Galaxy Nexus er den første Android-enheten som kjører versjon 4.0 – Ice cream sandwich.
Galaxy Nexus er den første Android-enheten som kjører versjon 4.0 – Ice cream sandwich.Vis mer

Slik er Ice Cream Sandwich

Vi har hatt Galaxy Nexus-telefonen et par dager, og den siste Android-versjonen er noe uvant, men også veldig pent å se på.

Noen venter på IKEA-katalogen. Andre venter på Lotto-trekningen.

Og andre igjen – ja, de har ventet en god stund på Galaxy Nexus. Vi har nå fått den inn til test (ædda bædda), men innen vi får testet den godt nok, deler vi mer enn gjerne våre førsteinntrykk av den nye Android-versjonen.

Først med Ice Cream Sandwich

Det mest spennende med denne telefonen er åpenbart at det er den første Android-telefonen som kommer med den splitter nye Android-versjonen, Ice Cream Sandwich, eller versjon 4.0 som er korrekt versjonsnummer.

Det ser man allerede før man slår på telefonen, for hva er det som mangler på telefonens fremside?

Hjemmeskjermen inneholder nå alltid et Google-felt på toppen.
Hjemmeskjermen inneholder nå alltid et Google-felt på toppen. Vis mer


Fysiske knapper, ja. I den siste Android-versjonen er nemlig "hjem"-knappen alltid på skjermen, og det samme gjelder tilbake-knappen – akkurat slik det fungerer på Honeycomb-nettbrettene. Du får heller ingen fast søkeknapp, og meny-knappen (som alle Android-telefoner har hatt til nå) dukker bare opp i form av noen prikker i hjørnet; vel å merke når det er mulig å trykke på den.

I bytte har vi fått en ny knapp, og et trykk på denne viser alle programmer som kjører. Du kan bla opp og ned i miniatyrvisningen av appene, eller bare flikke en av dem ut av bildet for å lukke programmet, akkurat som på WebOS slik vi så på HP TouchPad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe uvant

Men det er mer som er uvant i Android 4.0. Grensesnittet er blitt svært elegant, men vanilje-utgaven av Android (som ikke er modifisert av tredjeparter) har også sine mangler i forhold til hva enkelte produsenter har laget i stand med årene.

På uvant-lista finner vi for eksempel at det nå kun er bakgrunnsbildet som kan byttes om du holder fingeren nede på en ledig plass på hjemmeskjermen; en snarvei vi har satt pris på til nå. Moduler (widgets) er blitt flyttet til app-skuffen, og snarveier til en innstilling eller en kontakt ligger også blant modulene. Opprettelse av mapper på hjemmeskjermen gjør du nå som i iOS ved å dra ett ikon over et annet, men andre ikoner flytter ikke på seg om du vil rokere litt på plasseringen.

Appskuffen har kun muligheter for å liste ut programmene alfabetisk i Googles rene Android-utgave.
Appskuffen har kun muligheter for å liste ut programmene alfabetisk i Googles rene Android-utgave. Vis mer


Hjemmeskjermen har heller ingen menyknapp, så for å endre innstillingene kan du enten dra ned rullegardina og trykket på tilhørende ikon, eller finne "Innstillinger"-ikonet i appskuffen (eller legge det på hjemmeskjermen, selvsagt). En nyhet i varslingsmenyen er også at du kan sveipe bort enkeltelementer for å slette dem uten å måtte åpne selve appen som varsler.

Appskuffen er for øvrig ganske enkel på den "rene" Android-utgaven. Apper listes kun opp alfabetisk, og du kan ikke sortere dem på når du installerte eller endre rekkefølgen. Nytt er imidlertid at de kan avinstalleres ved å dras rett til søppelkassen. Her ser vi uansett nytten av at andre produsenter gjør sine tilpasninger på toppen, og det er faktisk fristende å bytte til en alternativ launcher på Nexus-telefonen.

SAMLESIDE:

android

Ingen Facebook-integrasjon

Vanligvis når vi tester Android-telefoner er det behagelig å kunne logge seg på Google-kontoen og så er alle kontakter på plass, der telefonen automatisk matcher navnene mot Facebook slik at bilder hentes derfra. På Googles Android-utgave finnes ikke denne Facebook-integrasjonen, og vi har heller ikke fått til å legge til Facebook-kontoen i kontolisten for bakgrunnssynkronisering, selv om den står der som et valg etter å ha installert Facebook-applikasjonen.

Googles eget sosiale nettverk, Google+, er imidlertid på plass, og overraskelsen var definitivt til stede da kontaktlista plutselig bestod av en haug av halvveis fremmede mennesker.

Ved nærmere ettersyn viser det seg at alle de jeg har sirklet i Google+ (og som har lagt inn telefonnummer) er blitt importert som kontakter, og selv om de er interessante å følge på Google+, har jeg ingen ambisjoner om å ringe dem.

Vi finner heller ingen steder der vi kan angi hvilke sirkler vi vil importere som kontakter, hverken på telefonen eller på web. Med mindre det bare er godt skjult, synes vi Google har bommet litt der, rett og slett.

Oppdatert: Takket være leseren geibergmann (som vi kan anta at heter Geir Bergmann) fant vi endelig frem slik at vi fikk endret hvilke av Google+-kontaktene som skulle være å finne i telefonboka. Jommen hadde ikke Google vært litt smarte allikevel.

Den nye databruk-funksjonen lar deg følge med på hvor mye du bruker i forhold til det som følger med abonnementet ditt.
Den nye databruk-funksjonen lar deg følge med på hvor mye du bruker i forhold til det som følger med abonnementet ditt. Vis mer


Pent å se på

Utseendemessig har Google gjort en god jobb med den nye Android-versjonen, og de stilrene menyene i blått gir oss en viss Tron-følelse. Den nye fonten, Roboto, er svært pen og passer godt til den svært skarpe skjermen på Galaxy Nexus-telefonen (1280x720), der selv den minste teksten er lett å lese.

I innstillinger-menyen finner man også noen godbiter i forhold til eldre Android-versjoner. Databruk er ett av de nye valgene som lar deg se hvor mye datatrafikk du har brukt og hvilke apps som har brukt hvor mye. Du kan også legge inn begrensninger slik at du f.eks. blir varslet når du har nådd 80% av de inkluderte megabytene for den gjeldende måneden, eller automatisk slå av datatrafikk når du har nådd den månedelige grensen.

Businessbrukeren vil også sette pris på at VPN nå er innbakt i Android 4.0, som lar deg opprette en sikker "tunnel" til nettverket på jobb. På Nexus-telefonen, med 16GB innebygd minne, er også alt minnet tilgjengelig til alle typer innhold, slik at du godt kan fylle opp all plassen med apper om du vil. Det har vært et problem i tidligere versjoner av Android.

Les mer: Har telefonen nok internminne?

De nye Android-menyene er svært pene.
Hjemmeskjermen inneholder nå alltid et Google-felt på toppen.
Den nye databruk-funksjonen lar deg følge med på hvor mye du bruker i forhold til det som følger med abonnementet ditt.
Moduler, eller widgets, er nå plassert i appskuffen.
Appskuffen har kun muligheter for å liste ut programmene alfabetisk i Googles rene Android-utgave.
Den nye knappen, også kjent fra Honeycomb, lar deg se kjørende programmer og lukke dem ved å sveipe dem ut av skjermbildet.
Ved siden av datoen finnes snarveien til innstillingermenyen. Du kan også sveipe vekk én og én linje, uten å måtte åpne den aktuelle appen først.


Nytt er også at telefonen kan låses opp via ansiktsgjenkjenning. Google understreker at dette ikke er en like sikker metode som å bruke passord, siden det holder å holde telefonen foran et bilde av eieren.

Greit nok det, men det som er litt mer klønete er at du er nødt til å se rett inn i kameraet når du setter opp løsningen; altså der du holder telefonen nitti grader ut foran ansiktet. Det ser imidlertid litt corny ut når du står og venter på bussen – stort sett ser man ned i telefonen sin, men da blir ikke ansiktet gjenkjent; spesielt siden det da ofte blir en motlyssituasjon. Metoden er også vanskelig å bruke i mørket, men kameraet prøver bare et par sekunder før du får beskjed om å bruke opplåsningsmønsteret du er nødt til å definere samtidig. Uansett tok det ikke lang tid før ansiktsgjenkjenningen ble vraket for vår del.

Picasa-bildene ser slik ut på vår telefon; alle som ett. De vises fint i noen tideler før de grå firkantene går til angrep.
Picasa-bildene ser slik ut på vår telefon; alle som ett. De vises fint i noen tideler før de grå firkantene går til angrep. Vis mer


Under testingen de siste par dagene har vi opplevd én irriterende bug, og det er at bilder lagret på Picasa bare blir vist i noen tideler før grå firkanter dekker hele skjermen. Pussig, siden Google tross alt eier tjenesten.

Oppsummert

Den nye Android-versjonen er svært pen å se på, og enkelte av de nye funksjonene er nyttige å ha, som oversikt over bruk av datatrafikk, VPN-støtte og NFC, mens andre igjen ikke er fullt så nyttige (ansiktsgjenkjenningen, for eksempel).

Enkelte deler er også gjort om – vi liker å kunne se kjørende programmer og dytte dem ut av skjermbildet for å avslutte dem, men synes det å legge til widgets og andre snarveier på hjemmeskjermen nå er blitt litt mer knotete, noe som dog lar seg løse med en alternativ launcher. Som ekstra begeistret for telefoner med dedikert søkeknapp, er det også et savn ikke å ha søkeknappen på et "fastmontert" sted, og at menyknappen heller ikke er å finne det samme stedet til en hver tid.

Alle mobiltestene

Det vi setter et lite spørsmålstegn ved, er at Google har valgt å fremheve sin egen Google+-tjeneste såpass uten å støtte Facebook-kontakter. Vi antar at vi ikke er alene om ha flere samtalekandidater blant Facebook-vennene enn i Google+-sirklene, men regner samtidig med at dette er noe de store produsentene vil fortsette med i sine Android-varianter når de kommer på nyåret. (Avsnittet er redigert)

(Test av selve telefonen kommer selvsagt også i løpet av neste uke.)