Slik er Android Wear

Vi prøvekjører Googles «mini-Android».

<strong>ANDROID PÅ ARMEN:</strong> Med en Android Wear-klokke kan du se varslene på telefonen din uten å dra den opp fra lomma. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ANDROID PÅ ARMEN: Med en Android Wear-klokke kan du se varslene på telefonen din uten å dra den opp fra lomma. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smartklokkene kommer for fullt om dagen, og flere produsenter har den senere tiden meldt seg på i konkurransen om håndleddet ditt.

LES OGSÅ:

Vi har fått låne LG G Watch; så vidt oss bekjent den første smartklokka her til lands som kjører den nye Android-versjonen for små enheter; Android Wear.

Klokka kan fint brukes om du ikke har en LG-telefon fra før, i motsetning til Samsung Gear 2 og nyannonserte Gear S, som kun fungerer med utvalgte Samsung-modeller.

Se video nederst i saken

Litt om LG-klokka

Klokka fra LG har firkantet design – dette er dog ingen begrensning for Android Wear, og det er fritt frem for produsentene å lage runde klokker, som Motorolas lekre Moto 360, LG Watch R og nevnte Gear S.

Skjermen på G Watch er 1,65 tommer over diagonalen, med en oppløsning på 280x280. Batteriet er på 400mAh, som skal holde til cirka halvannet døgn med bruk. LG-klokka er «always on», slik at du alltid kan se hvor mye klokka er (der skjermen er dimmet), men dette kan også slås av for å spare på batteriet.

ALLTID PÅ: LGs smartklokke slukker aldri skjermen, med mindre du endrer det i innstillingene. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ALLTID PÅ: LGs smartklokke slukker aldri skjermen, med mindre du endrer det i innstillingene. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

G Watch er også IP67-sertifisert, som betyr at den skal tåle en halvtime på én meters dyp. Det gjør med andre ord at du kan dusje med den.

Ellers veier den 63 gram og kommer som standard i sort og titan-utgave, med henholdsvis sort og hvit klokkerem. Remmen er 22mm bred, og det er fullt mulig å bytte den ut med andre klokkeremmer som passer i bredden.

4GB internminne

På innsiden sitter en 1,2GHz Snapdragon 400-prosessor, 512MB arbeidsminne og 4GB interminne. Klokka har dessuten gyro-sensor, aksellerometer og kompass, og den kan derfor telle skritt, brukes til navigasjon og den slags.

Les også: Smartklokka som lurte over 10.000 personer

Klokka lades for øvrig i en liten krybbe og har ingen egen ladeinngang på selve klokka. Den har også en mikrofon – Android Wear er i stor grad basert på stemmestyring, som foreløpig ikke støttes på norsk. Derfor må du belage deg på å snakke engelsk til den inntil videre.

KRYBBELADING: LG Watch G må lades via en medfølgende krybbe. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
KRYBBELADING: LG Watch G må lades via en medfølgende krybbe. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Enkelt oppsett

Når du tar en Android Wear-enhet i bruk første gang, er det enkelt å sette den opp. For ordens skyld fungerer G Watch som et supplement til en Android-telefon, så det må du ha fra før.

Du laster ned Android Wear-appen fra Google Play-butikken og følger instruksjonene for å pare telefonen og klokka. Når det er gjort, er du klar til dyst.

Apper du har installert på telefonen, som også har støtte for Android Wear, dyttes over på klokka. I vårt tilfelle gjaldt det for eksempel Glympse, Fancy og IFTTT.

Dette kan du bruke den til

Android wear-klokka fra LG kan sees på som en forlengelse av telefonen din. Eksempelvis kan den vise alle varslene som dukker opp på telefonen – SMS-meldinger, anrop, Facebook-varsler og den slags. Varslene havner under hverandre i samme rekkefølge som på telefonen, så for å bytte mellom dem, sveiper du fingeren opp- og nedover.

Hvert varsel kan sveipes fra venstre for å slette det (da forsvinner det også fra telefonen din), eller fra høyre for å se flere valg. Eksempelvis kan du sveipe fra høyre for å få muligheten til å hoppe til neste sang eller pause musikken dersom du interagerer med Spotify-varselet, mens du får værmeldingen for de neste dagene ved å sveipe på værvarselet for i dag.

Du kan imidlertid ikke skrive på klokka, så for å svare på tekstmeldinger må du frem med telefonen. Eller bruke stemmen.

STEMMESTYRING: Ved å si «OK Google» får du opp stemmesøket. Her har vi sagt «Remind me to buy flowers when I get home.» Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
STEMMESTYRING: Ved å si «OK Google» får du opp stemmesøket. Her har vi sagt «Remind me to buy flowers when I get home.» Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Stemmestyring

Som nevnt tidligere er stemmestyring sentralt i Android Wear, siden klokkene er små og derfor ikke veldig egnet til å skrive på (dog har Samsung Gear S mulighet til å skrive også).

Derfor kan du når som helst si «OK Google» for å aktivere funksjonen og deretter fortelle klokka hva den skal gjøre, enten det er å søke etter noe med Google, sende tekstmeldinger, spille musikk, navigere til et gitt sted eller lignende. Du kan fint si «OK, Google – Call Cecilie» for å ringe med telefonen, men LG-klokka kan ikke brukes som hands-free, siden den ikke har noen høyttaler.

Merk at dette ikke er tilgjengelig på norsk ennå, så du må snakke engelsk for å bruke disse funksjonene.

Egne apper

Android Wear er helt nytt, men likevel finnes det en del apper allerede som er kompatible med denne Android-versjonen.

Disse tilfører nye funksjoner til klokka. For eksempel finnes enkle kalkulatorer, muligheten for å få telefonen til å ringe hvis du ikke finner den (eller der klokka vibrerer når den mister kontakt med telefonen), muligheten til å styre volumet på telefonen, flere «watchfaces» (klokketyper) og så videre. Det kommer også stadig flere, som blant annet gir deg muligheten til å bestille pizza, taxi og mer til. Til og med dating-appen Tinder finnes i klokkevariant.

APPER: Det finnes mange tredjepartsapper til Android Wear allerede. Wear mini launcher ble et hyggelig bekjentskap. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
APPER: Det finnes mange tredjepartsapper til Android Wear allerede. Wear mini launcher ble et hyggelig bekjentskap. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

En app som raskt ble en favoritt, er Wear Mini Launcher, som lar deg sveipe inn fra venstre på det første skjermbildet for lett å kunne starte apper på klokka.

Vi skal utforske dette litt mer senere og se litt på kjekke apper å laste ned til Android Wear. I mellomtiden byr vi på en video som viser litt hvordan Android Wear fungerer i daglig bruk. Vi beklager at lyden ikke ble helt optimal.