Slik jailbreaker du iPhone

Enklere enn noen gang, men er det noen vits?

For ikke lenge siden ble det klart at det å jailbreake en iPhone var lovlig i USA (ITavisen).

Beklager, språknerder, men jeg kommer til å bruke jailbreake som et helt vanlig norsk verb i denne artikkelen.

Forbrukerombudet reagerte positivt på nyheten, og mente at det var fint at man kan installere andre ting på iPhone enn det Apple tillater.

Å jailbreake telefonen ("bryte ut av fengsel") innbærer at du overstyrer mulighetene Apple har gitt deg med telefonen, slik at du kan installere tredjepartsprogramvare som ikke er blitt godkjent i App Store. Dermed gir du også telefonen mer funksjonalitet enn den hadde tidligere, siden utviklerne av applikasjoner for jailbreakede telefoner ikke trenger å forholde seg til begrensningene Apple har gitt utviklere som vil selge programmer i App Store.

Samleside:

iPhone

Kan brukes som vanlig

En jailbreaket telefon kan fortsatt brukes mot iTunes for å overføre sanger, synkronisere og den slags, og du kan også kjøpe applikasjoner på "lovlig" vis gjennom App Store.

Men - når Apple slipper en ny versjon av operativsystemet, får du ikke lov til å oppgradere. Da må du vente til "the dark side" (eller "the bright side", alt ettersom hvordan du ser det) har klart å knekke koden igjen slik at du får oppgradert til en jailbreaket variant. Eller gjenopprette en "lovlig" versjon av operativsystemet og oppgradere på vanlig vis (men da miste applikasjoner du eventuelt har skaffet deg utenfor App store).

For ordens skyld går det også an å jailbreake både iPad og iPod touch også.

Slik jailbreaker du iPhone


Hvorfor jailbreake?

Etter hvert som operativsystemet har fått mer og mer funksjonalitet, er det ikke like stor grunn til å jailbreake som før. Før iPhone fikk mulighet til å multitaske, kunne for eksempel jailbreakede telefoner gjøre nettopp dette (har du iPhone 3G, kan imidlertid Backgrounder fikse dette for deg), de kunne klippe og lime før Apple lanserte det offisielt etc.

Dog finnes det noen godbiter som vil gi deg mer funksjonalitet enn tidligere, og som ikke vil bli å finne i App store. Den mest kjente App Store-konkurrenten heter Cydia og har en haug av applikasjoner; både gratis og ikke.

Her er noen av dem (se flere hos Gizmodo):

Veency lar deg styre telefonen med PC-en. Applikasjonen starter en VNC-server på telefonen som gjør du kan se telefonen din i et vindu på PC-en, og derfra kan du bruke musa for å navigere, skrive SMS og så videre.

Slik jailbreaker du iPhone


Ble du litt misunnelig på strømsparingswidgeten på Android i artikkelen om hvordan spare strøm på mobiltelefonen? SBSettings gir deg samme type funksjonalitet på din jailbreakede iphone, der du får av og på-brytere for GPS, Bluetooth, 3G, WLAN etc.

Winterboard har lenge vært en annen favoritt. Denne applikasjonen lar deg bytte mellom en gigantisk haug av ulike temaer, med tilpassede ikoner, ringetoner og bakgrunnsbilder (sistnevnte var først mulig i da iOS4 kom).

Vanligvis må du konvertere videofiler for å få sett dem på iPhone (f.eks. via Handbrake), men med OpenStreamer får du en videoavspiller som takler de aller fleste formater.

Slik jailbreaker du iPhone


Når du slår på en iPhone og låser den opp, inneholder ikke opplåsingsskjermen mye annet enn en klokke og "slide to unlock"-bryteren. Med IntelliScreen kan du vise kalenderoppgaver, nye SMS-er etc.

Det finnes også applikasjoner som lar deg synkronisere trådløst med iTunes, mer avanserte musikkspillere etc.

Hva med garantien?

Du er kanskje skeptisk i forhold til garantien, og det med rette - i følge Forbrukerombudet har Apple ingen plikt til å fikse telefonen din på sin regning hvis den er jailbreaket og det skjer noe galt. Laster du ned et uhumsk program som låser telefonen fullstendig, eller noe går galt med jailbreakingen, kan du med andre ord være ute på tynn is.

Skal du sende telefonen til service må du sørge for å gjenopprette en "lovlig" variant av operativsystemet først.

Før vi fortsetter gjør vi derfor oppmerksom på at du jailbreaker helt og holdent på eget ansvar.

Slik jailbreaker du

Det finnes mange metoder for å jailbreake, men det har blitt lettere og lettere etter hvert som tiden har gått. Før du gjør det, anbefaler vi deg sterkt til å synkronisere telefonen med iTunes slik at du har en backup-kopi å gå tilbake til hvis noe skulle skjære seg (gjøres ved å merke telefonen og velge "gjennopprett" i iTunes).

Slik jailbreaker du iPhone


Faktisk er det nå så enkelt å jailbreake at selv bestemor kan gjøre det. Du peker nettleseren på telefonen til http://www.jailbreakme.com/, drar i skyvebryteren og tar deg en kopp kaffe. Pass dog på at du har en stabil nettlinje (gjerne WLAN).

NB! Denne metoden fungerer bare på iOS-versjoner inntil 4.0.1. Apple tettet dette hullet i versjon 4.0.2 (en oppgradering som visstnok ikke innehold så mye annet), så hvis du allerede har oppgradert til 4.0.2 må du vente til gjengen hos jailbreakme har funnet et nytt smutthull.

Når jailbreakingen er ferdig, har du fått en ny applikasjon på hjemmeskjermen som heter Cydia. Starter du den er det bare å jakte på gode applikasjoner og kose seg. For å finne frem godbitene, kan du jo foreta et Google-søk.

Har du erfaring med å jailbreake? Vi hører gjerne fra deg i kommentarfeltet under artikkelen.