<strong>NETFLIX-SJEF:</strong> Reed Hastings ble intervjuet av BBCs Francine Stock under Mobile World Congress i Barcelona. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NETFLIX-SJEF: Reed Hastings ble intervjuet av BBCs Francine Stock under Mobile World Congress i Barcelona. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Netflix kutter størrelsen

Slik vil Netflix redde deg fra sjokkregningene

Ser du Netflix når du er på farten, er det fort gjort å gå over datakvoten på mobilabonnementet. Nå varsler strømmegiganten nye funksjoner som skal sørge for at megabytene dine skal holde litt lenger.

Publisert

Under Mobile World Congress i Barcelona fortalte Netflix-toppsjef Reed Hastings at en av tingene de jobber mye med i selskapet, er hvordan de kan levere god bildekvalitet uten at det skal stjele for mye av datakvoten.

– Vi jobber mye med kompresjon av filer, slik at de kan strømmes uten at du når databegrensningen operatøren din har satt, sa han fra scenen.

Dagen etter ble vi invitert til Netflix for å høre og se mer detaljer om dette arbeidet. Netflix' sjef for produktinnovasjon, Todd Yellin, kunne fortelle at ny teknologi skal rulles ut i løpet av et par måneder.

Tilpasset bitrate

I skrivende stund fungerer Netflix slik at de ser på hver tittel og analyserer hvor høy kvalitet den skal strømmes i.

– En serie som «BoJack Horseman», som består av svært enkel animasjon, trenger ikke nødvendigvis så høy bitrate for å se bra ut, som det en actionfilm med raske scener og slåsskamper trenger, forklarte Yellin.

Derfor kan de servere den med lavere bitrate, noe som gjør at det ikke koster deg like mange megabyte å se den på mobilen.

Men selv om hver enkelt tittel kan få en tilpasset bitrate har dagens system fortsatt svakheter. Yellin bruker et annet animert eksempel for å illustrere:

– I «Barbie» er det like enkel animasjon som i BoJack, men Barbie har dyrere smak. I én scene i den Barbie-tittelen vi har, drysser hun skinnende glitter rundt seg, og dette glitteret krever mange flere bits for å se bra ut. Så på grunn av én enkel scene måtte vi ta denne tittelen, som kunne vært mange færre bits, og gi den like høy bitrate som den langt mer avanserte actionserien «Daredevil».

<strong>ENKEL:</strong> «BoJack Horseman» består av enkel animasjon, og trenger færre bits for å få god kvalitet ved strømming, forklarer Netflix-sjef Todd Yellin. Foto: Netflix
ENKEL: «BoJack Horseman» består av enkel animasjon, og trenger færre bits for å få god kvalitet ved strømming, forklarer Netflix-sjef Todd Yellin. Foto: Netflix Vis mer

Scene for scene

Teknologien som nå kommer, gjør at Netflix i stedet kan analysere hver enkelt scene i en film eller episode, og gi hver scene sin egen bitrate. På den måten får de ned den totale mengden med data som forbrukes på å spille av filmen eller episoden.

– For å få til dette må vi over på Googles VP9-kodek. Med dette kan vi bruke forskjellig antall bits for hver scene, sier Yellin.

Og forskjellen skal være merkbar. Ikke på bildekvaliteten, men på dataforbruket.

– I en normal situasjon, med helt greit nettforbindelse, vil du få like godt bilde, men med halvparten av bitraten vi leverer i dag for samme kvalitet. Det vil si at dersom du har en datagrense på abonnementet, så vil du om et par måneder kunne se dobbelt så mye innhold uten å gå over grensen, sier Yellin.

Synlig forskjell

Det de regner som en gjennomsnittlig bitrate på mobilstrømming, er 555 kbps. Etter at den nye teknologien er ferdig rullet ut, vil det samme innholdet ha en snittbitrate på 277 kbps, ifølge selskapet.

Da vi besøkte Netflix hadde de satt opp noen mobiler som strømmet på forskjellige bitrater og sammenlignet avspilling av materiale med gammelt og kommende kodek. Forskjellen var imponerende, og selv med en bitrate på bare 100 kbps var bildekvaliteten grei nok til å se på en gjennomsnittlig stor mobilskjerm.

– Vi vil være best i klassen på mobile plattformer, sier Yellin.

Intet nytt om lyd

Det klare temaet for dagen var nettopp mobile plattformer, men siden vi tidligere har skrevet om den manglende utviklingen på filmlyd-fronten, måtte vi benytte muligheten til å få halt ut litt info fra Netflix-sjefen.

– Hva med lyd? Dere får stadig bedre bildekvalitet, med 4K og HDR, men kjører fortsatt Dolby Digital på lyd?

– Vi forstår at det er viktig for historiefortellingen å ha både god lyd og godt bilde. Vi har dessverre ikke noe nytt om lyd i denne omgang, men det er viktig for oss, forsikrer Yellin overfor Dinside.

Mobil først

Den nye teknologien rulles altså ut på mobile plattformer om et par måneder. Årsaken til at de stasjonære plattformene – TV, spillkonsoller, Apple TV og andre avspillingsenheter – må vente, er at det rett og slett ikke er et like stort behov for å komprimere filer på disse plattformene.

Den store massen av Netflix' abonnenter har tilfredsstillende hastigheter på hjemmenettverket og får god kvalitet. Da er det verre med mobildekningen, også her på berget.

Da Netflix-sjef Reed Hastings ble intervjuet på scenen på MWC kom han også med noen spådommer om veien videre for mobil strømming.

– Jeg tror at vi vil se flere operatører som vil tilby ubegrenset databruk, men at de heller setter en hastighetsgrense på 1 eller 2 megabit per sekund.

Det skulle være mer enn nok til å strømme Netflix-innhold etter at den nye teknologien er på plass.

LES OGSÅ:
Slik får du Netflix rett på TV-en
Nå kan du overføre ubrukt datakvote til neste måned
Nei, Netflix-stjernene viser ikke snittet


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer