Slik vet Google hvor tett trafikken er

Har du noe gang lurt på hvordan Google klarer å fargekode veiene i forhold til trafikk? Slik fungerer det.

KØ? Google Maps gir deg sanntidsinformasjon om trafikkbildet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
KØ? Google Maps gir deg sanntidsinformasjon om trafikkbildet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du har brukt Google Maps-appen som GPS-navigatør når du har vært på biltur, har du sikkert lagt merke til at veiene på kartet har ulike farger.

Mens grønne veier betyr at trafikken går som normalt, kan det også være gule, oransje, røde og mørkerøde indikatorer som viser at det er tettere trafikk, og at du må påregne at kjøreturen tar lenger tid.

Dersom du har angitt måladressen for turen, vil estimert tid til du kommer frem også oppdateres i henhold til trafikkbildet. Dessuten kan du underveis få forslag til alternative stikkveier, som er markert i grått. Der ser du også hvor mye tid du kan spare på å kjøre av, eller om det vil ta enda lenger tid.

LES OGSÅ: Ti kjekke Google Maps-triks

Bruker egne data

DELE MED GOOGLE? Første gang du starter Google Maps får du spørsmål om du vil dele posisjonen din med Google for å forbedre tjenesten. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
DELE MED GOOGLE? Første gang du starter Google Maps får du spørsmål om du vil dele posisjonen din med Google for å forbedre tjenesten. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Selv om Google etter hvert har koblet seg til systemer med trafikkinformasjon, blant annet for å vise tider for kollektivtrafikk, bruker de egne data for å beregne biltrafikken.

Dette samles inn fra alle som bruker Google Maps-appen, både på Android og iOS, og som har takket ja til å dele sine posisjonsdata med Google. Dette blir man spurt om første gang man starter appen (se skjermbilde til høyre).

Ifølge Google er dataene som samles inn fra appen anonymiserte, og de kan ikke kobles til deg som person. I et blogginnlegg forteller selskapet i detalj hvordan dette virker.

Når Google får tilstrekkelig med data på en strekning, vil disse kombineres slik at selskapet kan gi et godt kvalifisert estimat på hvor tett trafikken er og hvor lang tid du kommer til å bruke.

Datagrunnlaget ble ytterligere forbedret i 2013, da Google kjøpte den sosiale kjøre-appen Waze for en drøy millard dollar. Waze-brukerne har også lettvinte muligheter for å rapportere inn ulykker, veiarbeid og andre trafikkhindringer, som også kan dukke opp i Google Maps-appen og påvirke ruten som anbefales.

LES OGSÅ: Slik finner du ut hva Google vet om deg

Deler du posisjonen din?

Både på Android og iOS kan du sjekke hvorvidt du deler posisjonsdata med Google og eventuelt slå funksjonen av og på.

VELG SELV: Om du ikke er komfortabel med at posisjonen din rapporteres til Google, kan du slå det av både på iOS og Android. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
VELG SELV: Om du ikke er komfortabel med at posisjonen din rapporteres til Google, kan du slå det av både på iOS og Android. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


På iOS:
Åpne Google Maps-appen, trykk på de tre strekene til venstre i søkefeltet og velg innstillinger, info, vilkår og personvern og innhenting av posisjonsdata.

Om du ikke vil dele posisjonen din med Google Maps i det hele tatt (det vil også gjøre at du mister navigasjonsmulighet), kan du eventuelt slå av denne delingen under innstillinger, personvern, stedstjenester og Google Maps.

På Android:
Åpne appen Google innstillinger, velg posisjon og Google posisjonslogg, der du kan velge å aktivere eller deaktivere på enhetene du har koblet til Google-kontoen din. Merk også at du kan slette posisjonsloggen om du ønsker det.

Mangler du Google innstillinger-appen (den er for eksempel borte i siste versjon av Android), finner du samme meny under innstillinger og posisjon.

På toppen av posisjonsmenyen kan du velge å slå av alt av posisjonsdeling, eller velge hvor nøyaktig du vil dele posisjonen din.

Merk at å slå av posisjonsdeling vil redusere nyttigheten til tjenester som Google Nå og flere andre av Googles tjenester, for eksempel om du søker etter «restaurant» der du er, hvor posisjonen din blir brukt til å finne restauranter i nærheten.

LES OGSÅ: Nesten 4.000 nordmenn har bedt Google om å bli fjernet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer