<strong><b>HJERTE HJERTE:</strong></b> Nå kommer du til å se mye av dette på Facebook, enten du liker det eller ei. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HJERTE HJERTE: Nå kommer du til å se mye av dette på Facebook, enten du liker det eller ei. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Slik bruker du de nye liker-knappene på Facebook

Liker? Det er bare så 2015. Nå er det fantastisk, haha, wow, trist og sint som gjelder.

Publisert
Sist oppdatert

I går ettermiddag kunne så godt som alle medier melde at Facebooks ny liker-knapper er her.

Du har kanskje allerede sett dem, de nye ikonene som har dukka opp på Facebook-innlegg. Små hjerter og smilefjes. Eller gråtefjes.

Og de heter ikke liker-knapper, men reaksjoner.

Nå skal vi reagere

Allerede i oktober i fjor begynte Facebook å teste ut de nye reaksjonene, men nå er de altså rullet ut for alle.

Har du ikke fått dem ennå? Eller vet du ikke hvordan du tar de i bruk? La oss hjelpe deg!

For øvrig er reaksjonene kun tilgjengelig på innlegg, bilder og videoer. Enkeltkommentarer kan du fremdeles bare trykke liker på.

Du kan også bare bruke én reaksjon per innlegg.

LES OGSÅ: Slik er de nye Facebook-profilene

Slik gjør du på mobil

Ser du ikke de nye reaksjonene i Facebook-appen på mobilen, kan det hende du må lukke appen helt og starte den på nytt.

På iPhone, dobbelttrykk på hjemknappen og sveip appen opp og ut av skjermen. På Android må du trykke på menyknappen og deretter dra appen til siden og ut av skjermen.

Pass også på at du har oppdatert Facebook-appen til siste versjon.

<b>IKKE FÅTT DET ENNÅ?</b> Avslutt appen og start den på nytt, så får du opp en melding som på venstre skjermdump. Etterpå vil du kunne reagere som på høyre skjermdump. Foto: KIRSTI ØSTVANG
IKKE FÅTT DET ENNÅ? Avslutt appen og start den på nytt, så får du opp en melding som på venstre skjermdump. Etterpå vil du kunne reagere som på høyre skjermdump. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

For å begynne å reagere, er det bare å like et innlegg som vanlig.

Første gang du gjør det, vil det sprette opp en blå boble-beskjed som forteller deg at du kan trykke og holde inne liker-knappen for å se alle reaksjonene.

Heretter er det slik du må gå frem: Trykk og holde inne liker-knappen, og velg deretter reaksjonen du ønsker å bruke, ved å dra fingeren over den og så slippe.

Vil du ikke reagere i det hele tatt, bare dra fingeren et annet sted på skjermen og slipp for å avbryte.

Se hvordan det funker i videoen under:

Har du ikke helt fått med deg hvordan du bruker de nye reaksjonene på Facebook ennå? Her er all informasjonen du trenger: http://www.dinside.no/936086/slik-bruker-du-de-nye-liker-knappene

Posted by DinSide.no on 25. februar 2016

Litt annerledes på desktop

I nettleseren på PC-en eller Mac-en fungerer det omtrent på samme måte, men i stedet for at du klikker for å få opp reaksjonene, trenger du bare å dra musepekeren over liker-knappen.

For å velge en reaksjon, klikk på den.

<strong><b>GANSKE LIKT I NETTLESEREN:</strong></b> Men her må du huske på at du ikke skal klikke på liker først, du trenger bare å holde musepekeren over liker-knappen.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
GANSKE LIKT I NETTLESEREN: Men her må du huske på at du ikke skal klikke på liker først, du trenger bare å holde musepekeren over liker-knappen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

LES OGSÅ: 10 fiffige Facebook-søk du kanskje ikke visste om

Pass på!

Som Mashable påpeker, bare vær litt forsiktig, for det er veldig lett å wow'e eller hjerte noens innlegg når du drar musepekeren over de ulike reaksjonene.

Det samme gjelder forsåvidt på mobilen. Særlig om du har en telefon med liten skjerm, kan det være vanskelig å trykke og holde inne på rett sted.

Men fortvil ikke! Vil du endre eller ta bort en reaksjon, er det bare å trykke (mobil) eller klikke (desktop) på den igjen.

<b>HVEM ER SURPOMPENE?</b> Det er enkelt å se hvem som uttrykker misnøye over det du deler på Facebook. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HVEM ER SURPOMPENE? Det er enkelt å se hvem som uttrykker misnøye over det du deler på Facebook. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Bare husk at det kan hende mottakeren likevel får det med seg.

LES OGSÅ: Hva skjer når du «kommer borti» like-knappen?

Slik ser du hvordan andre har reagert

Nyhetsstrømmen din er antagelig allerede full av alskens forskjellige smilefjes og reaksjoner. Ja da, vi synes det også det ser rotete ut.

Ifølge Mashable vil Facebook vise de tre mest brukte reaksjonene på et gitt innlegg.

Du kan enkelt se hvordan andre har reagert på dine innlegg ved å sjekke varselmenyen. Der vil det for eksempel stå «Frans Fransen har reagert på en lenke», og under teksten vil du se hva slags reaksjon han har gitt.

Du kan også gå inn på et innlegg, både ditt eget og andre sine, og trykke/klikke på reaksjonene under innlegget, og så vil du få opp en liste med hvem som har reagert hvordan.

Hva synes du om de nye liker-knappene?

(Avsluttet)
Grrr!(37%) 241
Liker!(23%) 148
Snufs.(13%) 85
Haha!(13%) 83
Fantastisk!(8%) 54
Wow!(5%) 33
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Kommer det flere reaksjoner?

En misliker-knapp er ikke blant de nye reaksjonene, selv om Facebook-sjef Mark Zuckerberg opprinnelig skal ha sagt det var på vei, skriver Re/code.

Om det kommer noen flere etter hvert, gjenstår å se.

LES OGSÅ: Slik streamer du video live på Facebook

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer