<strong><B>HØYT I TOPPEN:</strong></B> Mobilmasta rager i landskapet. Foto: TORE NESET
HØYT I TOPPEN: Mobilmasta rager i landskapet. Foto: TORE NESET Vis mer

Slik ser det ut inne i en basestasjon

Dinside fikk være med inn i «det aller helligste».

Publisert
Sist oppdatert

Du ser dem overalt. Rundt om i landet står det over 13.000 mobilmaster som sørger for at du får sjekket Facebook-kontoen, snakket med folk og sendt meldinger til slekt og venner.

Ved mange av mastene står et lite hus som inneholder all teknologien som skal til for å gi oss mobilt bredbånd. Nå har Dinside fått tilgang til «det aller helligste».

LES OGSÅ: Her er Norges skjulte basestasjoner

Beskyttet mot hærverk

Basestasjonene er godt sikret, slik at uvedkommende ikke skal kunne gjøre hærverk eller sabotasje. Hvordan, vil ikke Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen gå nærmere inn på.

<strong><B>HUSET MED DET RARE I:</strong></B> Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen låser opp døra til den teknologispekkede hytta ved siden av mobilmasta i Sand i Østfold. Foto: TORE NESET
HUSET MED DET RARE I: Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen låser opp døra til den teknologispekkede hytta ved siden av mobilmasta i Sand i Østfold. Foto: TORE NESET Vis mer


- Dette er hemmelig, selvsagt. De som måtte pønske på ugagn, bør jo ikke få vite slikt. Men vi har god kontroll på dem, for å si det sånn. Og det er ikke ofte at noe skjer. Knapt en gang i året, sier Amundsen.

Han setter nøkkelen i låsen og åpner døra inn til Sand basestasjon i Østfold, som ligger idyllisk til på en kolle og mest av alt ligner ei lita rød hytte i skogen. Men innenfor er det lite som minner om hyttekos.

LES OGSÅ: Her er alle mobilmastene i Norge

Ikke fra løse lufta

- Ser du de der, sier Amundsen og peker på en bukett ledninger som forsvinner inn i en av boksene.

- Det er her fiberen kommer inn. Deretter blir signalet ført videre via en 26 meter lang ledning opp til toppen av masta.

For selv om mobilen din mottar signalene fra lufta, kommer de inn i mobil-«hytta» via et bakkebasert fibernett av samme type som de som er tilknyttet fibernett har i en boks på veggen hjemme.

<strong><B>FIBER:</strong></B> Internett-signalene kommer inn på samme måte som i stuekontakten. Foto: TORE NESET
FIBER: Internett-signalene kommer inn på samme måte som i stuekontakten. Foto: TORE NESET Vis mer


På Sand-stasjonen er det snakk om 1 gigabit-linje, men på andre basestasjoner kan inngangshastigheten være enda høyere.

I praksis har de færreste nordmenn mer enn 10-15 megabit per sekund på 4G-mobilen sin - avhengig av hvor nære du er basestasjonen, hvor mange som er på nettet samtidig med deg og ikke minst hvor gammel telefonen din er.

Men hastighetene øker raskt, og både 4.5G og 5G er på horisonten med hastigheter som langt overstiger det vi kan ha håp om å få hjemme i stua.

LES OGSÅ: Telenor åpner 4G+

Deles av konkurrenter

<strong><b>FREDELIG SAMEKSISTENS:</strong></B> Netcom-skapet til venstre, Telenors skap til høyre. Foto: TORE NESET
FREDELIG SAMEKSISTENS: Netcom-skapet til venstre, Telenors skap til høyre. Foto: TORE NESET Vis mer


Inni basestasjonen peker Amundsen på et skap hvor det står «Netcom». Like ved siden av står det et helt likt skap merket «Telenor».

Amundsen beskriver samarbeidet som godt. Dessuten er det en lang prosess å bygge en ny basestasjon. Både private og offentlige instanser må involveres, og ofte er det sterke meninger lokalt om plasseringen. Ikke alle er like begeistret for å få en basestasjon like utenfor hagegjerdet.

- Stort sett handler dette nå om oppgradering, ikke om bygging av nye stasjoner. Men også oppgradering krever byggemelding og søknader, forklarer Amundsen.

LES OGSÅ: Her er alle mobilmastene i Norge

Tre har egne nett

Telenor og NetCom, som nå har om lag 7000 og 4000 basestasjoner hver, var lenge alene om å ha egne nett i Norge . Men nå får de for første gang reell konkurranse.

Ice.net var tidligere kjent for å tilby trådløst bredbånd på steder rundt om i landet med dårlig mobildekning. Nå har de blitt en konkurrent også på mobilt bredbånd.

Mer fra basestasjonen:

Selskapet overtok kundene de rundt 2000 basestasjonene som Tele2 hadde bygget. I tillegg er de 560 NMT -basestasjoner de hadde fra før som nå er oppgradert til mobilt bredbånd med 4G/LTE.

Dermed har vi igjen tre selvstendige mobilnett i Norge. De øvrige mobilselskapene (OneCall, Telio. Chess, Talkmore med flere) bruker nettene - og dermed basestasjonene - til Telenor og Netcom.

Vil du vite hvor nærmeste basestasjon hos deg er plassert? Gå inn på Finnsenderen.no, en tjeneste fra Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (NKOM).

LES OGSÅ:
Norges billigste mobilabonnement 2016
Lover 9 av 10 nordmenn 4G-dekning
470.000 One Call-kunder mister Telenor-dekningen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer