Slik «faker» du GPS-plasseringen din

Kjekt for deg som bruker Jodel og lignende apper.

<strong>IKKE I RYGGE:</strong> På en Android-telefon er det lett å forfalske plasseringen sin – kjekt om du for eksempel vil bruke din lokale Jodel når du ikke er hjemme. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
IKKE I RYGGE: På en Android-telefon er det lett å forfalske plasseringen sin – kjekt om du for eksempel vil bruke din lokale Jodel når du ikke er hjemme. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En app som har blitt populær spesielt blant yngre brukere, er den tyske appen Jodel. For tiden er det den nest mest nedlastede gratisappen i Apples App Store, bak DNBs betalingsapp, Vipps.

Jodel fungerer som en lokal oppslagstavle, der hvem som helst kan poste anonymt, men der du kun ser innlegg som er postet innenfor en 10 kilometer radius fra der du befinner deg.

Det betyr med andre ord at du ikke kan delta i din «hjemmejodel» når du er ute på tur.

Bruker GPS-plassering

Jodel-appen bruker telefonens posisjoneringsfunksjoner for å lokalisere hvor du befinner deg, slik at du bare ser innlegg som er postet i nærheten.

På Android er det ingen stor jobb å forfalske denne plasseringen, slik at Jodel-appen (og andre apper som benytter posisjonering) blir lurt til å tro at du befinner deg et annet sted.

På iPhone, derimot, får du ikke gjort den slags rett ut av boksen, med mindre du har jailbreaket telefonen. Da kan du laste ned appen «Locationfaker» fra Cydia som lar deg angi en falsk plassering, slik at apper som bruker posisjoneringsfunksjoner blir lurt.

LES OGSÅ: Fem iPhone-triks alle burde kunne

Slik gjør du det på Android

SKJULT MENY: Når du har låst opp utviklermenyen, kan du velge hvilken app som skal stå for falsk plassering.
SKJULT MENY: Når du har låst opp utviklermenyen, kan du velge hvilken app som skal stå for falsk plassering. Vis mer


På Android kan du altså gjøre dette på en hvilken som helst telefon. Vil du forfalske plasseringen din, må du gjøre to ting: laste ned en app med nødvendig funksjonalitet, samt aktivere muligheten for falske plasseringer i Android-innstillingene.

Om du søker på «fake GPS» i Play Butikk finner du flere varianter. Vi har selv hatt suksess med Fake Location Spoofer Free (Play Butikk, gratis).

Når du har lastet ned appen, er du nødt til å aktivere den som falsk plassering-app. For å gjøre det må du først låse opp den skjulte utviklermenyen. Dette gjør du slik:

  1. Åpne innstillinger.
  2. Bla deg helt til bunnen, der du finner menyen om telefonen.
  3. Finn linja merket build-nummer. På enkelte telefoner kan det være at du må inn på enda en undermeny, typisk kalt «programvareinformasjon» eller lignende.
  4. Trykk på build-nummer sju ganger. Når du har trykket et par ganger, vises det et felt på skjermen om at du har x antall trykk igjen for å låse opp utviklermenyen, som teller ned helt til du er i mål.
Nå kan du trykke deg tilbake til innstillinger-menyen, og den er nå utvidet med et nytt menyvalg; utvikleralternativer. Her finner du valget «Velg app for falsk plassering». Trykk på den og velg så GPS-appen du lastet ned tidligere.

Nå er du klar. Fulgte du vårt tips med tanke på GPS-app, åpner du den og leter deg frem på kartet til hvor du vil være plassert. Dobbeltrykk et sted på kartet og trykk på «play»-ikonet for å sette posisjonen din.

FALSK: Selv om vi sitter på kontoret i Oslo, kan vi forfalske plasseringen slik at Jodel og andre apper tror vi befinner oss et helt annet sted.
FALSK: Selv om vi sitter på kontoret i Oslo, kan vi forfalske plasseringen slik at Jodel og andre apper tror vi befinner oss et helt annet sted. Vis mer


Når du så åpner Jodel og frisker opp innholdet ved å trekke ned fra toppen, får du innlegg i nærheten av den falske plasseringen din. Åpner du Google Maps-appen og trykker på posisjoneringsikonet, vil du også se at du befinner deg på stedet du angav. For å stoppe den falske plasseringen kan du trykke på stopp-knappen i fake GPS-appen; eventuelt deaktivere falsk plassering via utviklermenyen igjen.

Trikset kan selvsagt også brukes til å poste Facebook-oppdateringer fra Hawaii eller hva det måtte være. Merk at du ikke kan bruke GPS-trikset for å få amerikansk Netflix-utvalg eller bruke andre geo-begrensede tjenester.

LES OGSÅ: Slik får du amerikansk Netflix

Et tips til foreldre

Mens vi er inne på Jodel-appen, bør det også nevnes at dens natur (anonyme innlegg som kan sees av de i nærheten) dessverre har gjort den til et velegnet instrument for mobbing.

Vi har sett avisoppslag om mobbing, trusler og den slags via Jodel-appen, skoler har blitt stengt i Porsgrunn og tjenesten har blant annet blitt stengt i Moss som følge av mobbing.

Så har du barn i rett alder, kan det være verdt å laste den ned selv også, og følge litt med på hva som blir skrevet der.

Du finner appen her:
Jodel for Android (Play butikk, gratis)
Jodel for iOS (App Store, gratis)

LES OGSÅ: Kan norske Gobi tukte Snapchat?