<strong><strong>POPULÆRE:</strong></strong> Lite sier så mange ord som en animert gif. De kan du enkelt lage selv også. Foto: GIPHY
POPULÆRE: Lite sier så mange ord som en animert gif. De kan du enkelt lage selv også. Foto: GIPHY Vis mer

Slik lager du animerte GIF-er

Lar deg sende små «videosnutter» til andre som spilles av direkte.

Publisert
Sist oppdatert

Bilder i GIF-format har vært med oss helt siden 1987, altså i snart 30 år. To år senere, i 1989, ble standarden utvidet til også å tillate animasjoner i bildefilene.

Skjønt er det først de siste årene animerte GIF-bilder har blitt ekstra populære.

Tjenester som Giphy gjør det stort ved å tilby et gedigent kartotek med slike animasjoner som kan brukes fritt, for eksempel når du sender meldinger til andre via Facebook og i mange andre meldingsapper.

På denne tiden i fjor var Giphy blant de første Messenger-appene der alt du trenger å gjøre er å trykke på Giphy-knappen, skrive inn et søkeord og klikke på animasjonen du vil lime inn i samtalen.

LES OGSÅ: Slik lager du en miniplanet med telefonen

Du kan lage dem selv

Selv om det er lettvint å finne en ferdig laget .gif, finnes det også en rekke apper og tjenester som lar deg lage egne GIF-filer; for eksempel der du tar utgangspunkt i en video.

Her er noen godbiter:

Mac: Giphy Capture

Slik lager du animerte GIF-er


Som navnet tilsier er dette en Mac-app fra nevnte Giphy.

Giphy Capture lar deg gjøre et opptak av alt som skjer på skjermen din innenfor et avgrenset område. Dermed kan du fint ta et utdrag fra en YouTube-video eller hva det måtte være.

Etterpå kan du klippe den til, velge om den skal spilles av vanlig, i revers eller i ping-pong (alternerende vanlig og revers), størrelsen (som også vil påvirke filstørrelsen) og eventuelt om du vil sette på en tekst på bildet.

Når du er ferdig, kan du enten lagre fila på maskinen eller laste den opp til Giphy-kontoen din på nett.

Last ned:
Giphy Capture for OS X (Mac App Store, gratis)

Windows: Giffing Tool

Slik lager du animerte GIF-er


Denne fungerer på samme måten som Mac-varianten omtalt over. Du tegner en firkant på skjermen, og deretter spilles innholdet i den inn.

Programmet lar deg også kombinere flere klipp, sette på tekst, visuelle filtre og mer til, og støtter dessuten mer moderne WebM.

Du kan laste ned programmet gratis, men da får du et vannmerke på filene som lages. Heldigvis trenger det ikke å være dyrt for å registrere programmet – dette er nemlig en "pay want you want"-variant der du selv bestemmer hvor mye du føler at programmet er verdt.

Mer informasjon og lenker til nedlasting får du på giffingtool.com.

LES OGSÅ: Lag stilige 3D-bilder med Cardboard camera

Android: Gif Me!

Denne appen gir deg muligheten til å lage animerte GIF-er av videoer du har lagret på telefonen, eller der du bruker kameraet for å lage en animert GIF direkte.

Appen lar deg også legge på vilkårlig tekst, redigere rekkefølgen på bildene, samt legge på fargeeffekter og rammer. Videoen over lagde vi på få sekunder med denne appen.

Opptaket kan vare inntil 14 sekunder før du setter i gang, og det er også støtte for å lage stop motion-video, der du tar ett og ett bilde, eller timelapse, der du lager veldig rask video.

Last ned:
Gif Me! for Android (Play Butikk, gratis)

Slik lager du animerte GIF-er


iOS: Giphy cam

Også denne er laget av Giphy, der du kan fange en videosnutt og lage en animert GIF av den.

Giphy cam tilbyr i tillegg et lass med effekter og filtre, og kan dessuten lagre resultatet som en vanlig videofil (MP4), slik at det også går an å dele på Instagram og andre videotjenester.

Last ned:
Giphy cam for iOS (App Store, gratis)

På Windows Phone ser Moquu ut til å være godt likt blant brukerne, men på grunn av trøbbel med Microsofts app-butikk når dette ble skrevet, har vi ikke fått sjekket den ut nærmere. Har du noen gode tips, hører vi gjerne fra deg i debatten under.

LES OGSÅ: MSQRD er den kuleste selfie-appen akkurat nå

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer