Slik ser det ut når du tar bilder i full oppløsning. Foto: Thomas Marynowski
Slik ser det ut når du tar bilder i full oppløsning. Foto: Thomas MarynowskiVis mer

Slik fungerer verdens beste kameramobil

Nokia 808 viser veien.

Nokia fikk ekstremt mye oppmerksomhet da de viste frem 808-mobilen på mobilkongressen i Barcelona nylig. Telefonen skal representere et veiskille innenfor kamerateknologi, med en enorm sensor på 41 megapiksler som skal sørge for glimrende bildekvalitet.

LES OGSÅ:

Enorm størrelse

Poenget er likevel ikke at bildene blir 41 megapiksler store - det har jo ingen hensikt. I utgangspunktet er det meningen at man skal knipse bildene i mer håndterlige oppløsninger som 8 eller 5 megapiksler, som bearbeides fra den opprinnelige oppløsningen. Det er dette som sørger for at bildene har en normal størrelse, men samtidig sørger for at bildekvaliteten er topp. Det er altså dette som ligger bak fotovarianten Nokia kaller for PureView.

Telefonen er en tjukkas, takket være den store sensoren. Foto: Thomas Marynowski
Telefonen er en tjukkas, takket være den store sensoren. Foto: Thomas Marynowski Vis mer

Full zoom

Samtidig har skaleringen en interessant fordel: Muligheten for digital zoom som ikke går utover kvaliteten. Du kan, i PureView-modus, dra fingeren over bildet og aktivere zoomen.

Siden bildet har så mange piksler å gå på, bevares altså kvaliteten på bildene.

De samme fordelene gjelder også når du filmer video, i opptil 1080p.

Om du virkelig ønsker kan du også ta bilder i full oppløsning. Vi lekte oss litt med dette, og det er imponerende å ta bilder i mange titalls megapiksler, for så å zoome inn på detaljene som hadde aldri vært synlige på ordinære mobilkameraer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessverre fikk vi ikke i denne omgang lov å dele ut fullversjoner av bilder, som vi ønsket å legge ved denne artikkelen. Nokias representanter påpeker at programvaren i 808 ikke er helt ferdig, noe som også kunne merkes på enkelte av bildene: Det var litt støy å spore opp, som kanskje ikke burde ha vært der.

Likevel fremstår teknologien som imponerende, og vi gleder oss så klart til å få testet ferdigversjonen av telefonen i fred og ro.

Kamerafunksjonen er responsiv, og det er samtidig veldig mange innstillingsmuligheter for de som ønsker litt mer kontroll på fargene og lyssettingen.

Telefonen er en tjukkas, takket være den store sensoren. Foto: Thomas Marynowski
Foto: Thomas Marynowski
Som de fleste Nokia-mobiler finnes 808 i flere farger. Foto: Thomas Marynowski
Slik ser det ut når du tar bilder i full oppløsning. Foto: Thomas Marynowski
Foto: Thomas Marynowski
I PureView-modus kan du zoome inn ved å dra fingeren bortover. Foto: Thomas Marynowski
Det er mange innstillingsmuligheter. Foto: Thomas Marynowski
Foto: Thomas Marynowski
Her ser vi et bilde tatt i full oppløsning. Foto: Thomas Marynowski
Og her har vi zoomet inn på detaljene. Foto: Thomas Marynowski
Foto: Thomas Marynowski
Det er mye detaljer å hente. Foto: Thomas Marynowski
Ellers er 808 en nokså ordinær Symbian-mobil. Foto: Thomas Marynowski
Skjermen er heller ikke verdens skarpeste - men vi gleder oss til å se fremtidige modeller med PureView. Foto: Thomas Marynowski

Litt utdatert

808 er ellers en litt merkelig mobil - den kjører tross alt Symbian Belle, et operativsystem som ikke lenger er den mest avanserte på markedet, for å si det mildt. Skjermen har også en lav oppløsning, så bildene kunne fremstått enda bedre hvis oppløsningen hadde vært høyere.

Når det er sagt er PureView en plattform som på ingen måte begrenses til én mobil, og på sikt vil tilsvarende kamerakvalitet også dukke opp på Windows Phone-telefonene til Nokia. Nokia selv forteller at de ble overrasket over den gode mottakelsen PureView fikk under MWC i Barcelona, og det er også grunnen til at mobilen kommer til Norge, noe som opprinnelig ikke var planlagt. 808 var tenkt som et lite eksperiment, men vil altså få en bredere lansering takket være den gode responsen.

Er på vei

Vi fikk dessverre ingen informasjon om når den faktisk kommer, Nokia nekter foreløpig å bekrefte lanseringsdato, men vi kommer så klart tilbake med full test så snart det er mulig.