NY: LGs Optimus 2X P990 blir, som mange andre Android-telefoner, levert med et eget grensesnitt. Ved enkle grep kan du ta kontroll over hvordan ting skal se ut.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NY: LGs Optimus 2X P990 blir, som mange andre Android-telefoner, levert med et eget grensesnitt. Ved enkle grep kan du ta kontroll over hvordan ting skal se ut. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Slik får du ny Android

Enkle grep kan forandre telefonen din radikalt.

En av Androids styrker kan samtidig være en svakhet: Ingen telefon er lik.

Leverandørene spyr ut modeller om dagen, som ofte har ulike grensesnitt over Android-systemet. HTC har sitt Sense, Motorola sin Blur, LG sin Optimus UI.

Les DinSides test av Android-råskinnet fra LG; Optimus 2X P990!

Ikke alle disse er like gode, og smaken er som kjent som baken.

Heldigvis sørger Androids åpenhet for at brukerne kan ta saken i egne hender. Her er tre enkle steg for å gjøre Android-telefonen din mer personlig.

1. Hjem-skjermen

"Home replacements" er programmer som kan ta over for det som nå fungerer som din hjem-skjerm. Det finnes en mengde forskjellige på Android Market, men vår favoritt er uten tvil LauncherPro. Den er blant annet svært rask, og kan gi Android-telefonen din iPhone-aktige responstider.

HJEM-SKJERM: Slik kan LauncherPro se ut etter litt fikling.  Foto: Skjermdump
HJEM-SKJERM: Slik kan LauncherPro se ut etter litt fikling. Foto: Skjermdump Vis mer


Etter at du har installert programmet fra Market, trykker du på hjem-knappen på telefonen din. Du vil da få spørsmål om hvilken hjem-skjerm du vil gå til. Velg LauncherPro og huk av boksen for å sette dette som standard. Du vil da bli møtt av ditt nye hjem hver gang du trykker på knappen, eller skrur på telefonen.

Velkommen hjem. Du kan nå titte på LauncherPros innstillinger, ved å trykke på meny-knappen på telefonen og velge "Preferences". På "Homescreen Settings" kan du legge til flere skjermbilder. Standard er tre, men vi anbefaler like godt å sette dette opp til syv først som sist. Liker du å fikle med innstillinger kan du sitte en god stund i disse menyene, og bli godt fornøyd med resultatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gjør du det morsommere å ta bilder med din Android

Nederst på skjermen er det en "dock", hvor du kan ha inntil fire snarveier som vises uavhengig av hvilket skjermbilde på hjem-skjermen du befinner deg på. Disse kan endres ved å trykke lenge på ikonene.

WIDGETS: Betaler du for LauncherPro får du lagt fine, nye widgets på hjem-skjermen. Som likner mistenktsomt mye på HTC sine Sense-løsninger.  Foto: Skjermdump
WIDGETS: Betaler du for LauncherPro får du lagt fine, nye widgets på hjem-skjermen. Som likner mistenktsomt mye på HTC sine Sense-løsninger. Foto: Skjermdump Vis mer


2. Widgets

Launcher Pro fungerer som alle andre hjem-skjermer; trykk og hold fingeren nede på et tomt område på hjem-skjermen for å legge til snarveier og widgets (småprogrammer). Blant annet LG-brukere vil finne igjen sine favoritter, men mange HTC-brukere kan få et snev av angst: For hvor har det blitt av Sense-widgets-ene? De er borte, enkelt og greit, for de kan ikke brukes sammen med andre hjem-skjermer enn HTCs egen. Men Android har mange alternativer.

For det første kan du betale LauncherPro for å låse opp LauncherPro Plus, som gir deg en rekke pene widgets. Dette koster tre dollar (rundt 20 kroner), og er verdt pengene. Dette gjøres dessverre ikke via Market, men i valget "Buy LauncherPro Plus" i "Preferences"-menyen. Du får en kode etter betaling, som skrives inn i "Unlock LauncherPro Plus"-valget i samme meny. Widgets-ene legges deretter på hjem-skjermen ved å trykke på et tomt område, holde fingeren nede og velge "LauncherPro Widgets" fra menyen som popper opp.

Slik laster du ned alle applikasjonene i denne artikkelen via pc-en din

Men den kanskje viktigste widget-en mangler: Klokka. Derfor anbefaler vi å også kjøpe Beautiful Widgets fra Android Market for 1,49 euro; rundt 15 kroner. Her får du blant annet en klokke med ekstremt mange muligheter for tilpasning, og kjekke snarveier for å slå av og på diverse funksjoner. Disse legges til som alle andre widgets, og kan konfigureres ved å velge Beautiful Widgets fra applikasjonsmenyen.

STÆSJ: Zedge er en god løsning for å finne nye bakgrunnsbilder og ringetoner.  Foto: Skjermdump
STÆSJ: Zedge er en god løsning for å finne nye bakgrunnsbilder og ringetoner. Foto: Skjermdump Vis mer


3. Stæsj

Bakgrunnsbildene og ringetonene som følger med Android-telefoner fungerer greit de første ukene. Men de fleste vil snart gå lei.

Android Market stiller igjen opp som dagens redningsmann. En av de mest populære og innholdsrike applikasjonene for ringetoner og bakgrunnsbilder heter Zedge, som er norsk og helt gratis.

Etter du har lastet ned Zedge fra Market, kan du enten søke etter det du er på utkikk etter, eller se gjennom topplistene. Ved å trykke på bildet eller ringetonen får du opp en forhåndsvisning. Liker du det du ser eller hører kan du trykke på nedlastningsknappen nederst til venstre. Når produktet er lastet ned, trykker du på samme knapp en gang til for å sette bildet som bakgrunn eller trudelutten som ringetone.

20 Android-applikasjoner du bør sjekke ut

Hvordan pynter du Android-telefonen din? Har du tips og erfaringer? Del med oss andre i kommentarfeltet!