Å ta skjermbilder på Android kan være lett som en plett. Hvis du har riktig telefon.
Å ta skjermbilder på Android kan være lett som en plett. Hvis du har riktig telefon. Vis mer

Slik tar du skjermbilder på Android

På noen telefoner er det enkelt – på andre langt mer omfattende.

Publisert
Sist oppdatert

Hadde denne guiden vært skrevet for iOS, hadde det vært enkelt:

Du tar skjermbilde ved å trykke hjemmeknappen og av-og-på-knappen samtidig. Bildet lagres i kamerarullen.

Hadde den vært skrevet for Windows Phone 7, hadde den også vært enkel:

Det går ikke.

I hvert fall ikke for vanlige brukere – da må du ha en telefon som er låst opp for utviklere. Vi måtte besøke Microsoft for å få låst opp vår redaksjonstelefon, for å si det sånn.

På Android, derimot …

Det kommer an på produsenten

På noen Android-telefoner er det like enkelt å ta skjermbilde som på iPhone. På andre involverer det nedlasting av Android-SDK-en på PC-en, tilkobling med USB-kabel og litt fikling.

Her er en håndfull triks du kan prøve - fra lettest til vanskeligst:

Rett ut av boksen

Noen telefoner lar deg ta skjermbilder rett ut av boksen:

Samsung
Har du Samsung-telefon, anbefaler vi først å prøve hjem-knappen + powerknappen for å ta skjermbilde (fungerer blant annet på Galaxy S II). Fungerer ikke det, kan du også prøve volum ned + powerknapp. Har du Samsung Galaxy S III og har aktivert gestures, kan du sette siden av hånda på venstre siden av skjermen (tenk karateslag) og dra den over til høyre.

HTC
Har du en telefon fra HTC, kan du prøve å holde nede powerknappen og trykke på hjem-knappen. Alternativt - hold powerknappen nede til det spretter opp en meny og velge skjermbilde derfra, om valget finnes.

LG
Det samme her. Hold powerknappen nede og trykk på hjem-knappen først. Det fungerer blant annet på Optimus 2X.

Sony (Ericsson)
Noen Sony (Ericsson)-modeller har muligheten til å ta skjermbilde via menyen som dukker opp når du vil slå av telefonen. Hold powerknappen nede til denne spretter opp og velg ta skjermbilde e.l. fra menyen.

Andre produsenter
Prøv de foreslåtte løsningene over.

Med en app

Det finnes apper i Google Play-butikken som lar deg ta skjermbilder. Mange av dem krever en rootet telefon, men enkelte fungerer også på mange telefoner.

Appene har som regel enkelte fordeler, f.eks. at du kan aktivere skjermbildefunksjonen ved å riste telefonen, nedtellingsfunksjon og lignende. Her er et par tips:

Slik tar du skjermbilder på Android


Screenshot UX (<= Prøveversjon, fungerer 14 ganger, men fungerer det kan du kjøpe fullversjonen)
Screenshot It (<= også prøveversjon som fungerer på enkelte telefoner)

Skaperne av screenshot it har også en variant som de hevder skal fungere på alle telefoner. Det krever imidlertid at du laster ned et program på PC-en og kobler til med USB, og så skal det virke helt til du tar en omstart av telefonen. Vi går ikke gode for at det stemmer, men tilbakemeldinger fra brukerne ser ut til å være meget positive.

No root screenshot it (Google Play, 28,-)

Har du hatt hell med andre apper, hører vi fra deg i kommentarfeltet under. Gjerne også hvilken telefon du bruker.

Med Android SDK-et

Aiaiai, kommet helt hit uten suksess? Da er det bare å brette opp ermene:

Slik tar du skjermbilder på Android

  • Last ned Android SDK. Bruker du Windows finnes det et hendig installasjonsprogram som tar deg igjennom hele prosessen. For Linux og Mac, kommer alt i en zip-fil, som du pakker ut.

  • I mappen som ble laget, kan du først sjekke om du har undermappen platform-tools og at fila adb ligger i denne mappen. Hvis ikke, åpner du tools-mappen og dobbeltklikker på android-fila. Da kommer det opp et vindu med pakker du kan installere. Huk av Android SDK Platform-tools og velg install. Lukk vinduet deretter.
  • Du må også legge platform-tools-mappen i path-variablen i Windows. Det gjør du ved å høyreklikke på min datamaskin, velge egenskaper, avansert og miljøvariable. I path-feltet går du til slutten av linja og legger til semikolon (;) og deretter stien til platform-tools-mappen (f.eks. c:\android_sdk\platform-tools).
  • Nå må du sette telefonen i såkalt "debug mode". Dette gjør du ved å gå inn på innstillinger, utvikleralternativer (Android 4.0) eller innstillinger, applikasjoner (Android 2.x). Huk av krysset for USB debugging.
  • Koble telefonen til PC-en med USB-kabel og start ddms.bat, som også ligger i tools-katalogen. Når det kommer opp et vindu, velger du device fra menyen og deretter screen capture. Når du så trykker refresh, skal skjermbildet på PC-en oppdatere seg med bildet du ser på telefonskjermen. Save-knappen lagrer bildet som vises.

…eller med kamera

Mistet du motivasjonen i forrige avsnitt, kan du selvsagt også bruke et kamera og ta bilde av skjermen. Eller frontkameraet og et speil.

Mistet du ikke motivasjonen av forrige avsnitt, kan vi også tipse deg om en annen fikle-godbit: Lag "swing"-versjoner av MP3-ene dine

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer