Slik overfører du filer fra mobil til PC

Mye enklere enn du tror.

<B>OVERFØRING:</b> PC og mobil samarbeider ikke alltid helt sømløst når det gjelder filoverføring. Heldigvis finnes det mange smarte løsninger - også utenfor nettskyen. Foto: NTB SCANPIX
OVERFØRING: PC og mobil samarbeider ikke alltid helt sømløst når det gjelder filoverføring. Heldigvis finnes det mange smarte løsninger - også utenfor nettskyen. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Bilder, sanger, dokumenter og videoer ligger ute på nettet, klare til bruk når du måtte trenge dem. Med strømming blir det stadig mindre behov for å flytte filer.

Likevel kan det fortsatt tenkes at du har ting som du gjerne skulle ha flyttet fra mobilen til datamaskinen - eller omvendt. For eksempel til bruk ombord på et fly uten WiFi eller på ei hytte med ingen eller dårlig nettforbindelse.

Mange veier til og fra mobil

Da har du mange muligheter. Du kan bruke USB-kabelen, Bluetooth, WiFi eller legge filene på nettbaserte tjenester som Dropbox, Apples iCloud, Google Drive eller Microsofts OneDrive for å hente dem opp på hvilken som helst enhet senere.

Har aldri vært enklere: Bruk Google til å fjernstyre PC-en

Som oftest åpnes filene automatisk med riktig app på mobilen når du henter dem fra det nettbaserte lageret.

Likevel kan det være kjekt å vite at det finnes en rekke mer eller mindre spesialiserte apper som gjør kommunikasjonen mellom telefonen din og PC, Mac, nettbrett eller annen mobil lettere.

MANGE FUNKSJONER: Med AirDroid kan du blant annet kontrollere mobilen din fra PC. Foto: SAND STUDIO
MANGE FUNKSJONER: Med AirDroid kan du blant annet kontrollere mobilen din fra PC. Foto: SAND STUDIO Vis mer


Smelter sammen mobil og PC

AirDroid (gratis, Google Play) lar deg overføre filer både fra Windows, Mac og en hvilken som helst annen kilde som er tilknyttet nettet eller telefonen din trådløst. Du kan også endre, kopiere og flytte dem.

Klar i versjon 2: AirDroid enda bedre enn før

I tillegg gjør dette programmet PC-en eller Mac-en din om til en slags kopi av mobilen din, slik at du både kan sende og motta tekstmeldinger og få varsler fra samtlige apper på telefonen opp på skjermen.

Du kan også kikke gjennom kameralinsene både på forsiden og baksiden av mobilen via PC-en eller Mac-en.

Lesebrett: Slik overfører du norske bøker til Kindle

FILER PÅ ANDROID: ES Filutforsker gir deg oversikten på Android-telefonen. Foto: ES APP GROUP
FILER PÅ ANDROID: ES Filutforsker gir deg oversikten på Android-telefonen. Foto: ES APP GROUP Vis mer


Tilgang via sky og lokalt

Et nyttig alternativ er også ES File Explorer (gratis, Google Play).

Dette er et filbehandlingsprogram som både lar deg få tilgang til filene du har på enheter tilknyttet nettverket ditt og nettskytjenester som Dropbox, Google Drive, SkyDrive, Box.net, Sugarsync, Yandex, Amazon S3, and Ubuntu One og mange flere.

Spar plass: Flytt Android-appene til minnekortet

Den inneholder også en FTP-klient og en rekke andre nyttige funksjoner som for eksempel å se filinnholdet på direkten og avinstallere apper du ikke trenger.

Klikk og lim: PasteEasy hjelper deg å overføre tekst og bilder

Enklere enn AirDroid

Mobizen (gratis, Google Play) er på mange måter en enklere utgave av AirDroid.

Her kan du dra og slippe filer mellom mobil og PC, se varsler fra mobilen på PC og speile mobil-skjermen. Du kan også ta opp det som skjer på mobilskjermen via PC-en og lage enkle presentasjoner.

Ingen begrensning: Send store filer med Infinit

Også med SMS

En annen app i samme sjanger er Pushbullet (gratis, Google Play). Her kan du i tillegg til å overføre alle typer filer også se SMS på PC-skjermen og utveksle lenker til nettsteder mellom mobil og PC.

SuperBeam (gratis, Google Play) bruker WiFi direct for å overføre filer. Det vil si at du ikke trenger å gå via ruteren din når enhetene dine skal kommunisere. Enhetene må likevel befinne seg på samme nettverk i utgangspunktet.

I tillegg kan overføre informasjon via NFC og QR-koder.

Appen finnes også i en Pro-versjon der du slipper annonsene, får endel flere funksjoner og støtte for flere plattformer.

Løser iOS-problemet

Med iPhone og iPad er det et irritasjonsmoment at du ikke kan overføre filer direkte, slik du kan både med Android- og Windows-telefoner. Du må i utgangspunktet via iTunes. Eller rette sagt: Apple vil det slik.

FILBEHANDLING: File Browser får din iOS-enhet til å vise filene akkurat som i Finder. Foto: STRATOSPHERIX
FILBEHANDLING: File Browser får din iOS-enhet til å vise filene akkurat som i Finder. Foto: STRATOSPHERIX Vis mer


Heldigvis finnes det også her løsninger som lar det komme rundt Cupertinos strenge regime. En av de mest populære er File Browser (59 kroner, App Store). Denne appen lar deg se og behandle filene på nesten samme måte som i Finder på Mac-en eller i Windows Explorer på en PC.

Du kan kopiere og flytte, endre navn og åpne filer i en passende app. Du har også nettverksstøtte, slik at du for eksempel kan bruke telefonen til å organisere filene på en nettverksdisk (NAS).

Det finnes også gratisalternativer som File Manager, men så vidt vi kan se (og her må leserne gjerne hjelpe oss) er det ingen som har så mange muligheter som File Browser.

For enkel overføring mellom Mac/PC kan du for eksempel bruke iMazing. Programmet finnes i både Windows og OS X-versjon og skal altså installeres på datamaskinen din, og ikke på telefonen. Programmet koster 280 kroner med moms for én lisens.

Waltr: Får iOS til å spille «alt»

Lover støtte for «alt»

En lovende app som foreløpig bare er på utviklingsstadiet er Waltr. Denne appen løser blant annet et problem som mange musikkinteresserte iOS-brukere slikter med: FLAC-filer.

FLAC er et tapsløst musikkformat som støttes av både Windows og Android, men ikke av iOS (og bare via omveier i OS X). Den kommende appen lover også at du kan dra og slippe en hvilken som helst filmfil over på en iPhone, iPod Touch eller iPad og spille dem av uten å gå via iTunes:

STANDARDVERKTØYEn Windows Phone oppfører seg nærmest som en vanlig disk. Foto: MICROSOFT
STANDARDVERKTØYEn Windows Phone oppfører seg nærmest som en vanlig disk. Foto: MICROSOFT Vis mer


Enklere med Windows Phone

Med Windows Phone laster du ned Microsofts app for Windows eller Mac OS X. Så er det bare å koble telefon og maskin sammen med USB eller Bluetooth og dra og slippe filmer fram og tilbake slik du gjør i Windows Explorer eller Finder.

Superbillig nå: Windows-telefoner er nesten gratis

Det finnes en rekke filorganiserings-apper for Windows Phone. Men i grunnen kan du nøye deg med Microsofts egen Files (gratis, Windowsphone.com).

Om du vil ha tilgang til filer på nettverket ditt, kan du bruke ShareFolder Explorer (19 kroner, Windowsphone.com).