<B>WHY THE LONG FACE?</B> Nokia N8 er mobilen som for alvor skal ta opp kampen med Apple og Androd-mobilene. Om noen uker er den forhåpentligvis  i butikkene.
WHY THE LONG FACE? Nokia N8 er mobilen som for alvor skal ta opp kampen med Apple og Androd-mobilene. Om noen uker er den forhåpentligvis i butikkene.Vis mer

Slik blir Nokia N8

Supermobilen som skal redde Finlands mobilstolthet er snart i butikkene. Vi har lekt litt med den.

Den gamle kjempen Nokia sliter. Kurvene peker feil vei, og beinhard konkurranse på blant annet smartmobilmarkedet fra Apple og Android-operativsystemet har satt press på den finske mobilgiganten. De har blant annet hyret inn en gammel Microsoft-sjef til å styre skuta videre, en mann som attpåtil er fra Canada. Utlendinger i toppledelsen er ikke hverdagskost hos Nokia.

Høsten blir spennende for finnene, først og fremst fordi de slipper Nokia N8, smartmobilen som skal gå rett i strupen på nykomlingene iOS fra Apple og Android fra Google. Ok, det høres blodig ut, og er selvfølgelig en overdrivelse, men at N8 blir viktig for Nokia er hevet over tvil.

De fleste spesifikasjonene er allerede godt kjent, men etter å fått et innsideblikk på den Symbian-baserte mobilen sitter vi igjen med noen førsteinntrykk og enda litt mer detaljinformasjon enn vi kjente på forhånd.

Imponerende kamera

Kameraet er en av tingene som har fått berettiget oppmerksomhet i forkant av lanseringen, og det med rette. Bilder som dette og dette vekker oppsikt, og skyldes ifølge Nokia tre ting: god optikk fra Carl Zeiss, en større bildesensor enn noen gang tidligere, og at en har hele tolv megapiksler å arbeide med. Brennvidden på kamera er forøvrig 28 millimeter.

N8 kan som kjent ta opp video i 720p, og en kort demonstrasjon beviser at videokvaliteten er bra. Vi fikk den framvist via projektor og et særdeles stort bilde, så direkte sammenlikning med andre mobiler som også filmer i laveste HD-oppløsning er vanskelig. Lyden ble framhevet som spesielt bra, men for vår del hørtes det i overkant komprimert og grovkornet ut. Riktignok viste mikrofonen særdeles bra egenskaper ved opptak av lyder langt unna mobilen, men lydbildet som sådan var ikke særlig behagelig - spesielt ikke på et over gjennomsnittet dyrt hjemmekinoanlegg i et av HiFi Klubbens demorom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

WHY THE LONG FACE? Nokia N8 er mobilen som for alvor skal ta opp kampen med Apple og Androd-mobilene. Om noen uker er den forhåpentligvis i butikkene.
FLEKSIBEL: Tre hjemmeskjermer kan fylles med widgets, og kan konfigureres etter brukerens eget forgodtbefinnende.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)


Lyd i flere kanaler

Video blir åpenbart et av N8s sterkeste punkter, ikke minst på grunn av mini-HDMI-utgangen og støtte for full Dolby Digital Plus Surround.

Det er et flerkanalssystem som støtter opptil sju kanaler, og selv om N8 "bare" støtter fem låt en demo (Kung Fu Panda) svært overbevisende. Også bildekvaliteten på den store skjermen imponerte, selv om vi har lært å være skeptisk overfor animasjonsfilm som måleenhet på hvor bra et bilde egentlig er.

FLEKSIBEL: Tre hjemmeskjermer kan fylles med widgets, og kan konfigureres etter brukerens eget forgodtbefinnende.
FLEKSIBEL: Tre hjemmeskjermer kan fylles med widgets, og kan konfigureres etter brukerens eget forgodtbefinnende. Vis merEn annen morsom funksjon, som nesten gjør det fristende å bruke det gode, gamle begrepet fiffig, er USB To Go. Den finnes blant annet på allerede eksisterende Nokia N900, og gjør det mulig å koble til blant annet USB-harddisker uten å bruke strømnettet. USB To Go har en begrensning på 200mA, så kun de aller strømgjerrigste USB-diskene vil fungere. Diskene, og også minnebrikker, dukker opp som en partisjon på Nokia-mobilen, som en så kan behandle som en hvilken som helst annen lagringsenhet.

Samarbeid med NRK og TV 2

NRK har for lengst lansert såkalte apps til blant annet iPhone, og mobilt nett-TV blir et satsningsområde også for Nokia.

N8 inkluderer TV-applikasjoner fra både NRK, TV 2 og ViaSat, og selv om det bare er førstnevnte som streamer live-sendinger, vil det være mulig å se enkeltklipp og episoder fra sistnevnte. Også utenlandske fjernsynskanaler er til stede, men ut fra demonstrasjonen vi fikk se skiller ikke disse seg nevneverdig ut fra andre, allerede tilgjengelige tjenester.

Ovi-butikken utvides og forenkles

Det er umulig å ignorere app-revolusjonen som kom med iPhone, og som har blitt fulgt opp av blant annet Android. Nokia har allerede en applikasjonstjeneste i form av Ovi Store, men med N8 (og de andre, nye smartmobilene som kommer i løpet av høsten og vinteren) skal butikken bli enda mer raffinert.

Nokia vil følge en del av de samme prinsippene som Apple gjør i sin beryktede godkjenningsprosess for App Store, og kommer til å sile ut applikasjoner de ikke mener hører hjemme i Ovi Store. De vil også lage lokale versjoner av Ovi Store, slik at for eksempel svensk innhold ikke blir tilgjengelig i den norske butikken, så fremt ikke spesielle forhold gjør dette nødvendig.

Ser du fram til Nokia N8? (Avsluttet)
Ja, dette blir bra greier!(54%) 507
Nei, dette er for lite, for seint(28%) 264
Både og - jeg vil teste den litt først(18%) 170
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Det foreligger ikke definitive tall for hvor mange applikasjoner som blir tilgjengelig for N8 ved salgsstart, men Nokia hevder det er "godt over 13.000". Dette er utvilsomt et
satsningsområde for Nokia, og kombinert med en utviklingsplattform som Qt som skal gjøre det enklere å lage applikasjoner for Nokia-mobiler, er det ikke tvil om at applikasjonsantallet vil vokse de neste få månedene.

Snart i salg

Nokia N8 kan allerede forhåndsbestilles i enkelte butikker til en pris på rundt 3.700-3.900 kroner, men ingen av disse utsalgsstedene ser ut til å forvente leveranser før i begynnelsen eller midten av oktober.

Du kan se en video av N8 i bruk her. Merk at eksemplaret vi fikk låne ikke hadde nettilkobling, noe som naturlig nok begrenset bruksområdet.