<strong><strong>SE DEG RUNDT:</strong></strong> Du har sikkert sett slike på Facebook, og det er ikke vanskelig å lage dem selv heller. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SE DEG RUNDT: Du har sikkert sett slike på Facebook, og det er ikke vanskelig å lage dem selv heller. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Slik poster du 360-bilder på Facebook

Gjør det mulig å «titte rundt» på bildene dine.

Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert snublet over dem i nyhetsfeeden på Facebook – 360-gradersbildene som fungerer slik at du enten kan vri telefonen rundt for å titte deg rundt i bildet, eller bare bruke fingeren for å panorere rundt.

Disse bildene vises med et eget kompassikon til høyre, som også indikerer hvor i bildet du titter.

Har du en telefon som er kompatibel med Samsung Gear VR (altså i praksis en Galaxy S6 eller nyere i Samsungs S-serie), vil du nederst til venstre få opp en mulighet for å se på bildet i VR. Trykker du på det, kan du sette telefonen i VR-brillene og så titte deg rundt med VR-briller på.

Men hvordan lager du dem selv?

Det finnes nå flere kameraer på markedet med støtte for 360-bilder (og -video). Blant annet har Samsung nettopp sluppet sitt 360-kamera, Gear 360, LG har sluppet sitt 360 Cam og fra før finnes blant annet Ricoh Theta-kameraene; også de med 360-muligheter.

Poster du bilder på Facebook tatt med ett av disse kameraene, blir de automatisk vist som 360-bilder for vennene dine.

Men du ikke ha spesialutstyr for å poste bilder som andre kan titte rundt i. Du kan fint bruke mobiltelefonen din.

Panoramamodus på noen modeller

<strong><strong>PANORAMA:</strong></strong> Både iPhones kameraapp og de fleste andre kan ta panoramabilder ved å sy sammen flere bilder som tas mens du beveger telefonen. Foto: APPLE
PANORAMA: Både iPhones kameraapp og de fleste andre kan ta panoramabilder ved å sy sammen flere bilder som tas mens du beveger telefonen. Foto: APPLE Vis mer


De aller fleste kameraapper har panoramamodus, som automatisk syr sammen flere bilder når du panorerer kameraet langs horisonten.

Om du har en av følgende enheter, kan du ta et helt vanlig panoramabilde med den vanlige foto-appen og få det gjort om til et bilde andre kan titte seg rundt i når du laster det opp på Facebook:

  • iPhone 4s eller nyere
  • iPad mini 2 eller nyere, iPad Air eller iPad Pro
  • Samsung Galaxy S5 eller nyere, samt Note 4 eller nyere
Du er for øvrig nødt til å sørge for at panoramabildet dekker et utsnitt på minst 100 grader i bredden.

Egne panoramaapper

<strong><b>STREET VIEW:</strong></b> Du kan lage 360-bilde med Googles Street View-app. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
STREET VIEW: Du kan lage 360-bilde med Googles Street View-app. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Dersom du ikke har en av de nevnte enhetene, eller også har lyst til å gjøre det mulig å titte oppover og nedover, anbefaler vi deg heller å bruke Google Street View-appen, som finnes både for iOS og Android.

Den lar deg nemlig lage egne bildebobler, som du sikkert kjenner til fra Googles Street View-funksjon som er en del av Googles karttjeneste, Google Maps.

Alt du trenger å gjøre er å trykke på pluss-knappen nederst til høyre, velge kamera og så følge instruksjonene for hvordan du lager et 360-bilde. Det innebærer å flytte kameraet rundt og fange alle de blå prikkene som vises i sfæren rundt deg.

PS! Slike panoramabilder kan du også bruke for å lage en miniplanet!

LES OGSÅ:
Slik slår du av Facebook-varsler om arrangementer
Skann papirbilder med Unfade
Slik lager du animerte gifer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer