Android-applikasjoner kan flyttes til minnekortet for å frigjøre plass. Foto: Øivind Idsø
Android-applikasjoner kan flyttes til minnekortet for å frigjøre plass. Foto: Øivind IdsøVis mer

Slik frigjør du plass på Android-telefonen

Får du beskjed om at det er lite plass igjen? Du trenger kanskje ikke å slette noen programmer.

For deg som har Android-telefon har utvalget i Android Market blitt stadig større, og mange laster ned applikasjoner i hytt og pine uten å tenke over at de fleste telefoner har relativt begrenset med lagringsplass.

Android er nemlig designet slik at applikasjoner kan kjøres enten fra interminnet eller fra minnekortet, men det er opp til utvikleren å bake inn støtte for sistnevnte; en nyhet som kom med lanseringen av Android v2.2 (Froyo). Internminnet brukes også som lagringsplass for kjørende programmer, hurtiglagring, operativsystem, brukergrensesnitt, medfølgende programvare osv.

Og - siden mange utviklere ikke har lagt inn støtte for å kunne kjøre programmet fra et minnekort, er det fortsatt mange applikasjoner som insisterer på å kjøre fra internminnet. Hvor mye internminne som er tilgjengelig varierer fra modell til modell, men det som står til din disposisjon kan fort være nede i 150-200MB dersom telefonen kommer med 512MB internminne.

Får du beskjed om at det begynner å bli lite plass er det på tide å ta en liten opprydning. Du kan selvsagt slette applikasjoner du vet du ikke bruker noe særlig – Google tar uansett vare på kjøpshistorikken slik at du senere kan laste ned programmer du allerede har kjøpt. Det kan også tenkes at noen av dem kan flyttes til minnekortet, men det krever at telefonen din kjører Android v2.2 eller høyere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gratisprogrammet App 2 SD finner hvilke programmer som kan flyttes til minnekortet.
Gratisprogrammet App 2 SD finner hvilke programmer som kan flyttes til minnekortet. Vis mer


15 Android-programmer du bør laste ned
... og 20 til

Flytte applikasjoner til minnekortet

Dette er en noe tungvint prosess dersom du ikke bruker et tredjepartsprogram (da må du manuelt bla igjennom én og en applikasjon for å sjekke om den kan flyttes), og derfor vil vi anbefale deg å bruke f.eks. App 2 SD; et program som leter igjennom alle programmer du har installert, for deretter å gi deg en oversikt over hvilke av programmene som kan flyttes til minnekortet, sortert på plassen de opptar.

Deretter trykker du på applikasjonene slik at informasjonssiden vises, og deretter på flytt til SD-kort-knappen. For øvrig kjører App 2 SD i bakgrunnen og varsler deg dersom du laster ned en applikasjon fra Android Market som kan flyttes til minnekortet.

Trykker du på flytt til SD-kort, flyttes applikasjonen fra internminnet til minnekortet.
Trykker du på flytt til SD-kort, flyttes applikasjonen fra internminnet til minnekortet. Vis mer


Ulempen med å flytte applikasjoner til minnekortet, er at du ikke vil få tilgang til disse applikasjonene på telefonen dersom du kobler den til en PC og bruker den som en masselagringsenhet (så lenge kabelen står i, altså).

Få plass til flere sanger på minnekortet

Slette cache

Selv om en applikasjon kjører fra minnekortet, bruker den uansett internminnet som hurtigalgring (cache). Her lagres data applikasjonen regner med å trenge igjen for å kunne operere kjappere. Eksempler er alle miniatyrbildene av Twitter-kontaktene dine, kartutsnitt du har sett på i Google Maps etc.

Det nevnte programmet (App 2 SD) kan også slette cache for alle programmer (tilgjengelig via menyknappen), ellers finnes f.eks. aCCleaner, som lar deg slette alt i hurtiglageret, men som også lar deg sortere applikasjonene dine basert på hvor mye av internminnet de har brukt til hurtiglagring og slette mer "detaljert".

Merk deg at dette kun vil være en midlertidig løsning, siden applikasjonene vil fylle opp denne plassen senere, men det kan være et kjekt triks dersom du har problemer med å installere en stor fil pga manglende plass, f.eks. en systemoppdatering e.l. I tillegg kan det hende at applikasjoner du egentlig ikke bruker lenger opptar unødig med plass til hurtiglagring.

Du kan også slette data applikasjonene har lagret (ikke alle er like flinke til å skille mellom hurtiglager og data), men da må du belage deg på å legge inn innloggingsinformasjon og den slags igjen.

PS! Du er ikke nødt til å bruke tredjepartsprogramvare for å få disse oversiktene - trykker du innstillinger, applikasjoner og alle applikasjoner, kan du deretter trykke på menyknappen og få dem sortert i forhold til hvor stor plass de opptar og interagere med dem deretter.