<strong>TOM FOR PLASS?</strong> Vi har fortsatt litt å gå på, men kan frigjøre enda mer ved å flytte apper til minnekortet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TOM FOR PLASS? Vi har fortsatt litt å gå på, men kan frigjøre enda mer ved å flytte apper til minnekortet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Slik flytter du apper til minnekortet

Frigjør plass på telefonen.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste Android-telefoner som selges i dag har i utgangspunktet 16GB internminne; rimeligere modeller kan også ha mindre.

Lagringsplassen spises fort opp i disse dager, der enkeltapper (med tilhørende data) kan ta flere hundre megabyte og der de fleste mobiltelefoner kan filme med full HD-oppløsning eller høyere, som også fort kan utgjøre noen megabyte per sekund med video.

Minnekort utvider plassen

Heldigvis har mange telefoner støtte for utvidelse av lagringsplassen via micro SD-minnekort, slik at du for eksempel kan lagre bilder og video på minnekortet i stedet for på internminnet. Typisk koster et minnekort med 64GB lagringsplass 3-400 kroner i nettbutikkene.

Er du en ivrig bruker som laster ned mange apper, kan du imidlertid oppleve at det begynner å bli fullt. Og – selv om telefonen har 16GB lagringsplass, kan det godt være at bare drøye halvparten er tilgjengelig for deg, etter at operativsystem og medfølgende apper har lagt beslag på mye av lagringsplassen.

Du kan flytte appene

<strong><strong>LITE:</strong></strong> Så små er micro SD-kortene som kan brukes i en rekke mobiltelefoner. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
LITE: Så små er micro SD-kortene som kan brukes i en rekke mobiltelefoner. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Heldigvis lar det seg gjøre å flytte apper til minnekortet. Det er riktignok ikke alle apper som støtter dette, så noen av dem er du fortsatt nødt til å ha liggende på internminnet.

Merk også at lesing og skriving til minnekortet er tregere enn til internminnet og at du derfor vil oppleve at apper som kjører fra minnekortet starter bittelitt tregere, men forskjellene er langt fra dramatiske.

SAMLESIDE: APPER

Enklest med en app

<strong><strong>ENKELT:</strong></strong> Med Apps 2 SD-appen kan man raskt flytte over de appene som har støtte for muligheten.
ENKELT: Med Apps 2 SD-appen kan man raskt flytte over de appene som har støtte for muligheten. Vis mer


Den letteste måten å flytte apper på, er å bruke en app beregnet på nettopp dette. Grunnen til det er at de automatisk sjekker appene du har installert på telefonen, slik at du raskt får se hvilke av dem som lar seg flytte og ikke.

En av de enkleste å bruke er Apps 2 SD (Google Play, gratis). Du starter appen og får så en liste over apper som er lagret på internminnet, men som kan flyttes. Appen har også faner som viser hvilke apper som er lagret på minnekortet og hvilke som ikke kan flyttes. En kjekk funksjon er også at appen varsler deg når du installerer en ny app dersom den kan flyttes til minnekortet.

En litt mer avansert variant er Link2SD (Google Play, gratis) som blant annet kan flytte flere i slengen (for Apps 2 SD må du trykke deg igjennom flyttingen av én og én) og i tillegg har en del avanserte funksjoner for de som har rootet telefonen.

Kan også gjøres manuelt

<strong><strong>KNAPPEN:</strong></strong> Her er knappen du trykker på for å flytte en app til minnekortet. Bare Pocket kan her spare oss for over 300MB av internminnet.
KNAPPEN: Her er knappen du trykker på for å flytte en app til minnekortet. Bare Pocket kan her spare oss for over 300MB av internminnet. Vis mer


Flytting av apper kan også gjøres manuelt. Dette gjør du ved å åpne innstillinger, bla ned til applikasjoner og trykke deg inn på appen du ønsker å flytte. Dersom den kan flyttes, er knappen «flytt til SD-kort» mulig å trykke på. Derfra kan du også sortere apper på størrelse slik at du kan ta de største internminnetyvene først.

Husk imidlertid at appene da lever på minnekortet ditt, så hvis du tar det ut, forsvinner de fra telefonen.

Les også: Ti smarte Android-apper

Noen ekstra tips

Et par ekstra tips hvis du vil frigjøre plass:

  • Avinstallere apper du ikke bruker
  • Slett bufferet på apper du bruker sjelden. Eksempelvis kan dette være alle profilbildene på Facebook, som lagres på telefonen så den slipper å hente dem fra nettet hver gang.

    Dette gjør du via den samme app-menyen omtalt over, men trykker da på «tøm buffer»-knappen i stedet for «flytt til SD-kort». Merk at om du trykker «tøm data» fjernes all data tilhørende appen slik at den etterpå fremstår som om den nettopp var nyinstallert.

  • Tøm telefonen for bilder og videoer av og til ved å kopiere dem til en PC og slette dem fra telefonen etterpå. Dersom du ikke MÅ ha alt du har tatt av bilder og videoer de siste tre årene, kan dette utgjøre ganske mye lagringsplass; spesielt om du bruker full oppløsning.

Apper som CCleaner kan også frigjøre mer plass for deg ved å slette samtalelogger, surfehistorikk, tekstmeldinger og mer til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer