<strong><b>RASKERE SELFIES:</strong></b> På nye iPhone 6s kan du starte opp frontkameraet rett fra hjemskjermen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
RASKERE SELFIES: På nye iPhone 6s kan du starte opp frontkameraet rett fra hjemskjermen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Slik virker 3D Touch på iPhone 6s

Apple har gjort mobilskjermen sin trykkfølsom, men hva innebærer egentlig det?

Publisert
Sist oppdatert

Den beste nyheten med årets iPhone er den såkalte 3D Touch-teknologien, der telefonen ikke lenger bare registrerer hvor du har plassert fingeren, men også hvor hardt du trykker. En funksjon vi kjenner både fra Apple Watch, og fra styreflaten på de nye Macbook-maskinene.

En ny måte å navigere på

Det gjør at Apple nå har beriket brukergrensesnittet med egne 3D Touch-funksjoner, som også er gjort tilgjengelig for tredjeparter.

Eksempelvis kan du berøre et ikon på hjemskjermen for å så klemme fingeren inn et ekstra hakk, og dermed vil det på mange apper sprette opp en hurtigvalgsmeny, slik at du kan hoppe direkte til en bestemt funksjon i appen.

Dette brukes også mye til forhåndsvisning rundtom i operativsystemet. Du kan berøre og klemme inn på en epost, en nettside, en SMS, en Instagram-konto eller hva det måtte være, for så å forhåndsvise hva som ligger bak i et eget vindu.

Du kan også sveipe forhåndsvisningen oppover, til høyre eller venstre for å utføre nye funksjoner – sletting, deling og så videre. Og klemmer du den enda et hakk inn, hopper du inn i den. Denne funksjonen kalller Apple «peek and pop».

Les mer om hva 3D Touch kan brukes til i vår anmeldelse av iPhone 6s.

Du kan se hvordan det fungerer i praksis i videoen under.​

Vis mer Vis mer

LES OGSÅ: 15 ting du kan gjøre med Apple Watch

Våre favorittsnarveier

Som nevnt i vår iPhone 6s-anmeldelse er 3D Touch svært godt implementert i operativsystemet. Tredjeparter har også begynt å ta i bruk funksjonen i sine apper.

Det er allerede en del man kan gjøre med 3D Touch. Her er noen av våre favorittsnarveier så langt.

<strong><b>SNIKTITT:</strong></b> Med et lett trykk på en epost, lenke eller et bilde, kan du få opp en forhåndsvisning.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SNIKTITT: Med et lett trykk på en epost, lenke eller et bilde, kan du få opp en forhåndsvisning. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Forhåndsvise eposter: Å kunne se hva en epostmelding inneholder uten å måtte trykke deg inn på den er veldig praktisk, særlig for oss som mottar mye epost i løpet av en dag. Ekstra kjekt er det å kunne slette meldingen direkte fra forhåndsvisningen ved å sveipe til venstre.

Tastaturet som styreflate: Å prøve å plassere tekstmarkøren på iPhone-tastaturet kan være utfordrende, kanskje spesielt for dem med store fingre, men med 3D Touch går det lett som en lek bare ved å trykk hvor som helst på tastaturet, slik at den blir en styreflate. Deretter kan du bruke en markør til å markere og endre teksten.

Instagram: Med 3D Touch kan vi laste opp et bilde rett fra hjemskjermen, men snokegenet i oss liker ekstra godt at vi kan forhåndsvise bilder og brukere i både bilde- og aktivitetsstrømmen i appen. Vi håper denne typen funksjonalitet snart kommer til Facebook også (siden det tross alt er Facebook som eier Instagram).

<b>HVILKEN LÅT VAR DET IGJEN?</b> Med 3D Touch fungerer Shazam-ikonet nesten som en widget på hjemskjermen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HVILKEN LÅT VAR DET IGJEN? Med 3D Touch fungerer Shazam-ikonet nesten som en widget på hjemskjermen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Shazam: Android-brukere har lenge kunnet starte Shazam rett fra hjemskjermen via en widget. Nå kan iPhone-brukere også identifisere en låt uten å måtte åpne selve appen. Bare trykk hardt på app-ikonet, og velg snarveien «Shazam Now». Det åpner riktignok appen, men det går litt raskere enn før.

Dropbox: Vi laster stadig vekk opp bilder (skjermdumper) fra iPhonen til Dropbox. Med 3D Touch blir ikke prosessen så omstendelig som tidligere (ok, vi sparer kanskje et par trykk, men alle monner drar). Nå trenger vi bare å trykke hardt på app-ikonet, og velge «Last opp bilde».

Launch Center Pro: Vi har tidligere omtalt denne glimrende appen, som gjør at du får ditt eget oppstartssenter på iPhone. Det betyr at du kan lage snarveier til apper og funksjoner du ofte bruker på telefonen din, slik at du skal spare tid.

Med 3D Touch kan du få disse snarveiene nesten rett på hjemskjermen, det være seg om du ønsker å starte kameraet i Instagram, gjøre søk i Google Maps, åpne en nettside i Safari, skrive en melding på Twitter og så videre.

<strong><b>KJAPPERE OPPRINGING:</strong></b> 3D Touch gjør det lettere å ringe dine aller nærmeste. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KJAPPERE OPPRINGING: 3D Touch gjør det lettere å ringe dine aller nærmeste. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

3D Touch til alle

Apple er ikke de eneste til å satse på trykkfølsomme skjermer. Rett før iPhone 6s ble lansert, avduket Huawei Mate S, også med trykkfølsom skjerm. Under lanseringen demonstrerte de blant annet hvordan man kan bruke skjermen som vekt (se tweeten nederst).

Selskapet Synaptics viste også nylig frem 3D Touch-lignende teknologi kalt ClearForce, som trolig vil kunne dukke opp på andre smarttelefoner i begynnelsen av neste år, skriver VentureBeat.​

LES OGSÅ: Sjekk kameraet på de nye Microsoft-telefonene!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer