi har mottatt, ser det ut til at det er svakhet med Google Play-tjenester (Googles apper) som forårsaker det store strømforbruket.

Les også: Slik finner du strømsynderen

Mange muligheter

Og forslagene til løsning er flere. En ting som ofte fungerer i en slik situasjon er å nullstille telefonen til fabrikkinnstillingene og dermed slette alt innhold på den.

Det er selvsagt en litt tidkrevende prosess, som fordrer at man tar sikkerhetskopi av alt vitalt innhold som bilder, tekstmeldinger, notater og den slags.

Fem batterityver du kanskje ikke visste om

Andre har hatt suksess med å tvinge telefonen til kun å bruke EDGE-mobiltrafikk (og ikke 3G/4G), men det gjør selvsagt noe med brukeropplevelsen og gjør at man sitter igjen med en svakere telefon enn man hadde før oppdateringen.

«Offisiell» oppskrift fra Sony

Representanter fra Sony har nå gått ut med forslag til løsning i deres forum.

Sonys oppskrift lyder som følger:

Enten: Fjerne de siste oppdateringene av Google Play Services (kan påvirke for eksempel YouTube)

eller: Gå til innstillinger, kontoer, Google, annonser og krysse av i feltet for «Velg bort interessebaserte annonser». I tillegg: Gå til innstillinger, Sikkerhetskopi og nullstill og ta vekk krysset for «sikkerhetskopier data».

Ingen av disse høres 100 prosent fristende ut i våre øyne, så vi jaktet videre og fant nok en oppskrift, som tar Sonys a)-variant et hakk videre.

To lesere har prøvd den og gitt tommel opp, så har du en Xperia Z med dårlig batteritid er det bare å prøve følgende: (pass på å fullade først).

Oppskriften som virker

LANGT BEDRE: Slik ble det for den samme leseren etter å ha fulgt oppskriften under.
LANGT BEDRE: Slik ble det for den samme leseren etter å ha fulgt oppskriften under. Vis mer


  1. Gå til innstillinger=>apper=>alle=>Google Play-tjenester
  2. Trykk på «tøm buffer»-knappen
  3. Trykk på «administrer lagring»-knappen og på «Fjern alle data»
  4. Gå tilbake (med tilbakeknappen på telefonen) og velg «Deaktiver». Du blir nå spurt om du vil rulle tilbake til en eldre versjon, noe du svarer ja til.
    Hvis du får beskjed om at du ikke kan deaktivere appen på grunn av administratorer, trykker du på knappen for å administrere dem og huker vekk kryssene.
  5. Når du har deaktivert og fjernet oppdateringene, starter du telefonen på nytt (hold av og på-knappen inne og velg omstart når menyen dukker opp).
  6. Det kan være at du får en feilmelding eller to når du starter opp igjen, men i følge oppskriften skal det gå helt fint.
  7. Når du har startet på ny, går du tilbake til innstillinger=>apper=>alle=>Google Play-tjenester og trykker aktivér.
  8. Du blir nå spurt om å oppdatere til siste versjon, noe du takker ja til. Hvis det ikke skjer, kan du prøve å starte en av de andre Google-appene (for eksempel Hangout), som da vil utløse melding om å oppgradere.

Denne oppskriften fungerte i hvert fall for to av våre lesere, men del gjerne din erfaring i kommentarfeltet under.

GUIDE: Slik sikrer du telefonen