Multitasking er en av nyhetene i iOS4.2 for iPad.
Multitasking er en av nyhetene i iOS4.2 for iPad.Vis mer

Slik er iOS 4.2 på iPad

Mange venter på iOS 4.2-oppgraderingen til iPad. Vi har prøvd den allerede.

For iPhone-brukere var det en gledens dag da iOS 4 ankom og enheten endelig fikk støtte for multitasking - evnen til å kjøre flere programmer samtidig slik at det f.eks. gikk an å spille musikk fra Spotify i bakgrunnen mens man holdt på med andre ting.

iPad-brukere har dog måtte smøre seg med tålmodighet for å få det samme, men nå er iOS 4.2-oppgraderingen rett rundt hjørnet, som også endelig inkluderer støtte for norsk tastatur, med dedikerte knapper til æ, ø og å.

Se bildespesial av de nye funksjonene nederst i artikkelen!

Samleside: iPad

Dette er nytt

Under ser du hva du kan forvente deg når du oppgraderer til iOS 4.2 i løpet av de nærmeste dagene:

 • Multitasking - Dette fungerer på akkurat samme måte som på iPhone, der du dobbeltklikker på hjem-knappen for å få opp en rad med kjørende applikasjoner. Derfra kan du bytte mellom dem eller avslutte dem ved å holde fingeren nede på et ikon og "krysse dem vekk".

  Dobbeltklikker du på hjem-knappen, kan du også styre musikkavspilling, endre volum og også lysstyrke på skjermen. I tillegg må du bruke låseknappen her for å låse skjermorienteringen; bryteren på siden har nemlig blitt gjort om til mute-funksjon der du slår av og på lyden på iPad, akkurat på samme måte som på iPhone.

 • Norsk tastatur - Tidligere har nordmenn som har skaffet seg iPad vært nødt til å holde a og o-knappene nede for å skrive å/æ og ø. Nå er norsk tastatur på plass, som bør vitne om en norsk iPad-lansering i nær fremtid. For øvrig kan vi nevne at tastaturutformingen er noe annerledes enn vi er vant med, der f.eks. N ligger ned og til høyre for J, i stedet for ned og til venstre som er vanlig på fysiske tastatur.
 • Game Center - Dette var også en av nyhetene i iOS 4.1 (for iPhone og iPod Touch). Apple har laget en spillsentral der du kan utfordre venner, sammenligne high-scores etc. Foreløpig er det bare en håndfull iPad-spill som støtter Game Center (du kan selvsagt kjøre iPhone-utgavene, men det blir liksom ikke det samme), men vi regner med at flere vil være kompatible ved lansering av iOS 4.2.
 • Mapper - Hjemmeskjermen blir brått rotete hvis du kjøper mange applikasjoner, og med iOS 4.2 får også iPad muligheten til å sortere applikasjoner i mapper. Du drar enkelt og greit ett ikon over et annet for å opprette en mappe, gir den et navn og kan deretter dra flere applikasjoner inn i samme mappe.
 • Unified innboks - Epostprogrammet er også oppgradert slik at du nå kan se én felles innboks for alle mailkonti du måtte ha lagt inn. Du kan fortsatt velge å se dem separat om du vil det også.
 • AirPrint - Lar deg skrive ut trådløst dersom du har en delt skriver i det samme trådløse nettverk. Fungerer blant annet i Safari og i fotoapplikasjonen.
 • AirPlay - Gjør at du kan streame bilder, film og musikk til Apple TV, eller musikk til Airport Express om du skulle eie en sådan.
 • Restriksjoner - Barn blir lett glad i iPad, og mulighetene for å begrense bruksmulighetene uten et passord er nå blitt ganske omfattende. Blant annet kan du forhindre installasjon av nye applikasjoner, bruk av enkelte applikasjoner, kjøp innenfor en applikasjon (in app purchases), kjøp av sanger med stygt språk, filmkjøp over en viss aldersgrense (ikke tilgjengelig i Norge med mindre du har en amerikansk iTunes-konto) etc.
 • Søk etter tekst - Denne har vært etterlengtet. Gitt en situasjon der du ser på en nettside med mye tekst, kan du søke etter spesifikke ord i teksten via søkefeltet øverst til høyre og hoppe rett til ordet i nettsiden du ser på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan du søke i nettsiden du har åpen (nederste valg i søkeboksen). Foto: Pål Joakim Olsen
Du kan begrense tilgangen til iPad bak en firesifret PIN-kode. Som du ser er mulighetene mange. Foto: Pål Joakim Olsen
En annen nyhet er muligheten til å samle all epost i én felles innboks. Foto: Pål Joakim Olsen
Med mapper blir det lettere å organisere hjemmeskjermen. Foto: Pål Joakim Olsen
Game Center lar deg utfordre venner, spille multiplayer og sammenligne high-scores. Så gjenstår det bare å få seg venner, da. Foto: Pål Joakim Olsen
Norsk tastatur er på plass, med egne knapper for æ, ø og å. Legg merke til at utforming skiller seg litt fra tradisjonelle tastatur, der nederste rad er forskjøvet. Foto: Pål Joakim Olsen
Du kan styre musikkavspilling, lysstyrke, volum etc. fra oppgavelinjen. Merk at du nå må bruke ikonet til venstre for å låse skjermen i portrett/landskap; knappen på siden er nå blitt en mute-knapp. Foto: Pål Joakim Olsen
Kjørende applikasjoner vises ved å dobbeltklikke på hjemmeskjermen. Foto: Pål Joakim Olsen
Du kan også skrive ut trådløst hvis du har en skriver i det trådløse nettverket ditt. Elise (5) vil bli fornøyd, med andre ord. Foto: Pål Joakim Olsen
Safari støtter også utskrifter. Foto: Pål Joakim Olsen

Under følger en bildespesial med de nye funksjonene:

PS! Vi har prøvd utviklerutgaven av iOS 4.2 for iPad, men regner med at den dukker opp i iTunes i løpet av den neste uka.