<B>SIDE OM SIDE:</B> Det er ikke så lett å forstå at kontaktlista og ordboka henger sammen i Apples mobile operativsystem, iOS, men de gjør altså det. På en måte.
SIDE OM SIDE: Det er ikke så lett å forstå at kontaktlista og ordboka henger sammen i Apples mobile operativsystem, iOS, men de gjør altså det. På en måte.Vis mer

Slik blir ordboka på iPhone bedre

Heller ikke Apple gjør alt riktig. Ordboka på iPhone, for eksempel.

En kan si mye om kvaliteten på ordboka på iPhone, iPad Touch eller iPad, men en god del av det egner seg simpelthen ikke på trykk.

Det vil seg, det egner seg på trykk på nettsteder som dette, som viser hvor fort gjort det er å bli arveløs fordi ordboka ikke er til å stole på.

Dette trikset fikser ikke opp i alle problemene, men det kan gjøre bruken av visse ord mindre problematisk. Det vil blant annet gjøre at såkalte idiomatiske uttrykk, eller slang om du vil, spesielle navn, dialekt og så videre ikke må innom Apples noe ustabile stavekontroll, men dukker opp slik du mener å skrive dem.

Slik gjør du

I utgangspunktet vil du kanskje synes denne oppskriften er rar, men hold tunga rett i munnen og gjør følgende på din iPhone:

  • Gå til "Telefon" => "Kontakter"
  • Trykk på "+"-tegnet øverst til høyre for legge til en ny kontakt
  • Kall den nye kontakten for noe som er enkelt å huske, for eksempel "ORDBOK" (bruk kun "fornavn"-feltet til dette)
  • Så kommer poenget: Bruk etternavn-feltet til å legge inn alle ordene du ønsker skal ignoreres av Apples stavekontroll, og bruk komma til å skille mellom ordene.
  • Lagre den nye kontakten

Mulighetene er endeløse

HER BEGYNNER DU: Først legges ordene inn i en ny kontakt i kontaktlista ...
HER BEGYNNER DU: Først legges ordene inn i en ny kontakt i kontaktlista ... Vis mer

Vi har, som skjermbildene til høyre viser, blant annet lagt inn det mye brukte ordet "offsideregelen". Når vi begynner å skrive, vil stavekontrollen slå inn allerede etter "offsider", før resten av ordet automatisk fullføres idet du trykker mellomromstasten. Det betyr at du
sparer energi tilsvarende det å skrive seks tegn, tenk på hva dette kan føre til av overskudd nå like før ferien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

... og slik blir resultatet når du begynner å skrive.
... og slik blir resultatet når du begynner å skrive. Vis mer

Stort sett er stavekontrollen konsekvent, men vi har ikke - ser det ut til - hatt hell med å korrigere ord som allerede ligger i Apples interne ordliste. Etter at iOS, Apples operativsystem for iPhone, iPod Touch og iPad, ble oppdatert til versjon 4.3, skjedde det noe rart med lange, sammensatte ord. Rett som det er vil Apples stavekontroll insistere på at disse stykkes opp i
en rekke enkeltord, som sammen ikke gir noen som helst mening, ikke engang for de som er glad i alternativ mat, musikk og stoffer.

Her kommer altså dette trikset til kort, men vil du for eksempel legge inn ordet "hengjesløysa" (jærfolk vil kanskje nikke gjenkjennende) og unngå at Apples ordliste forsøker å rette ordet til noe annet, ser det ut til å fungere bra.

Rettes opp til høsten?

Det som åpenbart skjer er at stavekontrollen forholder seg til noen av Apples egne apper, deriblant kontakter-delen av Telefon-appen, og registrerer tillegg til disse appene som spesielle ord som ordboka skal ta hensyn til. Det er for eksempel smart at registrerte kontakter blir stavet slik de er ment å staves, og ikke slik Apple mener de burde staves.

iOS 5, som kommer til høsten, skal angivelig rydde opp i deler av dette rotet, enn så lenge må du nøye deg med pussige omveier som dette.