Med NFC-kompatible telefoner kan du holde dem inntil hverandre for å overføre informasjon direkte.
Med NFC-kompatible telefoner kan du holde dem inntil hverandre for å overføre informasjon direkte. Vis mer

Slik bruker du NFC

Har du en telefon med NFC-teknologi er det enkelt å dele ting med andre.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke så veldig mange telefoner som har støtte for det ennå, men NFC er en spennende teknologi som kan gjøre teknologihverdagen litt enklere.

Vi sier kan, for etter å ha testet litt med to telefoner i dag er det tydelig at dette fortsatt er litt i startgropa.

Konseptet er i hvert fall enkelt – ved å holde to NFC-enheter inntil hverandre, opprettes det en trådløs forbindelse mellom dem, og muligens har du et adgangskort på jobb som fungerer på samme måte mot dørlåsen i bygget.

Enkelte steder finnes det allerede prøveprosjekter for NFC. Blant annet er det hoteller der du kan bruke en NFC-kompatibel telefon som romnøkkel, og i USA er det flere butikker som lar deg betale med telefonen og en tilhørende lommebok-app.

Ser du dette merket, betyr det at du kan dra frem NFC-telefonen din.
Ser du dette merket, betyr det at du kan dra frem NFC-telefonen din. Vis mer


Les også: Dette er NFC

Ikke bare betaling

Du kan også kjøpe NFC-merker som du kan ha liggende rundt om der du ferdes. Da kan du bare holde telefonen inntil merket for å aktivere ulike funksjoner. Eksempelvis kan et merke i bilen gjøre at du aktiverer Bluetooth og starter navigasjonsappen, mens du på nattbordet kan ha et merke som setter telefonen på lydløs og iverksetter strømsparefunksjoner.

Se for eksempel hvordan Sony løser det fra da vi besøkte deres stand på Barcelona-messen tidligere i år:

NFC-SmartTags fra Sony

Mellom enheter

Et annet bruksområde er at to NFC-kompatible telefoner kan utveksle data mellom hverandre ved berøring, og det er det vi skal se på i dag.

For å få til dette må altså begge parter ha en telefon som støtter NFC. Aktuelle modeller på det norske markedet i dag er, i følge Prisjakt:

Android:

Andre:

I tillegg kommer blant annet Samsung Ativ S (Windows Phone 8) med NFC senere i år.

(Vi har bare to Android-telefoner for hånden i dag, så denne guiden blir Android-spesifikk herfra.)

Slik bruker du NFC


Slik gjør du det

Har du to NFC-kompatible telefoner for hånden er det altså duket for å prøve. Først må du sørge for at NFC er aktivert på begge telefonene. Det gjøres via innstillinger – på de fleste telefoner (med Android 4.0 og oppover) via "flere innstillinger"-valget, der du krysser av for NFC. Kryss også av for Android Beam, som er den innbakte funksjonen for å dele innhold via NFC.

Når dette er gjort på begge telefoner, kan de dele innhold mellom hverandre. Alt du trenger å gjøre er å ha det du vil dele åpent på den ene telefonen, holde dem inntil hverandre og trykke på avsendertelefonen for å sende.

Under har vi laget liten video av hvordan dette fungerer i praksis:


Som antydet innledningsvis er det imidlertid ikke alt vi har fått til å sende, og vi mistenker at noe av årsaken kan være at våre to testtelefoner, en Samsung Galaxy S III og en Sony Xperia Acro S, nettopp er laget av to ulike produsenter.

Samsung-telefonen har en funksjon som heter S Beam som skal la deg sende bilder, videoer etc. til mottakeren (via WiFi direct), men det finnes ikke på Sony-telefonen, og derfor har vi heller ikke fått det til å fungere. Mellom to Galaxy-produkter regner vi imidlertid med at dette ville ha fungert fint.

Flere ferske mobilsaker fra DinSide.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer