Slik får du kamera-bildene direkte over på telefonen

Drar du med deg tyngre skyts i ferien? Du trenger ikke å vente til du er hjemme med å dele dem.

<strong>DELE MENS DU ER PÅ TUR?</strong> Vil du flytte bilder fra speilreflekskameraet over på telefonen finnes det flere muligheter, selv om kameraet ikke er nytt. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
DELE MENS DU ER PÅ TUR? Vil du flytte bilder fra speilreflekskameraet over på telefonen finnes det flere muligheter, selv om kameraet ikke er nytt. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere velger å bruke mobilkameraet som sitt primære fotoapparat i ferien. Det er kameraet du alltid har med deg, og tilgang til internett gjør at du raskt kan dele bildene med venner og kjente - mens du er på tur.

Mange har imidlertid et bedre kamera liggende i form av et digitalt speilreflekskamera eller et godt kompaktkamera. Er de av nyere årgang har mange av dem fått innebygd støtte for å kopiere bildene over på telefonen.

Et litt eldre kamera, derimot, har ikke denne muligheten rett ut av boksen. Det finnes imidlertid flere måter å få disse bildene over på telefonen på, slik at du kan dele dem med andre mens du er på tur – uten å måtte pakke med deg en bærbar PC.

LES OGSÅ: Sjekk hvor mange bilder du har tatt med kameraet

#1: Minnekort med WiFi

MED WIFI: Eye-Fi kortene kan brukes i en rekke eldre digitalkameraer og lar deg kopiere bilder over på telefonen uten en tråd. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
MED WIFI: Eye-Fi kortene kan brukes i en rekke eldre digitalkameraer og lar deg kopiere bilder over på telefonen uten en tråd. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Det finnes minnekort til kameraer med innebygd WiFi-støtte, slik at du kan sende bildene trådløst over til telefonen og deretter dele dem videre.

Mest kjent er Eye-Fi kortene, som vi testet på denne tiden i fjor. De fungerer med de fleste kameraer (du kan sjekke her om ditt kamera er kompatibelt) og fungerer ved at du bruker en tilhørende app på telefonen for å hente over bildene fra minnekortet – mens det står i kameraet.

Toshiba FlashAir er en annen variant. Dette fungerer litt annerledes ved at minnekortet oppretter et trådløst nettverk man kan koble seg til fra flere enheter, der man rett og slett bruker nettleseren for å se på og hente over bilder fra minnekortet (eller en tilhørende app).

#2: Trådløs kortleser

En annen mulighet er å kjøpe en trådløs kortleser, som man ikke trenger å koble til en PC. I fjor testet vi for eksempel en variant fra PNY som ikke koster mange hundrelappene.

TRÅDLØS KORTLESER: Denne kortleseren fra PNY lar deg overføre bilder trådløst over til telefon eller nettbrett. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TRÅDLØS KORTLESER: Denne kortleseren fra PNY lar deg overføre bilder trådløst over til telefon eller nettbrett. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Den har innebygd batteri og kan opprette et trådløst nettverk som du kan koble til fra en mobiltelefon eller nettbrett. Dermed kan du bla igjennom og kopiere over bilder som ligger lagret på minnekortet du har puttet i.

#3: Kortleser til telefonen/nettbrettet

KAMERA TIL IPAD: Apples overgang fra SD-kort til lightning-port fungerer kun med iPad; ikke med iPhone.
KAMERA TIL IPAD: Apples overgang fra SD-kort til lightning-port fungerer kun med iPad; ikke med iPhone. Vis mer


En kortleser du stikker i porten på telefonen eller nettbrettet er en annen løsning.

Apple har for eksempel en Lightning til SD-kort-adapter som kan brukes for å overføre bilder fra et vanlig minnekort over til en iPad eller iPad mini (vi testet den eldre varianten, med 30-pinsport, i 2011).

Merk imidlertid at det kun er iPad-modellene som kan brukes – Apple støtter ikke tilkobling av minnekortlesere via Lightning-porten på iPhone.

På Android finnes det mange varianter, som fungerer både med telefoner og nettbrett. Det fordrer at enheten har støtte for USB OTG, noe de aller fleste har (men dobbeltsjekk gjerne din modell).

Du får kortlesere til under hundrelappen i norske nettbutikker, for eksempel denne fra MyTrendyPhone eller denne hos Multicom (vi har ingen erfaring med noen av produktene).

Har du en flyttbar minnekortleser fra før, kan du bruke den sammen med en USB OTG-kabel, som da vil være en micro USB til USB-hunn-variant, som for eksempel denne hos Clas Ohlson.

#4: micro SD-adapter

ADAPTER: Med et adapter som dette kan du bruke et micro SD-kort i kameraet ditt og deretter putte det inn i telefonen, om den støtter minnekort.
ADAPTER: Med et adapter som dette kan du bruke et micro SD-kort i kameraet ditt og deretter putte det inn i telefonen, om den støtter minnekort. Vis mer


Dersom telefonen din har støtte for micro SD-minnekort, kan du eventuelt bruke et slikt kort i kameraet ditt ved å kjøpe et adapter til SD-kort – gitt at det er SD-kort kameraet ditt bruker.

Dermed kan du enkelt ta micro SD-minnekortet ut av adapteret og stikke det inn i telefonen for å hente inn bildene du tok med kameraet.

Adaptere ser ikke ut til å være veldig lett å få kjøpt løst, men flere butikker selger micro SD-minnekort der det følger med et slikt adapter.

Sikkerhetskopi

En bonus ved å flytte bilder over til telefonen er selvsagt at du da vil ha en sikkerhetskopi av bildene i tilfelle kameraet ditt blir stjålet.

Finnes det WiFi der du er på ferie, kan du også ta enda en sikkerhetskopi av bildene til nettskyen, for eksempel via Flickr eller Google Bilder.