iOS 11 vil ikke lenger åpne 32-bit apper

Slik sjekker du hvilke apper som ikke vil fungere i iOS 11

Ryddes bort fra App Store og lar seg ikke åpne lenger.

GAME OVER: Denne listen viser appene du har på telefonen som ikke lenger vil fungere når du oppdaterer til iOS 11. Foto: Pål Joakim Pollen
GAME OVER: Denne listen viser appene du har på telefonen som ikke lenger vil fungere når du oppdaterer til iOS 11. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Denne uka viste Apple frem årets iOS-oppdatering, iOS 11. Registrerte utviklere kan allerede laste ned den første betaversjonen, og Apple planlegger å slippe en åpen betaversjon i slutten av juni der alle som vil kan være med å teste.

Vi har allerede sett på noen av nyhetene i iOS 11, og at Apple nå endrer filformat både på bilder og video, som gjør at man vil få samme kvalitet med halvparten så store filer. Det er gode nyheter spesielt for de som har gått for den rimeligste modellen med minst lagringsplass.

iPhone 5 får ikke iOS 11

En annen ting som imidlertid er verdt å merke seg, er at Apple går helt over til 64-bit på iOS 11.

Det betyr at det kun er 64-bits prosessorer og 64-bits apper som vil fungere.

FØRST UTE: Apple var først ute med 64-bit prosessor i 2013 da de lanserte iPhone 5s. Fra og med iOS 11 blir 64-bit prosessor et krav. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB Scanpix
FØRST UTE: Apple var først ute med 64-bit prosessor i 2013 da de lanserte iPhone 5s. Fra og med iOS 11 blir 64-bit prosessor et krav. Foto: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB Scanpix Vis mer

iPhone 5, for eksempel, vil derfor ikke bli oppgradert til iOS 11, siden iPhone 5s var den første telefonen med 64-bits prosessor. Det samme gjelder iPad-modeller eldre enn iPad Air, som alle har 32-bits prosessorer, samt den første iPad Mini-modellen.

Fjerner 32-bit-apper

Men ikke bare blir 32-bits prosessorer ekskludert fra og med versjon 11. Også apper som ikke er blitt oppdatert til 64-bit blir fjernet fra App Store og vil ikke lenger fungere på enheten.

Ifølge Appleinsider kan det dreie seg om så mye som 187.000 apper, eller rundt åtte prosent av utvalget i App Store.

For det var ikke før i februar 2015 at Apple krevde at alle nye apper måtte være 64-bit, mens det samme kravet kom til app-oppdateringer noen måneder seinere.

Med andre ord – dersom du bruker apper som ikke er blitt oppdatert på et par år, kan det være at de slutter å virke når du oppdaterer til iOS 11.

Slik finner du ut om noen av appene dine er berørt

Hvis du bruker iOS 10.3 allerede, har du muligens bitt deg merke i at noen apper starter med en advarsel om at de kan miste støtten i fremtiden. Den «fremtiden» er altså iOS 11.

Du kan enkelt sjekke om du har noen 32-bits apper på telefonen din. Det gjør du ved å gå til innstillinger, generelt, om, apper.

På vår iPhone-testmodell har vi 263 apper installert, og en rekke av dem 32-bit og kan ikke lenger brukes når telefonen oppdateres til iOS 11. Skjermdump: Gaute Beckett Holmslet
På vår iPhone-testmodell har vi 263 apper installert, og en rekke av dem 32-bit og kan ikke lenger brukes når telefonen oppdateres til iOS 11. Skjermdump: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Da vises en liste over appene som vil slutte å fungere. Dersom du ikke får trykket deg inn på apper, betyr det at du ikke har noen 32-bitsapper på telefonen.

Vil fortsatt virke på iOS 10

Om du har en enhet som ikke blir oppgradert til iOS 11, vil de gamle 32-bitsappene fortsatt fungere.

Det vil de også om du lar være å oppgradere til iOS 11, men det er ikke noe vi anbefaler, siden slike oppdateringer gjerne også bedrer sikkerheten.

Ser det ut til at du kommer til å miste noen «må-ha-apper», kan det eventuelt være en mulighet å sende en e-post til utvikleren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer