<strong><b>4G UNDER SAMTALER:</strong></b> Har du Telenor-abonnement, og en nyere iPhone, er det nå slutt på at du nedgraderes til 3G eller dårligere når du ringer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
4G UNDER SAMTALER: Har du Telenor-abonnement, og en nyere iPhone, er det nå slutt på at du nedgraderes til 3G eller dårligere når du ringer. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Slik får du 4G-tale på iPhone

Men det er ikke sikkert du vil oppleve enorme forbedringer. Vi har testet.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år begynte Telenor å rulle ut såkalt 4G-tale, som gjør det mulig å ringe med mobilen over 4G-nettet. Dette i motsetning hvordan det har vært før, hvor man har ringt over 2G- og 3G-nettet.

Fordelene ved å ringe over 4G-nettet skal blant annet være raskere oppkoblingstid og bedre samtalekvalitet.

Til å begynne med var det kun en håndfull telefoner fra Samsung og Sony som fikk støtte for 4G-tale, men Telenor lovet at flere ville komme etter hvert.

Nå melder ITavisen at det før helgen ble aktivert for iPhone, nærmere bestemt iPhone 6, 6 Plus, 6S og 6S Plus.

LES OGSÅ: Hva er 4G-tale?

Slik får du 4G-tale

Ifølge Telenors egne reklamevideoer skal du ikke måtte trenge å gjøre noe får å ta i bruk 4G-tale på telefonen din, men på iPhone må du aktivere det manuelt, da funksjonen er slått av som standard.

<b>TELENOR 24.1:</b> Oppdaterer du operatørinnstillingene på din iPhone til <i>Telenor 2.41</i>, får du 4G-tale. Foto: KIRSTI ØSTVANG
TELENOR 24.1: Oppdaterer du operatørinnstillingene på din iPhone til Telenor 2.41, får du 4G-tale. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Har du iPhone, må du først gå inn på Innstillinger > Generelt > Om. Da vil du få spørsmål om du vil oppdatere til nye operatørinnstillinger. Trykk på Oppdater.

Gå deretter tilbake til Innstillinger, velg Mobilnett > Mobildatavalg > Aktiver 4G. Velg «Tale og data» for å skru på 4G-tale.

Deretter skal det bare være å ringe i vei og dra nytte av alle fordelene 4G-tale skal gi. Du må riktignok ha iPhone 6, 6 Plus, 6S eller 6S Plus.

Og - selv om du har fått 4G-tale, må også motparten du ringer til også ha det det eller 3G for at dere begge skal få alle fordelene, som for eksempel HD Voice.

Fremdeles er det også slik at HD Voice kun er tilgjengelig mellom kunder hos den enkelte operatør. Er du Telenor-kunde, får du ikke HD Voice om du ringer en Netcom-kunde.

LES OGSÅ: Lover 9 av 10 nordmenn 4G-dekning

Hvor mye bedre er det?

Vi gjorde en uhøytidelig test i Dinsides lokaler (Allerhuset) på Hasle i Oslo; et relativt nytt bygg med store glassvinduer og med god 4G-dekning i området. Se resultatet i videoen under:

 • Raskere oppkoblingstid? Da vi snakket med Telenor tidligere i år, sa de at det med 4G-tale ville gå mellom 1-2 sekunder å sette opp en samtale, mot tidligere 10 sekunder.

  Vi opplevde ikke like stor forskjell, men vi gikk fra cirka 6 til 2 sekunder, så en forbedring var det definitivt.

 • Bedre samtalekvalitet? Med 4G-tale skal man få såkalt HD Voice hele tiden, som gjør at man får krystallklar lyd, særlig når man oppholder seg på områder med mye bakgrunnsstøy.

  Vi har antagelig HD Voice fra før av, for vi klarte ikke å høre noen forskjell i samtalekvaliteten med tale over 3G og 4G. Det var helt likt.

  Da vi prøvde å ringe til et Telia-abonnement uten 4G-tale, og dermed uten HD Voice, kunne vi imidlertid høre noe forskjell. Lyden var ikke like klar og tydelig, for eksempel ble s-ene mer ulne.

Som sagt holder vi til i et område med god 4G-dekning. Og med Speedtest-appen kunne vi måle en hastighet på 106,78 Mbps ned og 11,69 Mbps opp.

LES OGSÅ: Telenor lanserer fri roaming - men halverer datakvota

Hvem vil dra mest nytte av det?

Telefoner med støtte for 4G-tale hos Telenor

 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • Samsung Galaxy S7 edge
 • Samsung Galaxy S7
 • Samsung Galaxy S6 edge
 • Samsung Galaxy S6
 • Sony Xperia X
 • Sony Xperia Z5
 • Sony Xperia Z5 Compact
 • Sony Xperia Z5 Premium

 • Har man dårligere dekning enn vi har, kanskje særlig i avsideliggende strøk, vil muligens 4G-tale oppleves som en større forbedring.

  Ifølge Telenor skal 4G-tale også bedre innendørs taledekning, siden 4G-nettet tar i bruk et lavere frekvensbånd enn GSM-nettet, 800 mot 900 MHz. Og jo lavere frekvensen er, jo større er rekkevidden.

  Akkurat dette er noe overdrevet, sa dekningsdirektør Bjørn Amundsen til Dinside tidligere i år.

  - I enkelte områder vil 4G nå lengre enn det dagens GSM-nett gjør. I de tilfellene vil man kunne gå fra å ha dårlig taledekning over GSM til bra taledekning over 4G, sa Amundsen.

  En annen fordel med 4G-tale er at du kan fortsette å surfe over 4G mens du snakker i telefonen. Uten 4G-tale svitsjes du over til GSM-nettet, hvilket gir tregere surfehastigheter.

  LES OGSÅ: Dekningskart viser deg ikke hvor god dekning du får

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer