Slik streamer du video live på Facebook

Nå kan du ha din egen TV-sending på Facebook.

<b>DIREKTE FRA KONTORET:</b> Nå har Facebook åpnet opp for at hvem som helst kan streame video live fra mobilen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DIREKTE FRA KONTORET: Nå har Facebook åpnet opp for at hvem som helst kan streame video live fra mobilen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Livestreaming av video så ut til å bli en av de store teknologitrendene i fjor, takket være apper som Meerkat og Periscope, som gjorde det enkelt for hvem som helst å streame video fra sin egen mobil.

Den store masseutbredelsen lot vente på seg, men nå kommer Facebook på banen med en livestreaming-funksjon som kan få fart på sakene.

Ifølge Mashable begynte Facebook faktisk å eksperimentere med livevideo i fjor, men kun for verifiserte kjendiser og sider. Denne uka begynte de å rulle ut funksjonen til vanlige brukere.

LES OGSÅ: Slik skrur du av autoplay av video

Her finner du den

Merk at det enn så lenge er iPhone-brukere som får den nye livestream-funksjonen. Det er planer om at den skal komme til Android, men Facebook har ikke sagt noe mer konkret hva gjelder tidspunkt annet enn at det kommer «snart».

NYTT IKON: Kan du direktesende video på Facebook, har du fått dette ikonet i ditt statusoppdaterings-vindu. Foto: KIRSTI ØSTVANG
NYTT IKON: Kan du direktesende video på Facebook, har du fått dette ikonet i ditt statusoppdaterings-vindu. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


For å direktesende video, åpner du appen, trykker på Status-knappen (oppe til høyre) som om du skulle skrevet et nytt innlegg.

I verktøylinjen omtrent midt på skjermen vil du se et nytt ikon, utformet som en person med to sirkler over seg.

Aller første gang du åpner den, vil du se en blå boks der hvor det står «Nyhet! Spill inn og del direktesendt video».

LES OGSÅ: Se Facebook-videoer mens du skroller videre

Slik sender du direkte

ENKELT Å KOMME I GANG: Det kreves ikke mange trykk for å starte en direktesending på Facebook. Foto: KIRSTI ØSTVANG
ENKELT Å KOMME I GANG: Det kreves ikke mange trykk for å starte en direktesending på Facebook. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


For å direktesende video, trykker du bare på direktesendingsknappen.

Først får du opp en beskrivelse av funksjonen - du må muligens også godkjenne at appen kan bruke kameraet og mikrofonen på telefonen din. Trykk på «Fortsett».

Da kommer du til en innstillingsside hvor du blant annet må gi direktesendingen en passende beskrivelse. Så må du også velge hvem du ønsker å dele streamen med.

Velger du «Offentlig», kan alle på eller utenfor Facebook se den, velger du «Venner», er det kun dine Facebook-venner som får se den.

Du kan også velge «Kun meg» hvis du av en eller annen grunn skulle ønske det - kanskje første gang du prøver ut funksjonen?

Så trykker du bare på «Start direktesending» når du er klar. Da vil appen begynne å telle ned fra tre før opptaket settes i gang.

LES OGSÅ: Se hvilke Facebook-venner som er i nærheten

Hvordan kan andre følge med?

Når du starter en direktesending, dukker direktesendingen opp på tidslinjen din, og antagelig også i nyhetsstrømmen til Facebook-vennene dine.

SE DIREKTE: Når en Facebook-venn starter en direktesending, får du opp et varsel som dette. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SE DIREKTE: Når en Facebook-venn starter en direktesending, får du opp et varsel som dette. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hvem som faktisk får med seg at du direktesender, er litt uvisst. Noen får nemlig opp et varsel om at du har starta en direktesending, men ikke alle.

Dine venner kan imidlertid abonnere på direktesendingene dine, og da vil de få et varsel hver gang du starter en ny en.

I tillegg til at du og dine venner kan direktesende video, er det også mulig for offentlige sider å ha det, slik at du for eksempel kan følge med på direktesendinger fra Dinside.

Kvadratisk video

SE HVOR MANGE SOM FØLGER MED: ØVerst til venstre kan du se hvor mange seere du har og hvor lenge du har direktesendt.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
SE HVOR MANGE SOM FØLGER MED: ØVerst til venstre kan du se hvor mange seere du har og hvor lenge du har direktesendt. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Du kan filme med både frontkameraet og det bakre kameraet på telefonen, og du kan bytte mellom de to underveis. Du kan også zoome om du vil.

Du kan holde telefonen både i både portrett- og landskapsmodus når du filmer, men selve videoen vil alltid være kvadratisk.

Andre kan kommentere

De som følger sendingen kan kommentere underveis.

Uansett hvilken retning du holder telefonen, får du opp et vindu med kommentarer enten under eller ved siden av videoen.

Grei kvalitet

Ifølge Mashable virker det ikke være noen begrensning på hvor lenge du kan direktesende, så lenge du har batteri på telefonen, selvsagt.

Videokvaliteten virket å være helt grei. Vi opplevde imidlertid at det var noen sekunders lagg på overføringen.

LES OGSÅ: Unngå dårlige bilder på Facebook

Gikk du glipp av en sending?

Ikke noe problem. Når du er ferdig å direktesende, publiseres videoen på din tidslinje, slik at både du og andre kan se den om igjen når som helst.

FORSVINNER IKKE: Når en direktesending er over, lagres den på tidslinjen, slik at du og andre kan se den om og om igjen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FORSVINNER IKKE: Når en direktesending er over, lagres den på tidslinjen, slik at du og andre kan se den om og om igjen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Du kan også lagre dine egne direktesendinger til kamerarullen på telefonen, så du i ettertid kan redigere den eller laste den opp til andre videotjenester.

LES OGSÅ: Slik bruker du YouTube til private hjemmevideoer

Populært med video

Video har etter hvert blitt veldig viktig for Facebook. Ifølge selskapet ser brukere på over 100 millioner timer med video hver eneste dag, ifølge Wired.

Nå som hvem som helst enkelt kan lage og dele videoer på nettsamfunnet, blir det trolig bare enda mer.

LES OGSÅ: 10 fiffige Facebook-søk du kanskje ikke visste om