Slik er Nokia X

Nokias nye Android-mobiler er ikke Android slik vi kjenner det.

I KØ: Det var stor interesse for Nokias nye Android-mobiler på Mobile World Congress i Barcelona. Foto: KIRSTI ØSTVANG
I KØ: Det var stor interesse for Nokias nye Android-mobiler på Mobile World Congress i Barcelona. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjelden har vi sett så stor interesse for billigmobiler på Mobile World Conference i Barcelona.

En halvtime måtte vi stå i kø for å prøve Nokias store nyhet fra årets mobilmesse. Årsaken?

De nye mobilene i Nokia X-serie kjører Android.

Det kom som et sjokk på mange at Microsoft-eide Nokia skulle lage mobiler med et operativsystem som konkurrerer mot deres eget Windows Phone.

fjorårets MWC bedyret faktisk selskapet overfor DinSide at de ikke hadde noen planer om å slippe noen Android-mobil.

Nokias nye X-serie er riktignok ikke ment som direkte alternativer til Lumia-telefonene. De er ment som rettet mot forbrukere i såkalte vekstmarkeder som India, Kina, Sør-Amerika og Afrika.

Svake spesifikasjoner

I første omgang tilbys tre modeller: X, X+ og XL. De to første er utstyrt med firetommers skjerm, mens den siste har en skjerm på fem tommer. Oppløsningen er på beskjedne 800x480 punkter hos alle.

Telefonene har en Qualcomm Snapdragon 8825 dobbelkjerneprosessor på 1 GHz og 512 MB RAM (XL har 768 MB RAM). De har 4 GB internminne og støtte for minnekort (microSD) på inntil 32 GB. De to minste modellene er utstyrt med 3 megapiksels hovedkamera, mens XL sitt vil derimot ta bilder med 5 megapiksels oppløsning.

Alt i alt relativt svake spesifikasjoner, men Nokia har også lagt prisen deretter. Nokia X vil koste 89 euro (cirka 740 kroner), mens X+ og XL vil koste henholdsvis 99 og 109 euro.

SJEFEN SJØL: Nokia-sjef Stephen Elop viste stolt frem de nye Android-mobilene på første av av MWC 2014. Foto: Trond Bie, ITavisen
SJEFEN SJØL: Nokia-sjef Stephen Elop viste stolt frem de nye Android-mobilene på første av av MWC 2014. Foto: Trond Bie, ITavisen Vis mer


Ser ut som Windows Phone

Nokia X-serien er altså basert på Android, men en ganske annerledes versjon som ikke minner mye om Googles operativsystem.

- Vi har differensiert oss ved å legge til våre egne tjenester og brukeropplevelser. Mobilene kobles mot Microsofts sky, ikke Googles sky, sa Nokia-sjef Stephen Elop på pressekonferansen mandag.

Det innebærer at apper i utgangspunktet ikke kan lastes ned fra Google Play, men bare fra Nokia Store eller andre tredjepartsbutikker, og det igjen er forutsatt at utviklerne har gjort appene tilgjengelig der.

DOBBEL-SIM: Alle Nokia X-telefonene støtter to simkort. Øverst på menylinjen kan du se ikoner for begge simkortplassene. Foto: KIRSTI ØSTVANG
DOBBEL-SIM: Alle Nokia X-telefonene støtter to simkort. Øverst på menylinjen kan du se ikoner for begge simkortplassene. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


NOKIA STORE: Herfra skal du kunne laste ned Android-apper til Nokia-mobilen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
NOKIA STORE: Herfra skal du kunne laste ned Android-apper til Nokia-mobilen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Og, ja, det er Android, men brukergrensesnittet ser mer ut som Windows Phone. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Det er fargerikt og "flatt" over hele linja. Hjemskjermen henter filosofien fra Windows Phone med små «fliser»​ som man kan endre størrelsen på. Du kan også legge til widgets eller lage mapper om du vil det.

UNIVERSELT SØK: Leter du etter en app på Nokia X, er det bare å dra frem et søkefelt ved å sveipe helt opp på hjemskjermen.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
UNIVERSELT SØK: Leter du etter en app på Nokia X, er det bare å dra frem et søkefelt ved å sveipe helt opp på hjemskjermen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Nokia har kastet ut applisten vi kjenner fra Windows Phone, og legger i stedet alle appene på den vanlige hjemskjermen. Sletter du en app derfra, avinstalleres den fra telefonen.

Varslingsmenyen er langt mindre funksjonrik enn i vanlig Android, og du kan stort sett bare gjøre ting som å skru av og på WiFi og bytte mellom simkort.

Selve varslingene er lagt til en ny, andre hjemskjerm, kalt "Fastlane", som du får opp ved å sveipe til venstre. Her samles ofte brukte apper og hendelser fra telefonen og sosiale medier i ett grensesnitt.

I tillegg er også en rekke av Nokias og Microsofts tjenester integrert, deriblant Here Maps, Mix Radio Outlook, OneDrive og Skype. Bing er standard søkemotor.

En av de Nokia-ansatte ga oss en kjapp gjennomgang på video:

Hva synes vi?

Selv om vi lenge har fantasert om en Android-mobil fra Nokia, var ikke Nokia X helt som vi hadde forventet. Men så er vi heller ikke i målgruppa. Skjermen har svært lav oppløsning, kameraet likeså, og det er lite innebygd lagringsplass.

Men igjen, dette er en billigmobil som ikke først og fremst er laget for kravstore norske mobilbrukere.

FASTLANE: En slags varslings-hjemskjerm som viser avtaler og nylige varsler fra en rekke apper. Foto: NOKIA
FASTLANE: En slags varslings-hjemskjerm som viser avtaler og nylige varsler fra en rekke apper. Foto: NOKIA Vis mer


Et nytt system kan dessuten være vanskelig å få teken på i løpet av ti minutter. Ikke alt var like intuitivt. Nokia har kombinert hjem- og tilbake-funksjonen i en felles knapp, noe som var forvirrende til å begynne med. Men så skjønte vi at et vanlig trykk var tilbake, mens et langt trykk var hjem.

Selve hjemskjermoppsettet er som nevnt fjernt fra Android, men det kan sikkert fungere fint for nybegynnere. Vi opplevde at brukergrensesnittet lagget her og der, noe vi ikke er så vant med fra Lumia-telefonene.

Telefonene er ellers fine og fargerike, og fremstår også solide og velbygde. Men det vet vi at Nokia er gode på fra før av. Og så får man potensielt alle Android-appene man har savnet på Windows Phone-plattformen, hvor apputviklingen fortsatt går sakte.

Vi klarer likevel ikke helt å forstå hva selskapet vil med X-serien, annet enn å ha muligheten til å tjene penger i et marked som ventes sterk vekst de neste årene - og det er jo ikke en dårlig grunn for et selskap som lenge har slitt i motgang.

En indisk journalist vi snakket med trodde den ville kunne slå an i hjemlandet, men var faktisk litt skeptisk til fraværet av Google-tjenester.

Dette er tross alt en så Google-fri Android-mobil som det går an å bli. Samtidig er det en inngangsport til Microsoft og Nokias økosystem. Kanskje er det hele poenget?

Les mer og se flere bilder av X-serien hos ITavisen.

Samleside: Nyheter fra Mobile World Congress i Barcelona