Slik bruker du den nye Outlook-appen

Veldig enkelt, lekkert og brukervennlig.

<B>FOR IPHONE:</b> Det finnes prøveversjon for Android, men foreløpig er det iOS-brukerne som får glede av Outloook-appen. Foto: MICROSOFT
FOR IPHONE: Det finnes prøveversjon for Android, men foreløpig er det iOS-brukerne som får glede av Outloook-appen. Foto: MICROSOFTVis mer

Vi har sett den før under navnet Acompli, som Microsoft kjøpte før jul for 200 millioner dollar (om lag 1,6 milliarder norske kroner).

Men nå er Microsoft ute med sin egen versjon under navnet Outlook for iOS, og det stopper ikke der heller. En prøveversjon for Android vitner om at Microsoft mener alvor.

Men noen app for Microsofts eget mobiloperativsystem Windows Phone er foreløpig ikke å se. Kanskje tanken er at folk her heller skal bruke den innebygde e-post- og kalenderfunksjonene som er standard på telefonen.

LES OGSÅ: Her er Microsofts lekre epost-app

Fått mye ros

Appen har allerede har fått svært rosende internasjonale omtaler hos blant andre Mashable, Gizmodo og Business Insider).

Også vanlige brukere har kommet med hyggelige tilbakemelder.

- Wow! Jeg kan nesten ikke tro at Microsoft nå har blitt kulere enn Apple. Denne appen er fantastisk, skriver signaturen OutRayGS i App Store.

En «hvorfor har ingen tenkt på dette før»-forenkling

Egentlig skulle man ikke tro at en app som organiserer e-posten og kalenderen din skulle bli så godt mottatt. Det finnes jo mange slike apper fra før, og de fleste av dem lover å organisere livet ditt på en helt ny og genial måte.

Det gjør egentlig ikke Microsoft.

I stedet har de lansert en app som er enkel å bruke, og som også støtter andre enn Microsofts eget Exchange-system for e-post og kalender (Apple, Googles Gmail og Yahoo).

Du trenger med andre ord ikke å ha Microsofts e-post (Exchange eller Outlook.com) for å kunne dra nytte av appen. Både kalendere og e-post fra andre støttes altså.

I tillegg støtter den filer fra nettskytjenestene OneDrive (Microsoft) og Dropbox.

Men her er det også mye mer under panseret.

Masse under panseret

For eksempel kan du skrive en melding og samtidig sende informasjon om når du er ledig til et møte, bare ved peke på kalenderikonet.

MER INFO: Du kan legge ved både kalenderinformasjon og kart i meldingene. Foto: MICROSOFT
MER INFO: Du kan legge ved både kalenderinformasjon og kart i meldingene. Foto: MICROSOFT Vis mer

Du kan også sende informasjon om hvor du er ved å velge kartikonet.

Vi finner også ting vi ikke ante at vi savnet.

For eksempel en samlet liste over alle vedleggsfiler. Faktisk ganske kjekt, spesielt om du har mottatt dokumenter med kjøreplan i møteinnkallinger.

Skjønner hva du vil se

OPPSETT: Det er bare å fylle inn kontoinformasjon og navnet på Exchange-tjeneren jobben bruker, så er du igang. Foto: TORE NESET
OPPSETT: Det er bare å fylle inn kontoinformasjon og navnet på Exchange-tjeneren jobben bruker, så er du igang. Foto: TORE NESET Vis mer

Men det beste er kanskje likevel at Outlooks mobilutgave, gjør det vi ikke finner så lett å få til (men som sikkert går an på ett eller annet vis) i web- eller PC/Mac-versjonene.


Appen lærer seg nemlig raskt hvilke e-poster som er relevant for deg ved å analysere hvilke meldinger du svarer på, hvilke som kommer fra kontaktene i adresseboka di, og hvilke du åpner (du åpner for eksempel ikke de utallige spam-meldingene med kinesiske tegn i tittelen).

På basis av dette blir e-posten du faktisk vil ha først, vist under det som Microsoft kaller Fokus-modus. Det er ikke magi, og heller ingen komplisert algoritme som brukes. Men det fungerer faktisk, i motsetning til mer spissfindige løsninger vi har prøvd.

Varslinger av og på

Vi kunne likevel ønsket oss at varslingene (som kan slås av i Innstillinger-Varslingssenter) kunne skilles på samme måte. Slik det er nå, får du nemlig varsel om all søppelposten som kommer også.

Oppsettet skjer forøvrig på samme vis som ved Outlook i iOS-innstillingene.

Du må med andre ord fylle inn brukernavn og passord, samt vite navnet på Exchange-serveren bedriften din benytter.

Vær imidlertid oppmerksom på at ikke alle bedrifter har åpnet for bruk med tredjeparts app eller webmail. Du kan derfor oppleve at det ikke fungerer med Exchange.

Alt i alt er likevel Outlook-appen godt nytt for mobile e-postbrukere, både i jobben og privat.

Diskusjon om sikkerhet

Oppdatert 2. februar 2015: Det diskuteres om Outlook-appen utgjør en sikkerhetsrisiko. Dette blant annet fordi den gir tilgang til filer og at kontoinformasjonen blir liggende hos Microsoft. Se blog.winkelmeyer.com og WindowsITPro.