Slik varer mobilbatteriet lenger

Glem gamle myter når du skal lade telefonen din. Her er rådene du bør følge.

Ingenting er som en fulladet mobiltelefon, men ikke fall for fristelsen. Batteriet varer lenger om du stopper på 80 prosent. Det hevder i hvert fall Gizmodo.
Ingenting er som en fulladet mobiltelefon, men ikke fall for fristelsen. Batteriet varer lenger om du stopper på 80 prosent. Det hevder i hvert fall Gizmodo.Vis mer

Hvis du vil at batteriet på mobilen din skal holde lenger, må du ikke lade det helt opp. Plugg ut kabelen før du når 100 prosent.

Det hevder nettstedet Gizmodo i en artikkel hvor de knuser gamle myter rundt hvordan man får mobilbatteriet til å vare lengst mulig.

Samtidig som du ikke skal fullade batteriet, skal du ikke la batterinivået gå under 50 prosent heller. Å gå fra fulladet til utladet kan ødelegge levetida, skriver Gizmodo.

Les også: God grunn til å ikke lade mobilen via PC-en

Knuser myten

I dag bruker vi mobilen til langt flere oppgaver enn å bare ringe og sende tekstmeldinger. De har blitt små datamaskiner som lar oss surfe på nettet, sjekke epost, oppdatere Facebook, høre på musikk, spille, ta bilder og så videre.

At telefonen raskt og ofte går tom for strøm er derfor ikke så rart, selv om det er fryktelig irriterende og kjedelig.

Det er imidlertid en gammel myte at du må lade en ny telefonen i et visst antall timer før du bruker den, slik at batteriet "husker" hvordan det er å være fulladet. Det er faktisk bare tull, hevder Gizmodo, i hvert fall for litiumbatteriene som finnes i nye telefoner.

DinSide forklarer: Myter om batteri og lading

Hold nivået mellom 40-80%


Ifølge Gizmodo er det aller beste å holde batterinivået mellom 40 og 80 prosent. Det kan likevel være lurt å tappe batteriet helt én gang i måneden for å kalibrere det, mener nettstedet.

Har du en telefon eller nettbrett du ikke bruker lenger og som du bare skal oppbevare i en skuff, er det også lurt å la det være minst 40 prosent strøm igjen på batteriet. Hvis det er helt flatt og blir liggende lenge nok, vil det lettere lades ut for evig og alltid.

Les også: Oppfinnelse lader mobilen på 20 sekunder

Unngå varme!

Noe annet som kan påvirke levetiden til batteriet er temperatur, eller rettere sagt varme. Du beskytter det best ved å holde det svalt, ifølge Gizmodo.

Telefoner må holdes svalt for å beskytte batteriet. Battery University har laget en oversikt som viser hvordan temperaturer påvirker levetiden. Foto: Battery University (Via Daily Mail)
Telefoner må holdes svalt for å beskytte batteriet. Battery University har laget en oversikt som viser hvordan temperaturer påvirker levetiden. Foto: Battery University (Via Daily Mail) Vis mer


I en gjennomsnittstemperatur på 25 grader celsius vil et litiumbatteri miste 20 prosent av maksimumkapasiteten hvert år, ifølge Daily Mail. På 40 grader øker det til 35 prosent. En god grunn til å ikke la telefonen ligge i sola eller en varm bil, med andre ord.

Trådløs lading er heller ikke å anbefale, da induksjonsladere har en tendens til å generere spillvarme, noe som vil kunne overopphete batteriet. Det blir litt mindre praktisk å bruke vanlig ladekabel, men de negative konsekvensen er mindre.

Les også: Slik sparer du batteriet på iOS og Android